Nors vaikams įprasta atsisakyti valgyti tai, kas nėra gruzdintos bulvytės ar dešrainiai, kai kurie žmonės lieka išrankūs maistui visą savo gyvenimą. Viena 1300 suaugusių žmonių apklausa parodė, kad išrankūs maistui buvo 18 proc. respondentų. Tačiau raukydami nosį nuo maisto, kuris yra jų lėkštėje, o ne tyrinėdami skirtingus ingredientus ir skonius, išrankūs valgytojai negauna daug naudos sveikatai. Štai ką praranda maistui išrankūs žmonės ir štai ką jie galėtų gauti, jei pakeistų savo nuostatas.

Jei nebūtumėte išrankus, gautumėte kur kas daugiau vertingų maistinių medžiagų.

Jei atsisakytumėte įpročio valgyti tik tam tikrus produktus ar patiekalus ir nenusisuktumėte nuo egzotiškų valgių, toks įprotis iš karto atsipirktų. Moksliniai tyrimai rodo, kad pačius įvairiausius produktus valgančių žmonių mityba būna turtingesnė vitaminais ir mineralais. Anot vieno tyrimo, tie žmonės, kurie nebijojo išbandyti naujų produktų, gavo daugiau baltymų, sveikųjų riebalų ir magnio, negu tie, kurie atsisakė naujovių. Gastronominių nuotykių nevengiančios moterys taip pat suvartojo 50 proc. daugiau daržovių, parodė Suomijoje atliktas tyrimas.

Kad išbandytumėte naujas maisto kryptis, restoranuose užsisakykite degustacinį valgiaraštį, arba eidami į parduotuvę, kiekvieną kartą stenkitės nusipirkti dar neragautą produktą.

Jūsų organizmas būtų sveikesnis.

Žmonės, kurių mityba yra labai įvairi, mažiau kenčia nuo žalingų uždegiminių procesų, rečiau serga diabetu ir širdies ligomis, jiems būdingi geresni cholesterolio ir omega – 3 rodikliai, negu tiems, kurie nemėgsta bandyti naujų patiekalų ir ingredientų, parodė tyrimas, neseniai paskelbtas leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“.

Vienas galimas paaiškinimas būtų tas, kad įvairesniu maistu besimėgaujantys žmonės dažniau valgo žuvį ir gauna naudos iš juose esančių riebiųjų rūgščių, sako tyrimų autoriai. Taigi išrankieji valgytojai, atkreipkite į tai dėmesį ir kitą kartą naktipiečiams rinkitės lašišą, o ne vištieną.

Jūsų nuotaika būtų geresnė.

Jei būtumėte atviresnis įvairiausioms maisto patirtims, o ne laikytumėtės įpročio valgyti tik kai kuriuos produktus, jūsų kasdienybę praskaidrintų daugiau naujovių. Valgyti tokius pačius pusryčius ar pietus yra labai lengva bei patogu ir daugelis žmonių pasiduoda tokiai rutinai, sako dietologė ir kulinarinių knygų autorė Sara Haas iš Čikagos. Tačiau kai pradedate eksperimentuoti, pavyzdžiui, prie kiaušinių valgyti salotas ar japoniškus grikių makaronus šalia krevečių, gaunate galimybę pasimėgauti įdomiais skoniais, tekstūromis ir ingredientų deriniais, įskaitant ir prieskonius, kurie yra kupini antioksidantų.

Kad maistas suteiktų kuo daugiau džiaugsmo, įtraukite kuo daugiau savo pojūčių, pataria S. Haas. Prieš pradėdami valgyti minutę palaukite ir pasigrožėkite patiekalo spalvomis. Pajuskite, koks yra jo skonis ir aromatas. Kai pradėsite tai daryti, galbūt pajusite įkvėpimą dažniau gaminti maistą, o gal net panorėsite įsigyti receptų knygą, skirtą, pavyzdžiui, Artimųjų Rytų ar Vietnamo virtuvei.
Tai patiktų jūsų žarnyno bakterijoms.

Valgyti įvairų maistą, turintį daug probiotikų ir prebiotikų, yra naudinga gerosioms žarnyno bakterijoms, kurios užtikrina mūsų sveikatą, sako ekspertai. Vienas iš egzotiškų variantų, kurį galėtų išbandyti išrankūs valgytojai, yra drakono vaisiai, dar vadinami kertuočiais arba pitajomis. Jie turi daug prebiotikų, kurie pamaitins žarnyno bakterijas ir leis joms suvešėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)