Kadangi patekti pas ginekologą ne visada pavyksta tuojau pat, o karantino laikotarpiu tai buvo tiesiog neįmanoma, nemažai moterų buvo pasmerktos kankintis dorai nė nežinodamos, kas sukelia vienokius ar kitokius vaginos siunčiamus skausmingus ar šiaip nemalonius signalus. Vienintelė išeitis, regis, tebuvo – dantis sukandus kęsti, o jei įmanoma, ignoruoti skausmą.

Deja, taip elgtis ypač pavojinga, kadangi ne visi simptomai kyla tik dėl menkų ginekologinių sunegalavimų. Kai kurie iš jų – grėsmingų onkologinių procesų pradžios ženklas, rašoma „The Sun“ sveikatai skirtoje rubrikoje.

Visgi šį tą apie savo vaginą moterys gali (ar net turi) žinoti pačios. Londone dirbanti akušerė-ginekologė Shree Datta sutiko atsakyti į dažniausiai moterims iškylančius ginekologinio pobūdžio klausimus.

Ar mano išskyros normalios?

Išskyros, pasak Sh. Dattos, – ypač daug apie vaginos sveikatą pasakantis ženklas.

„Jos būtinos vaginos sveikatai ir švarai bei bakterijų balansui palaikyti. Kaip tik dėl šios priežasties apsiplovimas iš vidaus nėra rekomenduotinas: dėl jo gali sutrikti natūralus bakterijų balansas“, – sako specialistė.

Taigi, tikrai pakanka apsiplauti lytinius organus iš išorės vandeniu ir muilu.

Sh. Datta atkreipia dėmesį į tai, kad išskyrų kiekį ir konsistenciją gali lemti konkretus menstruacijų ciklo momentas. Ciklui persiritus į antrąją pusę išskyros gali būti tirštesnės, želės pavidalo.

Vis dėlto pastebėjus, kad pakito išskyrų spalva, konsistencija ir kvapas, derėtų ginekologiškai išsitirti.

Kodėl tarp menstruacijų ir po lytinių santykių pasirodo kraujo?

Svarbu atkreipti dėmesį į konkretų bepriežastinio kraujavimo laiką ir intensyvumą. Šios aplinkybės yra svarbios aiškinantis, kas sukelia problemą.

Sh. Datta pamini, kad tokio kraujavimo priežastys gali būti įvairios. Viena iš jų – vartojamų kontraceptinių priemonių pakeitimas.

Kraujavimas, žinoma, gali būti ir kokios nors lytiniu būdu pernešamos infekcijos požymis, streso padarinys arba nėštumo pasekmė.

Kraujavimą gali sukelti ir gimdos kaklelio ląstelių pakitimai, todėl labai svarbu, kad būtų laiku atliktas tepinėlio testas – jo rezultatas padės išsiaiškinti, ar neprasidėjo piktybinių procesų.

„Ginekologas per patikrą gali pasiūlyti atlikti ultragarso tyrimą, padėsiantį išsiaiškinti, ar gimdoje nėra fibromų arba polipų, galinčių ne tik turėti įtakos menstruacijų trukmei, dažniui ir gausumui, bet ir būti kraujavimo tarp mėnesinių priežastimi“, – sako Sh. Datta.

Ką daryti, kad mėnesinės nebūtų tokios gausios?

Mėnesinių gausumas – individuali kiekvienos moters savybė. Vis dėlto vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek higieninių įklotų per dieną sunaudojate ir ar nutinka taip, kad pro juos prateka kraujas.

Jei dėl gausių mėnesinių patiriate diskomfortą, labai svarbu pasirinkti kuo tinkamesnes higienos priemones.

Kaip puikų gausių mėnesinių sukeliamų problemų sprendimą Sh. Datta rekomenduoja menstruacines taureles.

Vidutiniškai per menstruacijas moteris netenka 80 mililitrų kraujo. Kai kurių gamintojų siūlomos taurelės pajėgios sukaupti net 32 mililitrus kraujo. Yra ir tokių, kurių galima nekeisti 12 valandų; savo talpa jos prilygsta trims tamponams.

