Dauguma žmonių kažkodėl mano, kad neuronai, kurie sudaro pilkąją smegenų masę, su amžiumi ima nykti. Kuo vyresni mes tampame, tuo šis procesas spartėja ir mes neva niekaip negalime jo sustabdyti, juo labiau susigrąžinti prarastų neuronų. Tačiau tokia hipotezė ne visiškai atitinka tiesą, ir žinote kodėl? Ogi todėl, kad mūsų smegenys, pasirodo, sugeba kurti naujus neuronus.

Neurogenezė (naujų nervinių ląstelių kūrimas) prasideda dar iki mūsų gimimo ir nesustoja iki pat mirties. Viena iš galvos smegenų sričių, kurioje ji vyksta ypač veiksmingai, yra hipokampas. Ši sritis vaidina svarbiausią vaidmenį smegenų gebėjime kurti ilgalaikius ir trumpalaikius prisiminimus ir įsisavinti naują informaciją (tai yra, mokytis). Kai tik smegenys sukuria naujus neuronus, jie iškart prisijungia prie neuronų tinklo ir labai greit jų jau nebeįmanoma atskirti nuo tų galvos smegenų ląstelių, kurios smegenyse buvo nuo pat pradžių.

Naujų neuronų susidarymo smegenyse procesas teigiamai veikia dėmesį, atmintį, gebėjimą mokytis ir gebėjimą kontroliuoti savo emocijas. Be to, mes galime paveikti šį procesą. Neseniai atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad tam tikra veikla gali pagreitinti neurogenezės procesus ir apskritai pagerinti smegenų būklę. Pateikiame kelis veiksmingiausius būdus, kaip paskatinti naujų neuronų susidarymą smegenyse. Nepraleiskite šios puikios galimybės!

1. Išmokite groti muzikos instrumentu

Grojant muzikos instrumentu smegenys įgunda greitai mąstyti ir įsisavinti naują informaciją. Norint tokio poveikio, jums visiškai nebūtina tapti virtuozu ir važinėti su koncertais po visą pasaulį. Svarbu tai, kad grojant bet kokiu muzikos instrumentu aktyvuojasi smegenų sritys, atsakingos už klausą, prisilietimą, judesius, logiką ir analizę. Visa tai ir būtinybė išlaikyti aiškų ritmą maksimalai apkrauna smegenis, ir, atitinkamai, skatina neuronų atsinaujinimo procesą.

Mokantis groti muzikos instrumentu (nesvarbu kokiu), smegenys stimuliuojamos panašiai kaip kūnas stimuliuojamas sportuojant. Jei reguliariai praktikuositės ilgą laiką, pagerės gebėjimas spręsti gyvenimo problemas, nes loginė mąstymo pusė glaudžiau sąveikaus su kūrybine (nes muzikuojant susidaro neuronų jungtys tarp smegenų sričių, atsakingų ir už logiką, ir už kūrybiškumą).

O dar išmoksite geriau apdoroti gaunamą informaciją ir įsiminti didelius jos kiekius.

Be to, vaikystėje mokantis groti muzikos instrumentu, netgi gali išaugti intelekto koeficientas.

Ištyrus ikimokyklinio amžiaus vaikus, kurie mokėsi groti fortepijonu, paaiškėjo, kad jų intelekto koeficientas gerokai aukštesnis nei tų vaikų, kurie muzikos nesimokė.

Tad kad ir kiek jums būtų metų, įsileiskite į savo gyvenimą muziką ir leiskite jai atnaujinti smegenis!

2. Maitinkite smegenis deguonimi

Vaikščiojimas miške

Sportinis ėjimas, bėgimas gryname ore, šokiai, plaukiojimas ir važiavimas dviračiu – puikūs aerobinių pratimų pavyzdžiai. Tai toks sportinių veiklų tipas, kuris padeda smegenims sukurti naujus neuronus, ypač jei norite pagerinti atmintį ir kitus pažintinius gebėjimus.

Šie pratimai gerina smegenų kraujotaką ir praturtina į jas patenkantį kraują deguonimi, o tai smegenis veikia itin teigiamai. Bet tai dar ne viskas!

Aerobinis krūvis taip pat skatina naujų kapiliarų vystymąsi ir stiprina esamas kraujagysles.

Pagerėjus kraujo apykaitai, smegenų audiniai gauna daugiau deguonies ir maistinių medžiagų, o tai skatina naujų neuronų susidarymą.

Neseniai atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo žmonės, tris mėnesius darę reguliarius aerobinius pratimus, rezultatai parodė, kad tokia veikla akivaizdžiai pagerino deguonies įsisavinimą tose smegenų srityse, kurių funkcijos senatvėje silpnėja. O dar tyrimo dalyviai pademonstravo geriausius rezultatus testuose, kurių metu buvo vertinama atmintis. O jų smegenų tyrimas parodė gerokai išaugusį kiekį neuronų, atsakingų už atmintį.

3. Nesėdėkite vietoje – įveiklinkite kojas

Kai kurie tyrimai parodė, kad bėgimas (ir net vaikščiojimas) taip pat skatina neuronų gamybą smegenų srityse, kurios atsako už atmintį ir mokymąsi.

Kuo dažniau įveiklinsite savo kojas, tuo daugiau neuronų gaminsis smegenyse. Kitaip tariant, kuo daugiau vaikštote, tuo aktyviau vyksta neurogenezės procesai smegenų srityse, atsakingose už mokymąsi ir atmintį. Tai, kas vyksta, yra natūralu, nes kai mes kažkur einame, smegenims reikia nuolat tyrinėti aplinką, įvertinti ir įsiminti nueitą maršrutą, kad nepasiklystume.

