Gyvename laikmetyje, kur pramogų pasirinkimas iki mėnulio ir atgal, o maisto produktų įvairovė parduotuvėse lepina ir pačius išrankiausius, kaip ir gardžių patiekalų pasirinkimas restoranuose, pristatančiuose įvairiausias pasaulio virtuves. Dažnas iš mūsų net ir nesusimąstytume, kokį platų pasirinkimą mums suteikia šiandieninis pasaulis, jei kas nors į šį pasirinkimą nepasikėsintų.

Ar tik ne alergiją maistui turėjo omenyje Henris Deividas Toro, rašydamas: „...žmonijos geradariu bus laikomas tas, kuris išmokys žmogų tenkintis labiau nekaltu ir sveikesniu maistu“? Alergija maistui – madingas išsisukinėjimas, diagnozė, būdinga pasirinkimų kupinam pasauliui, o gal gyvenimo būdas?

Su kokiais kasdieniais iššūkiais susiduria žmogus, netoleruojantis tam tikrų maisto produktų grupių, ir kaip prisijaukinti šiuolaikinį pasaulį iš naujo? Patirtimi ir patarimais dalinasi tinklaraščio „Viskas BE“ įkūrėja Joana Šaulienė.

Alergija maistui, maisto netoleravimas, alergenai. Su šiomis sąvokomis nesusidūręs žmogus net nepagalvotų, kokie iššūkiai slypi kasdienybėje, kurios palydovė hipoalerginė dieta: maisto produktų krepšelis parduotuvėje, namų virtuvė be alergenų (be alergenų visiems, o gal gaminti kiekvienam atskirai?), intensyvi darbo diena be pietų – ką pričiupti kaip užkandį, kai per petį grūmoja alergenų sąrašas?

Vaišės svečiuose – gardumynais nukrautas stalas, o pasivaišinti nėra kuo? Be tam tikrų įrankių ir naujų įpročių nepatogių situacijų gali pasitaikyti iš tiesų nemažai.

Taigi, kokie tie 7 naudingi įpročiai kasdienybėje, palengvinsiantys gyvenimo būdą, jei į namų duris pasibeldė alergija maistui?

1. Vienas už visus, visi už vieną.

Dieta vienam – dieta visiems? Pasistenkite surasti turtingą maisto produktų racioną be alergenų. Neretai alergiją keliantys produktai turi skanius, panašiomis savybėmis gaminant pasižyminčius pakaitalus.

Jei šaldytuve pagrindą produktų sudarys alergijai draugiški, virtuvėje gimsiantys patiekalai dažnu atveju tiks visai šeimai, o tai neįves varginančio įpročio gaminti kiekvienam atskirai.

2. Maisto produktų krepšelis.

Stenkitės į racioną įtraukti daugiau jums nealergizuojančių grynųjų produktų: daržovės, vaisiai, uogos, kruopos, mėsa ir pan.

Kuo mažiau sudedamųjų dalių gausa pasižyminčių produktų – tuo mažesnė tikimybė į racioną „praslysti“ nepastebėtam alergenui. Šis įprotis taip pat sutaupys laiko apsiperkant, skirto analizuoti maisto produktų etiketes.

3. Maisto produktų etiketės.

Siekdami, kad maisto produktų racionas būtų platus, o patiekalų meniu namų virtuvėje įvairus, neišvengsite produktų, kurie turi daugiau sudedamųjų dalių. Tai reiškia pažintį su dar vienu svarbiu įpročiu – produkto etiketės skaitymas.

Naudinga žinoti, alergenai sudedamųjų dalių sąraše paryškinami ar išskiriami kitu šriftu. Sudedamųjų dalių sąrašo nėra? Tuomet alergenai bus įvardinti po panašaus pobūdžio antrašte: „Sudėtyje yra“.

Šiuos ir kitus susijusius reikalavimus numato Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1169-20140219&qid=1428487291907&from=LT).

