Kaip rašoma portale verywellhealth.com, stipraus pilvo pūtimo priežastys būna įvairios – nuryjamas oras, dujų kaupimąsi skatinantis maistas ir gėrimai, nerimas, vaiko gimimas, senėjimas.

Tolimesniame straipsnyje aptariama, kokie veiksniai yra natūralūs, kaip sumažinti pilvo pūtimą ir besikaupiančių dujų kiekį, kada vertėtų aptarti simptomus su savo gydytoju.

Kada pilvo pūtimas yra per stiprus?

Gydytojas gali pasiūlyti suskaičiuoti, kiek kartų per dieną iš pilvo išeina dujos, taip pat rašyti maisto ir gėrimų dienoraštį, kad surastumėte dujų pertekliaus priežastį. Dažniau nei 23 kartus per dieną pagadinamas oras nėra visiškai normalus reiškinys, bet nebūtinai rodo ligos priežastį.

Ar kvapas ką nors reiškia?

Dujų kvapas priklauso nuo to, kokį maistą valgote. Virškinimo proceso metu dujos gaminasi plonajame žarnyne ir storojoje žarnoje.

Nemalonus kvapas dar nereiškia kažko negero, tiesiog bus nemalonu, jei pagadinsite orą šalia žmonių.

Gyvūninės kilmės baltymai, kaip antai, kiaušiniai ar mėsa, sukelia nemalonesnio kvapo dujas, o tirpi ląsteliena (kurios yra vaisiuose ir daržovėse) gali suketi dujų, tačiau jos bus švelnesnio kvapo.

Dujos kaupiasi ir todėl, kad nuryjame oro

Galbūt nė nepastebėjote, kad turite įprotį nuryti orą. Didžiąją dalį išleidžiate raugėdami, o dalis lieka pilve ir galiausiai pasišalina kitokiu būdu.

Oro nuryjama rūkant, kramtant kramtomąją gumą, čiulpiant saldainį, geriant gazuotus gėrimus, per greitai valgant ir geriant, nešiojant per laisvai pritvirtintus dantų protezus. Dėl nerimo irgi nuryjama daug oro, todėl labiau pučia pilvą. Sumažinkite išvardintų veiksnių ir galbūt dujų išsiskirs mažiau.

Pilvo pūtimą skatinantis maistas ir gėrimai

Daugelis žmonių žino, kokie produktai sukelia dujų kaupimąsi pilve. Pavyzdžiui, gana dažni pilvo pūtimo kaltininkai – kopūstinės daržovės – žiediniai kopūstai, brokoliai. Valgant daug angliavandenių, pvz., makaronų ir duonos, irgi galimas dujų kaupimasis.

Dujų kaupimąsi pilve skatinantys produktai:

-lęšiai ir pupelės,
-pieno produktai – pienas, sūris, ledai ir jogurtas (ypač jei jūsų organizmas netoleruoja laktozės),
-sojos produktai – sojos pienas, sojos varškė,

-daržovės – briuseliniai kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, kopūstai, ridikėliai, šparagai, artišokai, svogūnai, grybai, daigai ir agurkai,
-vaisiai – obuoliai, kriaušės, persikai, vaisių sultys,
-viso grūdų miltų duona, sėlenos,

-alkoholis (ypač alus, kuris dar ir gazuotas),
-gazuoti gėrimai ir gėrimai su kukurūzų sirupu),
-becukrė kramtomoji guma, saldainiai (dėl sorbitolio, manitolio ir ksilitolio).

Senstant nuo išvardintų produktų pilvą gali pūsti stipriau, nei jaunystėje.

Paminėtina, kad daugelis pilvo pūtimą sukeliančių produktų yra naudingi sveikatai, pvz., kopūstinės daržovės. Šiuo atveju, didesnis besikaupiančių pilve dujų kiekis – ženklas, kad sveikai maitinatės. Nemažai žmonių pastebi – ėmus sveikiau maitintis ir įtraukus minėtų produktų į racioną, dažniau pučia pilvą.

Ligos, kurių vienas iš simptomų – pilvo pūtimas

Dažnai dujų perteklius pilve atsiranda dėl tam tikrų gėrimų, maisto, dėl įpročio nuryti oro. Dar viena galima priežastis – liga.

