Išpopuliarėjo pasaulyje

Teoriją, kad kraujo grupė lemia visą imuninę organizmo sistemą, pasauliui paskleidė gydymo natūraliais metodais specialistas ir tyrinėtojas dr. Peteris D’Adamas. Jis teigė esą maistas, kuris vienos kraujo grupės ląstelėms gali būti žalingas, kitų kraujo grupių ląstelėms priešingai – naudingas. Remdamasis įvairiais tyrimais jis teigė, jog polinkis į tam tikras ligas priklauso nuo mūsų kraujo ir vartojamo maisto. Mat kiekviena kraujo grupė pasižymi skirtingomis savybėmis, kurios leidžia valgyti, virškinti ir pasisavinti jai labiausiai tinkantį maistą. P.D‘Adamas, kiekvienai kraujo grupei atskirai sudaręs maisto produktų sąrašą, pacientams siūlė iš esmės pakeisti mitybos racioną. Šiandien gydymo natūraliais metodais specialisto siūlomi mitybos planai išpopuliarėjo pasaulyje, o jo knygos tapo bestseleriais. Pasekėjai teigia esą tokia mityba pakeitė jų gyvenimą.

Nepasimaukite ant kabliuko

Susižavėjimą P.D‘Adamso teorija netruko pastebėti sveikatos verslo atstovai – remiantis gydymo natūraliais metodais specialisto teorija sukurti maisto netoleravimo testai. O teigiami kolegų atsiliepimai dar labiau skatino ir įtikino mitybos pagal kraujo grupes veiksmingumu.

Mat atsisakius produktų, kurie slopina medžiagų apykaitą, virškinimą, sulaiko skysčius galima lengviau numesti svorio. Sakote – puiku? Gydytojai dietologai gi šypteli – tik nepasimaukite ant pasipinigautojų kabliuko.

„Maisto netoleravimo testai dažniausiai parodo tuos produktus, ką žmonės dažniausiai ir vartoja. Taigi, jei klientas mėgsta ir dažnai valgo avižų košę, jo kraujyje bus rasta daugiausiai avižų kruopų žymenų. Tad nenuostabu, kad testas parodys būtent avižų netoleravimą“, – aiškina pagrindinį šių testų veikimo principą gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.

O kaipgi teigiami pokyčiai, kurių pastebi klientai? Esą atsisakius netoleruotinų produktų pagražėja oda, sumažėja spuoguotumas, nebevargina pilvo pūtimas ar dingsta kiti negalavimai. E.Grišinas sako čia ir slypi visa gudrybė. Mat žmonės, kurie skundžiasi tokiais simptomais, dažniausiai vartoja produktus, kurie šiuos nemalonumus sukelia.

„Tai – užburtas ratas. Žmogus jau savaime atsisakęs miltinių patiekalų, glitimo, pieno gaminių, juos pakeičia kitais produktais – dažniausiai sveikesnėmis alternatyvomis, todėl natūralu, jog organizmas į tai atsiliepia teigiamai. Atsisakius visų saldžių pieno gaminių: varškyčių, sūrelių, kremų ar miltinių gaminių: sausainių, vaflių, bandelių pagražėja oda, susitvarko virškinimo sistema, žmogus didelių papildomų pastangų numeta svorio“, – atkreipia dėmesį gydytojas dietologas.

Būdas atkreipti dėmesį

Nors tyrinėtojo dr. P. D’Adamo mitybos būdas pagal kraujo grupes svaraus mokslinio pagrįstumo neturi, nepadaro ir žalos. Gydytojai dietologai sako tai tėra būdas atkreipti žmonių dėmesį į kasdienę mitybą.

„Nėra atlikta jokių tyrimų su žmonėmis, kurie įrodytų tokios dietos realų veiksmingumą. Galbūt yra bandyta daryti tyrimus su žiurkėmis, bet tai neparodo, kaip tokia mityba veikia žmones. Kaip bebūtų, mitybos principas, kai atsisakoma glitimo, cukraus, pieno produktų, vienos daržovės pakeičiamos kitomis ir taip žmogus gauna visavertį maistą, tikrai nėra žalingas. Išėmę iš raciono vieną produktą, stengiasi jo vietą užimti sveikesniu pakaitalu ir tai yra sveikintina“, – sako E.Grišinas.

Tad nors teigti, kad maisto netoleravimo testai rodo teisingus parodymus negali, negali ir mesti akmens esą kraujas rodo netiesą.

„Klientams nepasakoma tiesa iki galo, o tiesiog pasiūloma vyšnaitė nuo torto“, – reziumuoja E.Grišinas.