Pirmadienio rytas Santaros klinikose išaušo toks pat, kaip ir pastaruosius mėnesius, tik nuotaikos buvo itin nekasdieniškos – pagaliau leista atlikti ne tik skubias operacijas. Gydytojas Darius Radzevičius tądien rytą pradėjo dirbdamas ne plastinės chirurgijos operacinėje, o operuodamas septynių mėnesių kūdikį – plastinės ir atstatomosios estetinės bei plaštakos chirurgijos profesionalas atskyrė suaugusius vaikučio kojytės ir rankytės pirštukus, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Pandemija grožio operacijų skaičiaus nepakeitė

„Tai atgaiva, tai akimirkos, dėl kurių verta gyventi,“ – šypsosi Darius, kai vėliau susitinkame „saugaus“ pokalbio prie puodelio kavos. Abu esame su kaukėmis, ir staiga kyla dilema, o kaip tą kavą gerti ir tuo pačiu išlaikyti kaukes ten, kur joms ir vieta. „Jau pripratome, kad patiriame daug nepatogumų, atrodome, kaip kosmonautai, arba randame būdų, ką daryti, kad nešiojant kaukes ausys neatlėptų arba akiniai nerasotų,“ – sako D. Radzevičius. – „Dabar reikia įprasti, kad kurį laiką kaukių ar pirštinių dėvėjimas yra pagarbos ir maksimalaus saugumo pacientui įrodymas.“ Žinoma, sako medikas, kaukių nešiojimas savaime nuo Lietuvą ir pasaulį sukausčiusio viruso neapsaugos, be to, statistiškai rizika šiuo metu Lietuvoje užsikrėsti tuberkulioze yra žymiai didesnė.

„Grožio operacijų poreikis didėja ir toliau augs dar labiau,“ – sako gydytojas. Jis tikina, kad jo darbo kalendorius užpildytas į priekį tiek pat, kiek ir prieš karantiną. Pasikeitė tik pacientai, nes planavę atvykti operuotis iš užsienio kol kas to padaryti negali ir neaišku, kada galės. Kai kurie dėl užplūdusių darbų operacijas nukėlė, bet dirbantieji nuotoliniu būdu yra pasirengę operuotis kad ir rytoj.

„Sumaišties tarp pacientų yra, tą drąsiai pripažįstu, tačiau pačių pacientų nesumažėjo. Pasikeitė tik žmonės: vienus pakeitė kiti“, – sako Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ plastikos chirurgas. Nepasikeitė ir pačių operacijų poreikis: apie ketvirtadalį jų sudaro krūtų mažinimas, didinimas, pakėlimas, dar ketvirtadalis – nosies plastika, taip pat veido plastika, ir likusi dalis – įvairios kitos operacijos. O šiuo metu operuotis dar ir labai patogu, nes daugelis dirbančiųjų nuotoliniu būdu, pooperacinį laikotarpį saugiai praleidžia namuose dirbdami.

Baimė – nuolatinis palydovas

Galima drąsiai sakyti, kad niekas kitas savo darbe nesusiduria su tiek įvairių virusų, kiek susiduria medikai. Hepatitas C, ŽIV, tuberkuliozė, gripas – tai tik saujelė infekcijų, kuriomis gali užsikrėsti medikai. Naujasis koronavirusas – dabar taip pat jau viena jų. Ir nors statistiškai juo užsikrėsti, o ypač ėmusis visų saugumo priemonių, tikimybė labai menka, medikas sako, jog operuojami pacientai turi būti ne seniau nei prieš 48 valandas atlikę koronaviruso testą. O ir visi iki vieno klinikos darbuotojai ištirti ar neserga Covid 19, tiek jiems, tiek pacientams nuolat matuojama temperatūra, laikomasi visų saugos reikalavimų, tad D. Radzevičius siūlo į viską žiūrėti ramiai ir žinoti, kad kiekvieną dieną virusas pažįstamas bei ištiriamas vis daugiau ir išsamiau, tad jei ir bus dar viena ar dvi ligos bangos, jos nebebus tokios baisios ir kupinos nežinomybės, kaip ši.

„Pamoka išmokta, žinome, kaip gydyti pacientus, medikai žino, kaip saugotis, svarbiausia, kad nebūtų vis didėjančio politikavimo,“ – pastebi gydytojas. Jis sako manantis, jog karantinas Lietuvoje yra gerokai per ilgas ir per griežtas, skirtumus galima įžvelgti panašius užsikrėtimų skaičius fiksuojančiose šalyse, kur karantinas nebuvo toks griežtas.

Nuo šiol viskas bus kitaip

„Žmonės iki šiol buvo labai atsipalaidavę ir neatsakingi, stebėjau, kaip liečiamos vežimėlių rankenos, kaip lėktuvuose ant stalelių dedami mobilieji aparatai... Esu nemažai skaitęs apie bakterijų viešose vietose kiekį, kaip prastai valomi arba iš viso nevalomi lėktuvai. O mes tai ignoruodavome. Gal dabar kažkas keisis? Aš savo akimis, beje, jau senokai, esu matęs Azijos šalyse antiseptikus prie įėjimo į parduotuves, o žmonės, kurie jausdavosi prastai, būtinai dėvėdavo kaukes. Skandinavijos šalyse net ir sirgdamas paprasta sloga, žmogus gali dirbti nuotoliniu būdu. O mes? Nebesuskaičiuosiu, kiek kartų į planinę procedūrą pas mane yra atėjęs sloguojantis ar net temperatūros turintis pacientas. Labai noriu tikėti, kad nuo šiol mes atkreipsime dėmesį į savo higieną, sveikatą, apsaugą, kas yra visiškai įprasta kitose šalyse“, – pasakoja daug ir dažnai keliaujantis medikas.

Anot jo, lietuviai ganėtinai šalta tauta, nepuola glėbesčiuotis po ilgesnio nesimatymo, o dabar, virusui parodžius savo galią, tas atstumas dar labiau išryškėjo. Mes visi patyrėme didžiulį šoką ir blogiausia, ką dabar galėtume padaryti, tai nieko iš to nepasimokyti.

Karantinas Lietuvai parodė tikrąjį mediko veidą

Karantino metu Dariaus draugai socialiniuose tinkluose saugiu atstumu galėjo stebėti jo paties atliekamą legendinę „The Beatles“ dainą „Imagine“. Darius pats sau akompanavo pianinu, o vėliau įkėlė smagų vaizdo įrašą, kuriame grojo akordeonu. Daugeliui bičiulių, žinančių, kad Darius yra užkietėjęs keliautojas ir fotografas, tai buvo itin malonios naujienos. „Akordeonu groju nuo šešerių metų, pianinu – nuo dešimties, dainavau „Ažuoliuko“ chore, šokau pramoginius šokius, tad nieko keisto, kad per karantiną tai labiau pasimatė ir viešai“, – šypsosi D. Radzevičius. Jis pripažįsta, kad priverstinės saviizoliacijos metu laikas su šeima neprailgo, tačiau neoperuoti du mėnesius specialistui, anot jo, yra daug. Tad į darbą chirurgas grįžo su geru jauduliu, kaip po ilgojo savaitgalio, ir labai greitai vėl viskas stojo į vėžes – rankos puikiai prisiminė, ką ir kaip reikia daryti.

„Ir tas sugrįžimas į darbą mane džiugina, nes žmonės norėjo ir norės būti gražūs, jaunesni, dailesni, susitvarkę. Kitoks taps tik konsultavimo būdas, higienos įpročiai, keliavimas“, – pokalbį baigia D.Radzevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)