Kitos galimo pilvo pūtimo priežastys:

-dirgliosios žarnos sindromas,
-refliuksas,
-laktozės netoleravimas,
-fruktozės netoleravimas,
-celiakija,
-apsinuodijimas maistu ar pan.,

-per didelis bakterijų kiekis plonajame žarnyne,
-ligos, sukeliančios blokus virškinamajame trakte: sąaugos pilvo ertmėje, pilvo išvarža, storosios žarnos vėžys, kiaušidžių vėžys.
-gimdymas, kuris paveikia raumenis ir nervus aplink anusą, todėl po gimdymo moterys kelis mėnesius išleidžia daugiau dujų.

Kada reikėtų kreiptis į gydytojus?

Jei pilvo pūtimas, oro gadinimas kelia jums diskomfortą, aptarkite simptomus su gydytoju. Gydytojas išanalizuos jūsų sveikatos duomenis ir nuspręs, ar per didelį dujų kaupimąsi sukelia liga. Jei tai ir bus susirgimas, dauguma jų išgydomi.

Prieš eidami pas gydytoją, rašykite į dienoraštį, ką geriate, ką valgote, kokius dažnumu pučia pilvą. Taip palengvinsite medikų užduotį. Paminėkite visus pastebėtus simptomus, kaip anai, netikėtai sumažėjusį svorį, pakitusią fekalijų konsistenciją, kraujavimą iš išangės ir pan.

Gydytojas išanalizuos jūsų simptomus ir padarys išvadas. Priklausomai nuo simptomų, skiriami vienokie ar kitokie tyrimai.

Kaip sumažinti dujų kaupimąsi

Jei gydytojas nustatė, kad jokia liga nesergate, veikiausiai išrašys kokių nors dujų kaupimąsi mažinančių preparatų.

O patys galite imtis tam tikrų priemonių:
-meskite rūkyti,
-palengva įtraukite į mitybos racioną tirpios ląstelienos (sėlenų, daržovių),
-mažinkite angliavandenių – makaronų, kukurūzų ir pan.,

-kruopščiai sukramtykite maistą, nes angliavandenių virškinimas prasideda jau burnoje,
-gerkite užtektinai vandens. Rytais išgerkite šilto vandens su citrinos sultimis – tai skatina organizmo valymąsi, saugo nuo vidurių užkietėjimo, kuris irgi sukelia dujų kaupimąsi. Tinka gerti ir arbatą,

-negerkite gėrimų per šiaudelį,
-venkite gazuotų gėrimų,
-negulėkite iš karto po valgio,
-jei leidžia sveikata, kasdien mankštinkitės, sportuokite,
-nekramtykite kramtomosios gumos,
-lėtai valgykite, nerykite maisto paskubomis, dideliais kąsniais,

-pašildykite pilvą su karšto vandens pripiltu buteliu ar gumine pūsle. Šiluma atpalaiduos žarnyno raumenis, susikaupusios dujos lengviau išeis.

Galite pasiteirauti vaistinėje nereceptinių dujų kaupimąsi mažinančių preparatų arba pavartoti probiotikų, kurie gerina žarnyno būklę, subalansuoja žarnyno bakterijas.

Apibendrinamosios išvados

Vis žmonės, kasdieniškai tariant, gadina orą, tačiau nemalonu, jei pilvą pučia labai dažnai.

Dažniausios gausesnio nei įprasta pilvo pūtimo priežastys – vadinamieji gyvenimiškieji veiksniai: rūkymas, kramtomosios gumos kramtymas, tam tikri maisto produktai. Tai ne visada pavojinga, be to, daug žmonių pastebi, kad ėmę sveikiau maitintis, susiduria su gausesniu pilvo pūtimų.

Peržvelgę savo įpročius, stebėdami, ką geriate ir valgote, greičiausiai sumažinsite dujų kaupimąsi ar bent jau žinosite, kad tai normalu.

Kita vertus, stipresnis pilvo pūtimas gali būti požymis, kad kažkas yra negerai. Jei simptomai nesiliauja, o ypač jei pastebite daugiau pokyčių, pasitarkite su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)