Theguardian.com pateikia lėtinį nuovargio sindromą turinčios moters pasakojimą ir patarimų, kaip įveikti šį sindromą.

---

Jau beveik 10 metų gyvenu su lėtiniu nuovargio sindromu. Tai reiškia, kad praktiškai galiu save vadinti profesionaliu pavargusiu žmogumi.

Pavargusi dirbu, pavargusi keliauju, pavargusi einu į pasimatymus, jausdama nuovargį siurbiu miegamąjį. Medicina iki šiol nežino, kodėl atsiranda lėtinio nuovargio sindromas (neskaitant kelių nuobodžių tarpusavy konkuruojančių teorijų), o aš žinau – nesu tokia viena.

Šiuolaikiniame pasaulyje nebūtina sirgti kokia chroniška liga, kad jaustumei niekam tikęs. Darbas, vaikai, egzistencinė baimė – visa tai eikvoja energiją. Būtent todėl verta susigalvoti strategijų, kaip gyventi funkcionalų gyvenimą tada, kai nesinori nieko daugiau, tik išsiteisti ant lovos ir nusnūsti.

Supaprastinkite savo standartus

Viena mano bičiulė praėjus vos dviem savaitėms po gimdymo, rengė šventinę vakarienę savo uošviams. Žavėjausi jos ambicingumu, bet paslapčiomis pagalvojau: „Man jos vietoje pakaktų užsisakyti į namus picą ir sukirsti ją, sėdint ant sofos su nelygintais skalbiniais.“

Štai taip mąsto Pavargęs Žmogus: „Tenkinkis minimumu ir stenkis nejausti dėl to kaltės.“

Ar būtina suplauti indus šį vakarą? Gal galima ir šiandien pasinaudoti sausu šampūnu, o galvą išsiplauti ir gražiai išsidžiovinti plaukus rytoj? Ar tikrai būtina ruošti svečiams vakarienę, užuot ko nors nupirkus ir pašildžius mikrobangų krosnelėje?

Reikia sugebėti ieškoti lengviausių būdų. Jei indų plovimas, plaukų puoselėjimas ar valgio gaminimas – tikrai jūsų aistra, tada žinoma nesidrovėkite atsisakyti kitokių dalykų.

Sunkiausia kažko išsižadėti ir nejausti kaltės. Gal padės, jei prisiminsite, kad kaltė eikvoja laiką ir energiją, kuriuos verčiau skirti važinėjimuisi su riedučiais, seksui ar stalo žaidimams. Nešvaistykite laiko ir energijos, puoselėdami liūdesį ir gėdą.

Turėkite darbų perkėlimo strategiją

Kai įjungiu stipriausią energijos taupymo programą, naudojuosi pigiausios, kokią tik pavyksta rasti, maistą į namus vežančios bendrovės paslaugomis ir kiekvieną antradienį gaunu maisto visai savaitei.

Tada nereikia eikvoti energijos ėjimui į parduotuvę, valgio, sudėtingesnio nei skardinės atidarymas, gaminimui ir, kokia palaima, atkrenta būtinybė galvoti, ką kasdien valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei.

Man nereikia galvoti – už mane sugalvoja pristatyta siunta. Už gana nedidelę investuotą sumą sutaupau daug psichinės ir fizinės energijos, kas kartais yra tiesiog būtina.

Šiais laikais, kai egzistuoja pavežėjimo paslaugos, maisto užsisakymo programėlės ir kt., daugelį dalykų gali patikėti nepažįstamiems žmonėms (savaime suprantama, jei tai galite sau leisti).

Kartais verta investuoti, kad kas nors parvežtų namo, kol dar nenualpote, ar kad po pusvalandžio ant stalo garuotų šilta vakarienė. Trokštu kada nors sumokėti už tai, kad man kartais sutvarkytų namus ir išlygintų drabužius.

Darbų perkėlimas reiškia ir tai, kad galima prašyti artimiausi žmonių pagalbos. Paskirstykite užduotis. Kalbėkite konkrečiai. Nuoširdžiai pasakykite, ko norite. Būkite dėkingi ir atsimokėkite apkabinimais, alumi ar dar kuo nors.

Dienotvarkei pritaikykite KonMari metodą

Laikui bėgant, nuovargis gali transformuotis ir iš tramdomo žiovulio virsti pervargimo ašaromis priešais savitarnos aparatą prekybos centre. Kas šito nori?

Tad jei kenčiate nuo nuovargio, pamąstykite, kas jį sukėlė – kokios veiklos ar kokie žmonės jus labiausiai išsekina? Jūsų pareiga susidaryti labiausiai varginančių dalykų sąrašą ir, kiek įmanoma, jį sutrumpinti.

Pirmiausia išbraukite džiaugsmo neteikiančias veiklas. Pačių sau prisiskirtas pareigas ir įsipareigojimus. Tada apgalvokite sritis, kur gali dirbti mažiau, lengviau ar apskritai nieko nedaryti.

Pavyzdžiui, valandos kardiotreniruotę sutrumpinkite iki pusvalandžio arba pakeiskite joga. Arba šį kartą praleiskite užsiėmimą ir grįžkite mankštintis, kai būsite pailsėję.

Kiekvienu atveju, kai egzistuoja lengva išeitis, rinkitės ją. Sutaupytą energiją panaudosite kitur.

Kai kurių dalykų gyvenime neįmanoma išvengti (pvz., vaikų auginimo ar ėjimo į darbą), todėl Pavargęs Žmogus kai ko atsisako, kad liktų energijos šeimai, draugams, darbui ir pramogoms – seksui, pasivažinėjimui riedučiais ir stalo žaidimams.

O kai visko pasidaro per daug, nusnauskite pokaičio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)