Riebią odą daugeliu atveju galima normalizuoti tinkama mityba bei priežiūra.

Apie riebios odos priežiūrą atsiųstame pranešime spaudai pasakoja kosmetologė Elvyra Vaišvilė, www.kremukai.lt įkūrėja.

Riebiai odai būdingi būdingi požymiai: oda blizga bei yra slidi, poros nosies ir smakro srityje padidėjusios, kankina inkštirai bei spuogai.

Riebios odos priežastys

1. Endogeninės. Pernelyg aktyvi riebalinių liaukų veikla gali priklausyti nuo genetinio polinkio, lėtinių veiksnių arba hormoninių pokyčių.

2. Egzogeninės. Pernelyg didelę riebalų sekreciją gali paskatinti kai kurių vaistų vartojimas, netinkamos kosmetikos naudojimas, nesubalansuota mityba.

Dėl ko atsiranda spuogai

1. RIEBALŲ SEKRECIJA. Suaktyvėjusi riebalinių liaukų veikla.

2. UŽDEGIMAS. Odos riebaluose yra laisvosios riebalų rūgštys, kurios sąveikaudamos su oru oksiduojasi, sudarydamos laisvuosius radikalus, kurie suaktyvina uždegiminę būklę ir sudirgimą.

3. HIPERKERATOZĖ. Stora oda, sutrikęs regeneracijos procesas. Suragėjusios ląstelės nepasišalina laiku.

4. BAKTERIJŲ PROLIFERACIJA. Folikulų užsikišimas sudaro optimalias sąlygas Propionabacterium Acne bakterijų dauginimuisi.

Iš teigiamų riebios odos savybių galima pastebėti, kad ji yra labiausiai apsaugota ir mažiau jautri neigiamam natūralių veiksnių poveikiui. Ji lėčiau sensta, o raukšlės ant tokios odos atsiranda daug vėliau nei ant sausos ar normalios odos.

Ar bėgant metams gali pasikeisti odos tipas?

Dažnai merginos užduoda klausimą: „Kaip atsikratyti riebios veido odos?“. Kaip žinote, bėgant metams odos būklė gali keistis. Paauglystėje daugybė žmonių susiduria su riebios odos ir gausybės spuogų problema. Visa tai yra susijusi su testosterono padidėjimu, kuris prisideda prie riebalinių liaukų padidėjimo ir aktyvios riebalų gamybos.

Paprastai riebi oda normalizuojasi iki 30 metų. Tuomet riebalinis odos tipas tampa kombinuotas. Tačiau yra tokių, kuriems riebi oda išlieka visam gyvenimui. Tokių žmonių yra tik 5–10%.

Riebios odos priežiūros patarimai

Kaip atsikratyti riebios veido odos? Čia reikalingas integruotas požiūris į problemos sprendimą. Pirmiausia nustatykite riebios odos priežastį. Priešingu atveju jūs tik laikinai atsikratysite perteklinio riebumo, kuris po kurio laiko grįš. Būtina atlikti išsamų tyrimą, įskaitant hormonų ir cukraus kraujo tyrimus. Sužinokite, ar turite genetinį polinkį į riebalų tipą.

Jei riebios odos priežastis genetiniu lygmeniu, tada nepaprastai sunku pakeisti tokią išvaizdą. Jūs neturėtumėte sutelkti dėmesio į odos tipo pakeitimą, tačiau turėtumėte atkreipti dėmesį į tinkamą odos priežiūrą ir mitybą.

Odos priežiūra

Mityba riebiai odai

Atsisakykite produktų, kuriuose daug konservantų, kvapiųjų medžiagų ir dažiklių. Atsisakykite daug cukraus ir glitimo turinčių maisto produktų, ypač šokolado. Atsisakykite pusfabrikačių ir greito maisto. Sumažinkite druskos kiekį savo dienos racione. Atsisakykite sviesto pakeisdami jį alyvuogių ar saulėgrąžų aliejumi.

Rinkitės maistą, kuriame yra vitamino B. Būtent jis yra atsakingas už plaukų, odos, nagų sveikatos palaikymą. Šio vitamino galima rasti pieno produktuose, šviežiose daržovėse ir vaisiuose, kiaušiniuose ir liesoje mėsoje.

Būtinas mitybos elementas yra vanduo. Gerkite bent 1–1,5 litro vandens per dieną.