Paranku susipažinti ir su ženklinimu ant pakuočių. Atlikus šiuos namų darbus, šiek tiek praktikos, ir parduotuvėje vėl jausitės kaip žuvis vandenyje.

4. Kaip nepaslysti? Kurgi mama slepia tuos saldainius?

Apribojimai visuomet žadina norą pasipriešinti ir siekti to, kas draudžiama. Tokia jau žmogaus prigimtis. Kaip save apsaugoti nuo akimirkos, kai apima nenumaldomas noras surasti, kurgi slepiasi tie saldainiai? Turėkite namie slaptą kertelę, kur visuomet rasite skanių, bet alergijai draugiškų atsargų.

Džiovinti vaisiai, sausainiai, kiti jūsų rasti skanėstai be alergenų. Nereikia sau uždrausti skanių akimirkų, tereikia fantazijos ir kūrybiškumo uždraustuosius pakeisti skaniomis alternatyvomis. Puikus pavyzdys – šviežia datulė prie puodelio juodos kavos, puikiai „užgesina“ poreikį šokolado gabalėliui ar saldainiui.

5. Maisto dienoraštis.

Maisto dienoraštis – darbo knyga, užrašinė ar kitas mums pažįstamas įrankis dienotvarkei planuoti, tik čia fiksuojama suvalgyto maisto dienotvarkė.

Datų ir valandų tikslumu užrašyti suvartoti maisto produktai, patiekalai (įvardijant sudedamąsias dalis), užkandžiai – leis greičiau surasti kaltininką, nepageidaujamų alerginių reakcijų ar maisto netoleravimo požymių kaltininką. Galbūt iš pirmo žvilgsnio šis įprotis atrodo varginantis, tačiau nauda pranoks lūkesčius.

6. Kavinės ir restoranai mieste, palankių mitybai sąrašas.

Atlikite nedidelį tyrimą internete, susipažinkite su restoranais bei kavinėmis jūsų mieste (ar mieste, į kurį ketinate keliauti). Žinokite keletą vietų, kur meniu rasite alergijai draugiškų pasirinkimų.

Su tinkamu pasiruošimu, susitikimas puodelio kavos ar neplanuoti pietūs mieste bus malonūs. Išgerti puodelį cappuccino ir pasimėgauti desertu be alergenų – iš pradžių gali atrodyti tikras iššūkis, visgi šiuolaikinis pasaulis lepina pasirinkimais, tereikia paieškoti.

7. Užkandžių dėžutė su savimi.

Tikrai ne vieną iš mūsų intensyvią darbo dieną be pietų puikiai gelbėdavo pakelėje prigriebtas dešrainis ar kitas užkandis, užkemšantis tuščią skrandį. O jei tokia diena be alergenų? Jeigu neturite su savimi pietų dėžutės, o pietums laiko nėra, turėkite su savimi saugių užkandžių: vaisių, džiovintų vaisių, trapučių, sausainių ir pan.

Važiuojate į svečius? Pagalvokite, kuo papildysite vaišių stalą: draugus sužavėsite dėmesiu ir įdomiu pasirinkimu užkandžių stalui, na, o jūs garantuotai, neliksite be skanėsto prie kavos svečiuose.

Užklupusi alergija maistui, maisto netoleravimas ar kita panaši diagnozė, besikėsinanti į įprastą gyvenimo būdą – iššūkis. Tačiau į kasdienybę įtraukus keletą naudingų įpročių, pasitelkus šiek tiek kūrybiškumo, gyvenimo būdas ir vėl pataps skaniu.

Čia ypač tinka visiems žinomas posakis: nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Nutiko? Vadinasi laikas gyventi kokybiškiau ir sveikiau nei iki šiol. Gal visgi teisus buvo Henris Deividas Toro, sakydamas „...žmonijos geradariu bus laikomas tas, kuris išmokys žmogų tenkintis labiau nekaltu ir sveikesniu maistu“? Juk nemaža dalis alergenų slypi tikrai ne pačiuose sveikiausiuose pasirinkimuose, tai kodėl neišugdžius sau įpročių gyventi sveikiau?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)