Tačiau jeigu su taurele jaučiatės nedrąsiai, papildomai galite naudoti ir higieninį įklotą.

„Jei mėnesinės ypač ilgos ir gausios – su kraujo pliūpsniais ir krešuliais – tikrai vertėtų kreiptis į ginekologą ir išsitirti“, – pataria Sh. Datta.

„Kai mąstau apie labiausiai tikėtinas gausaus kraujavimo priežastis, pirmiausia pagalvoju apie gimdoje galinčius augti fibromas ir polipus“, – sako ginekologė.

„Kad pavyktų sureguliuoti menstruacijų gausumą, gali būti skirta medikamentų. Kartais verta ištirti, ar nesutrikęs skydliaukės hormonų balansas. Taigi, tikrinti tikrai yra ką“, – perspėja Sh. Datta.

Nėštumo testas – neigiamas, tačiau jau trečią mėnesį nesulaukiu mėnesinių. Ką daryti?

Akimirka, kai nesulaukus mėnesinių tenka darytis nėštumo testą, visada kelią nerimą, o kartais, deja, baimę.

Tačiau jeigu nėštumo testo rezultatas neigiamas, tada net nesulaukiant mėnesinių nerimauti nėra dėl ko.

Dėl kai kurių kontraceptinių priemonių (pvz. tam tikrų gimdos spiralių) menstruacijos gali praeiti bemaž nepastebimai.

Ciklą gali sutrikdyti ir kokios nors įtampą, stresą keliančios aplinkybės.

„Galbūt pakito jūsų svoris? Ši aplinkybė, patikėkite, turi didžiulę įtaką menstruacijų ciklui ir pobūdžiui. Jei, tarkim, staiga sulieknėjote, ėmėte intensyviai treniruotis arba turite akivaizdų antsvorį, mėnesinių ciklas tikrai gali sutrikti“, – vardija Sh. Datta.

„Mėnesinių buvimą ir dažnį gali lemti ir tam tikros sveikatos problemos, kaip antai diabetas arba suintensyvėjusi skydliaukės funkcija.“

Sh. Datta įvardija ir dar vieną mėnesinių nebuvimo priežastį – ankstyvą menopauzę, tačiau pridūria, kad taip nutinka vos procentui jaunesnių nei 40 metų moterų.

Kodėl per lytinę sueitį jaučiu skausmą?

Nors seksas turi teikti malonumą, Sh. Datta pripažįsta, kad kartkartėmis lytinė sueitis gali būti skausminga.

Pasak specialistės, tokį skausmą gali sukelti įvairūs dalykai, pradedant tuo, kad mylimasi su nauju partneriu, išbandoma dar nebandyta poza, ir baigiant negebėjimu atsipalaiduoti, juntama įtampa.

„Diskomfortas mylintis gali pasireikšti tik tam tikromis menstruacijų ciklo dienomis. Tokiu atveju gali padėti lubrikantas. Negalima atmesti ir medicininių priežasčių, tokių kaip infekcija, fibromos arba endometriozė (gimdos gleivinės išvešėjimas), todėl jei per intymią sueitį skausmą juntate visada, derėtų kreiptis į gydytoją“, – pataria Sh. Datta.

„Skausmingas seksas gali būti ir neišspręstų psichologinių problemų arba netinkamo emocinio nusiteikimo pasekmė“, – priduria ji.

Jaučiu skausmą pilvo apačioje – ypač prieš menstruacijas. Ką daryti?

Mėnesinių skausmai – anaiptol ne retas reiškinys, ir patarimu čiupti karšto vandens butelį teko naudotis ne vienai moteriai.

Sh. Datta perspėja, kad pilvo skausmas antroje menstruacijų pusėje gali būti endometriozės ženklas.

„Tai tokia medicininė būklė, kai gimdos gleivinės galima aptikti tokiose vietose, kuriose jos neturėtų būti, dažniausiai ant kiaušidžių, aplink gimdą arba jos viduje. Kokia tokio sutrikimo priežastis, pasakyti sunku. Žinoma tik tiek, kad šią būklę nulemia hormonai ir ji paveldima“, – aiškina Sh. Datta.