Neurobiologai sako, kad kai mes tyrinėjame naujas teritorijas ir atrandame naujus dalykus, tai mažina riziką susirgti Alzheimerio liga ir gerina atmintį. Reiškia, jei norite paskatinti neurogenezės procesą, puikus būdas tai padaryti – reguliariai vaikščioti pėsčiomis. Keiskite maršrutą, tyrinėkite miestą ir jo apylinkes, nustebinkite savo smegenis naujais potyriais ar nauja informacija.

Jei darbe tenka daug sėdėti, tai atvirkščiai, sulėtina naujų neuronų formavimąsi. Tyrimai rodo, kad astronautų, kurie kelis mėnesius praleidžia nesvarumo būsenoje, ir žmonių, kurių judėjimas apribotas, smegenyse neurogenezės greitis gali sumažėti apytikriai 70 proc. Tokiais atvejais veiksminga pasivaikščiojimo alternatyva gali būti meditacija.

4. Proto gimnastika

Meditacija, joga, tai či, dėmesingo įsisąmoninimo pratimai ir kita veikla, kuri stiprina ne tik kūną, bet ir protą, padeda geriau suprasti savo minčių eigą ir elgesio modelius, nes leidžia atsiriboti nuo protą aptemdančių emocijų.

Tokie pratimai lavina į užduočių sprendimą orientuotą atmintį, sustiprina gebėjimą savarankiškai priimti sprendimus, taip pat stimuliuoja daugelį smegenų sričių.
Taigi, jei kasdien medituosite, atliksite dėmesingo įsisąmoninimo pratimus arba, tarkime, jogos pratimus, jau po kelių mėnesių suprasite, kad gerokai pramiklinote neuroninį smegenų tinklą.

Neurobiologai patvirtina faktą, kad tokia veikla padidina neuronų kiekį smegenų srityse, atsakingose už atmintį ir emocijų įsisąmoninimą.

Be to, visi šie pratimai padeda taisyklingai, giliai kvėpuoti, o tai taip pat labai naudinga smegenims. Kaip jau minėjome, smegenys su džiaugsmu priima tiek deguonies, kiek mes sugebame joms duoti.

5. Taisyklinga mityba

Omega-3

Kaip mano gydytojai, smegenims nepaprastai svarbi taisyklinga mityba, ypač joms reikalingos omega-3 riebalų rūgštys. Šios rūgštys kaupiamos ir aktyviai naudojamos smegenų srityse, atsakingose už atmintį ir mokymąsi (tai hipokampas ir smegenų pusrutulių žievė). Problema ta, kad mūsų organizmas nesugeba gaminti jų pats, todėl mes turime gauti pakankamai riebalų rūgščių su maistu.

Daug tyrimų rezultatų parodo, kad gaunant su maistu pakankamai omega-3 riebalų rūgščių ne tik sulėtėja neuronų mirtis, bet ir pagreitėja neurogenezės procesas. Be to, šios rūgštys gerina nuotaiką. Kai jų organizme per mažai, gerokai išauga depresijos tikimybė.

O dar svarbu įsitikinti, kad valgiaraštyje užtektinai skaidulų ir pieno rūgšties bakterijų turinčių produktų, taip pat vaisių ir daržovių. Tai padės užtikrinti virškinimo sistemos ir žarnyno veiklą, nes bus sukurtos palankios sąlygos ten gyvenantiems mikroorganizmams. Šie mikroorganizmai tokie svarbūs, kad kartais yra vadinami mūsų „antrosiomis smegenimis“.

Tyrimai rodo, kad kai skrandis ir žarnynas sveiki, organizmas gamina būtent tas medžiagas, kurios padeda smegenims auginti naujus neuronus.

Tad pasistenkite į savo racioną įtraukti svarbiausių riebalų rūgščių ir skaidulų – organizmas jums padėkos.

6. Parašykite knygą

2018 m. buvo paskelbti rezultatai tyrimo, kurio metu mokslininkai tyrė profesionalių rašytojų smegenų galimybes. Rezultatai parodė, kad rašytojų smegenyse labai daug pilkosios medžiagos (tai reiškia ir didelį neuronų kiekį) tose srityse, kurios yra atsakingos už idėjų kūrimą, organizavimą ir analizavimą.

Kitaip tariant, už visa tai, ko reikia norint parašyti gerą knygą. Be to, kūrybingi rašytojai taip pat treniruoja smegenis vykdydami veiklą, kuri stiprina ilgalaikę atmintį.

7. Atskleiskite savo kūrybinę pusę!

Net jei neturite talento rašyti, piešti ar dainuoti, galite užsiimti kita kūrybine veikla – jų įvairovė didelė. Mėgėjiškas teatras, lipdymas, šachmatai – visos šios veiklos padės smegenims kurti naujus neuronus. Kūrybingumas – vienas iš dalykų, kuriam smegenys naudoja daugiausiai energijos, ir kuris labiausiai jas stimuliuoja.

Pavyzdžiui, berašant šį straipsnį autoriaus smegenyse susikūrė keli nauji neronai. Ir jei jūs jį skaitydami vaikštinėjote arba, pavyzdžiui, klausėtės muzikos, tas pats įvyko ir jūsų smegenyse. Nuostabu, tiesa?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)