Papildykite savo racioną mineralais, tokiais kaip cinkas ir siera. Jie yra atsakingi už riebalų sekreciją ir švelniai sausina odą.

Valgykite daug žuvies, mėsos, jūros gėrybių, kopūstų ir pupelių.

Riebios odos priežiūra

Riebios odos savininkai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į priežiūrą. Kaip ir bet kuriems kitiems odos tipams, čia svarbūs 3 etapai: valymas, tonizavimas ir drėkinimas.

Pirmasis etapas yra valymas. Čia svarbu ne tik makiažo šalinimas, bet ir rytinis prausimasis specialia priemone. Riebiai odai turėtumėte pasirinkti gelius ir putas, kurios nuplaunamos vandeniu. Tokius produktus reikia tepti ant drėgnos odos ir paskirstyti sukamaisiais judesiais. Visada venkite srities aplink akis! Po kelių sekundžių nuplaukite šiltu vandeniu.

Rinkdamiesi priemonę, išstudijuokite jo sudėtį. Jame turėtų būti antibakterinių komponentų. Venkite valymo priemonių, kurių pagrindą sudaro alkoholis.

Antrasis etapas yra tonizavimas. Tonikas yra būtinas norint pagerinti kraujo mikrocirkuliaciją, kad deguonis patektų į epidermio ląsteles. Tai yra svarbiausias riebios odos priežiūros etapas, nes tonikas susiaurina poras ir mažina blizgesį. Tonikas taip pat nuplauna likusį vandenį ir valomąjį gelį. Tonikas visada tepamas ant nuvalytos odos ir jis nėra makiažo valiklis!

Trečiasis etapas yra odos drėkinimas ir maitinimas. Riebią odą turinčios merginos dažnai nepaiso kremo, manydamos, kad jo visai nereikia. Bet kremas yra būtinas. Jis apsaugo odą nuo išorinių veiksnių. Pvz., šalčio, vėjo, kuris gali išdžiovinti veido odą, todėl ji pradeda luptis. Venkite kremų, kuriuose yra aliejaus ir daug riebalinių medžiagų. Būtinai skaitykite kokiai odai skirtas drėkinantis kremas – tai labai dažna klaida, kuri daroma renkantis kremą.

Papildoma riebios odos priežiūra

Šveitimas. Šis etapas skirtas kovoti su negyvomis stratum corneum ląstelėmis. Šveitimo priemonės užtikrina mechaninį odos valymą, odos tekstūra tampa lygesnė, lygesnė. Dėl šios priežasties kosmetika daug geriau įsiskverbia į odą ir veikia daug efektyviau.

Riebiai odai geriau naudoti šveitimo priemones su kietomis abrazyvinėmis dalelėmis, taip pat ir rūgštimis. Tepkite šveitiklį ant drėgnos odos, paskirstydami produktą sukamaisiais judesiais išilgai masažo linijų. Venkite burnos ir akių. Masažuokite veidą šveitikliu 1–2 minutes, atkreipdami dėmesį į kaktos, nosies ir smakro sritis. Šveitiklis nuplaunamas šiltu arba šiek tiek vėsiu vandeniu. Šveitiklis naudojamas 1–2 kartus per savaitę.

Papildomai riebiai odai galima naudoti ir serumus. Skirtingai nuo kremo, serumas prasiskverbia pro giliausius odos sluoksnius. Taigi oda maksimaliai veikiama iš vidaus, o ne paviršutiniškai.

Kaukės. Valomosios kaukės yra skirtos odai ir poroms išvalyti giliu lygiu. Tokios kaukės mažina uždegimą, padeda kovoti su bėrimais ir spuogais, išlygina odos spalvą ir struktūrą. Riebiai odai, valomąsias kaukes galima naudoti ne daugiau kaip dvi per savaitę, išlaikymo trukmė ir nuvalymas pagal gamintojo rekomendacijas. Po naudojimo odą tonizuojama ir sutepama kremu.

Pasirinkite valančias kaukes, kuriose yra cinko ar molio. Kaukės, kurių pagrindą sudaro augaliniai ir eteriniai aliejai, nerekomenduojamos.

Kiekviena gimstame su jau iš anksto genetiškai duotu odos tipu, jo pakeisti, deja negalime. Bet tinkama kasdienė odos priežiūra, kokybiška kosmetika ir sveikas gyvenimo būdas, gali padėti mums turėti sveiką ir spindinčią odą.

Mylėkite save ir šypsokitės žiūrėdamos į veidrodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)