Endometriozė gali reguliariai kelti skausmą, paprastai sustiprėjantį artėjant mėnesinėms arba joms prasidėjus.

Skausmas pilvo apačioje gali atsirasti ir dėl infekcijos arba pasireiškus dirgliosios žarnos sindromui.
Labai svarbu stebėti, kaip skausmo epizodai siejasi su menstruacijų ciklu.

Kodėl padažnėjo noras šlapintis?

Staiga užeinantis stiprus noras šlapintis gali nemenkai apkartinti gyvenimą.
Pirmiausia, derėtų pamąstyti apie vartojamą kavos ir alkoholio kiekį. Pagalvokite ir apie tai, kiek išgeriate vandens.

„Atminkite, kad kai vandens išgeriama nepakankamai, šlapimas tampa labiau koncentruotas ir gali dirginti šlapimo pūslę, todėl noras apsilankyti tualete užeis dažniau.“

„Norą šlapintis gali stiprinti ir šlapimo takų infekcija arba hiperaktyvios šlapimo pūslės sindromas. Įtakos gali turėti tam tikros medicininės būklės, įskaitant vidurių užkietėjimą“, – nurodo Sh. Datta.
„Be visų paminėtų aplinkybių, norą šlapintis gali didinti bet kas, kas spaudžia šlapimo pūslę, pavyzdžiui, gimdoje augančios fibromos arba nėštumas“, – sako ginekologė.

Problemą kartais padeda sumažinti pratimai, skirti pilvo raumenims stiprinti: sutvirtėję raumenys palaiko šlapimo pūslę, žarnyną ir gerina seksualines funkcijas.

Ar prieš vizitą pas ginekologą būtina depiliacija?

Gal manote, kad pas ginekologą dera lankytis tik pašalinus nuo gaktos plaukus?
Taip tikrai nėra: ginekologinei apžiūrai gaktos plaukai jokiu būdu netrukdo.

„Vienintelis atvejis, kai plaukus reikia pašalinti, yra operacija odos aplink vaginą srityje, bet ir tada plaukų neturi likti tik toje konkrečioje zonoje“, – tikina specialistė.

Kodėl po ŽPV vakcinacijos atliekamas tepinėlio tyrimas?

Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) yra lytiniu keliu perduodama infekcija. Jos rūšių – daugiau nei šimtas.

Dėl jos gali atsirasti karpų ir imti vystytis gimdos kaklelio vėžys. Blogiausia, kad ŽPV nešiotojai gali nė nežinoti, kad yra užsikrėtę.

Gydymas nuo infekcijos gali trukti 18–24 mėnesius, o vakcina apsaugo ne nuo visų ŽPV rūšių.
Štai kodėl, anot Sh. Dattos, sulaukus 25-erių būtina reguliariai išsitirti tepinėlį.

„Atliekant tepinėlio tyrimą pavyksta anksti nustatyti įvairius pakitimus, o aplaidumas gali kainuoti gana brangiai“, – perspėja Sh. Datta.

Ar galėsiu turėti vaikų, jei nustatytas policistinis kiaušidžių sindromas?

Šis sutrikimas iš tiesų gali neigiamai paveikti vaisingumą, bet taip nutinka ne visada.
Policistinis kiaušidžių sindromas (PCOS) yra gana įprastas sutrikimas, ištinkantis 2–26 moteris iš šimto.

Jokių PCOS simptomų gali ir nepasireikšti, nes ši būklė yra susijusi su kiaušidėse esančių skysčio pripildytų folikulų skaičiumi.

Sindromo požymiais galima laikyti nereguliarias mėnesines, mėnesinių nebuvimą, aknę, padidėjusį kūno plaukuotumą.

„PCOS siejamas ir su antsvoriu, tačiau tiksli diagnozė nustatoma atsižvelgiant į menstruacijų reguliarumą, kraujo ir ultragarso tyrimus. Ilgainiui PCOS gali turėti įtakos ir tokioms medicininėms būklėms kaip diabetas, aukštas kraujospūdis, gimdos gleivinės pakitimai, todėl šią būklę būtina diagnozuoti ir laiku pradėti gydymą“, – sako Sh. Datta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)