Mokslininkai įvardino penkias priežastis, dėl kurių verta ne tik ilsėtis, bet ir gyventi prie jūros.

1. Vanduo greitai grąžina žmogų į natūralią būseną.

Žmogus nuo pat gyvenimo pradžios susijęs su vandeniu. Vanduo sudaro 75 proc. mūsų organizmo, 65 proc. smegenų ir 31 proc. kaulų. Todėl žmogaus smegenys labai teigiamai reaguoja į galimybę pasimaudyti. Dėl biologinio žmogaus ryšio su vandeniu, maudantis smegenyse kas kartą kyla momentinė reakcija.

Maudymasis – puikus būdas įgauti jėgų. Na o labiausiai atpalaiduojantis – plaukiojimas jūros vandenyje.

2. Jūros pakrantėje žmogus patiria maksimalią ramybę.

Tyrimai parodė – kai žmogus žiūri į gamtą, jo galvoje įsijungia tos smegenų dalys, kurios atsakingos už jo emocinį stabilumą. Netgi atostogų metu jūsų darytos nuotraukos turi raminamąjį poveikį.

Vienas su magnetiniu rezonansu atliktas eksperimentas parodė, kad pajūrio peizažai žmogų atpalaiduoja veiksmingiau už kitus reginius, dalykus.

3. Paplūdimys žmogui naudingesnis nei kultūra.

Raminamąjį poveikį žmogui turi žiūrėjimas į jūrą, taip pat ir peizažai. 2011 m. buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 22 000 respondentų. Paaiškėjo, kad prie vandens telkinių gyvenantys žmonės jaučiasi 5,2 proc. laimingesni. O jūra – veiksmingiausias antidepresantas.

Baltic Sea

4. Vanduo daro smegenims jauninamąjį poveikį.

Šiais interneto, socialinių tinklalapių laikais mūsų smegenims ypatingai reikia poilsio. Veiksmingiausias būdas tarsi perkrauti save – žiūrėti į judantį vandenį. Pirmą kartą tai patvirtino 1995 m. atliktas eksperimentas.

Jo autoriai įrodė, kad šalia parko gyvenantys studentai geriau už kitus atliko kognityvinius testus. Be to, geriausiai testus atliko tie, kurie turėjo galimybę nuolat matyti jūrą, ežerą ar upę, o ne mišką.

5. Raminamasis mėlynos spalvos poveikis.

Daugumos viso pasaulio žmonių mėgstamiausia spalva yra mėlyna. Ji patinka 35 proc. moterų ir 42 proc. vyrų. Ekspertai tuo nesistebi – juk dangaus ir vandens atspalviai žmogui yra maksimaliai priimtini, jie ramina. Mėlyna spalva – teigiamų emocijų garantas.

Žiūrint į mėlyną spalvą, smegenyse suaktyvėja neuromediatoriai, suteikiantys euforijos, džiaugsmo, pasigėrėjimo pojūčių. Būtent dėl šios priežasties mėlyna spalva turi stiprų gydomąjį poveikį, susijusį su dideliu dopamino kiekio išskyrimu. Be to, mėlyna spalva žvalina, šalina nuovargį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)