– Ar hemoglobino nukritimas visuomet reiškia mažakraujystę?

– Mažakraujystė diagnozuojama, kai randamas sumažėjęs hemoglobino kiekis, taip pat gali būti sumažėjęs eritrocitų skaičius, gali būti pakitęs eritrocitų tūris, kiti kraujo tyrimo rodmenys. Gydytojas, vertindamas kraujo tyrimą, niekada neanalizuoja tik vieno rodiklio.

Bet kokios kilmės hemoglobino kiekio sumažėjimas vadinamas mažakraujyste arba anemija. Dažna anemijos priežastis yra geležies stoka, tačiau ne visos anemijos yra lemtos būtent šio rodiklio. Anemija – labai dažnas sindromas ir apima pačias įvairiausias priežastis: geležies ar kitų elementų stokos anemijas, taip pat mažakraujystė galima sergant lėtinėmis ligomis, esant onkologiniam procesui, kraujodaros ligoms.

– Kokie simptomai išduoda jo trūkumą?

– Įprastai juntami tokie simptomai: silpnumas, dažnas širdies plakimas, odos blyškumas, pablogėjusi fizinio krūvio tolerancija. Tai tikrai gali būti siejama su mažakraujyste. Bet, jei mažakraujystė neatsirado staiga, tai yra nebuvo nukraujavimo, kraujodaros ligos, žmogus gali ir neįtarti, jog ją turi. Todėl bendras kraujo tyrimas vienareikšmiškai daugumos gydytojų skiriamas net ir pacientui retai lankantis gydymo įstaigose ir neturint specifinių skundų.

– Hemoglobinui atkurti skiriami tik geležies preparatai ar yra ir kitų vaistų?

– Gydymas yra parenkamas nustačius problemą, pradedama skirti nuo dažniausiai praktikoje naudojamų geležies papildų. Jei žmogus netoleruoja paskirto papildo – dabar tikrai yra nemažas kitų geležies papildų pasirinkimas. Tam tikrais atvejais skiriame ir parenterinę geležį – tai vaistinis preparatas, skiriamas į veną gydymo įstaigoje.

– Ar reikia susirūpinti, jei nustatomas hemoglobino perteklius?

Jei hemoglobinas per didelis, reikėtų žiūrėti, kokie yra lydimieji simptomai ir ligos, pavyzdžiui: plaučių ligos, plautinė hipertenzija, rūkymas, kai kurios kraujodaros būklės, kuomet gamyba „per didelė“, skysčių netekimas. Būna, jog skiriama procedūrų, kurios sumažina hemoglobino kiekį, o, tarkime, pacientui, kuriam diagnozuota plautinė hipertenzija, aukštesnis hemoglobino rodiklis yra normalus.