Ar ligą galima užuosti?

Kūno kvapas gali reikšti ne tik tai, kad žmogus nepanaudojo dezodoranto. Pasak Alano Hirscho, neurologo ir psichiatro, keleto knygų autoriaus, vadovaujančio Čikagos Kvapo ir skonio tyrimų fondo Neurologijos skyriui, tyrimais seniai įrodyta, kad tam tikros ligos, įskaitant vėžį, išsėtinę sklerozę ir Parkinsono ligą, skleidžia tam tikrą tvaiką.

Nors kvapo testai, kuriuos atliekant būtų galima diagnozuoti konkrečias ligas, dar iki galo neparengti, A. Hirschas teigia, kad tyrimai šia kryptimi ir toliau vykdomi.

Kodėl ligoms būdingas specifinis kvapas?

Liga pakoreguoja organizmo funkcijas, sako Yehuda Zeiri, biomedicinos inžinerijos technikas, besispecializuojantis Beer Ševoje (Izraelis) veikiančiame Ben-Guriono universiteto centre.

„Dėl ligos organizme gali būti inicijuojami nauji biocheminiai procesai, kurių rezultatas – lakios molekulės, – aiškina jis. – Tos molekulės organizmu gali nukeliauti į plaučius, o tada pasišalinti į aplinką su iškvepiamu oru. Jos gali pasišalinti ir su šlapimu arba prakaitu.“

Ligų diagnozavimas iš kvapo

Mokslininkai nuolatos tobulina metodus, leidžiančius atpažinti konkrečioms ligoms būdingus kvapus.

„Remiantis mokslinėje literatūroje pateiktais faktais, kvapas gali būti plaučių bei krūties vėžio, diabeto, melanomos ir kitų ligų žymeklių šaltinis“, – sako Y. Zeiri.

Todėl yra pagrindo teigti, kad ateityje vėžį, diabetą, inkstų ligą ir begalę kitų susirgimų gydytojai galės nustatyti pagal kvapo šabloną, ir daug anksčiau nei pradės reikštis kiti jų simptomai.

Tikriausiai įdomu sužinoti, kokias ligas ir būkles jau dabar įmanoma nustatyti pagal kvapą? Toliau pateiktas jų sąrašas iš portalo thehealthy.com.

Preeklampsija

Nėštumo laikotarpiu ištinkantis aukšto kraujospūdžio epizodas – preeklampsija – yra ankstyvas ženklas, kad gresia mirtinai pavojinga eklampsija. Kaip tik todėl ypač svarbu kuo anksčiau atpažinti šią būseną. 2016 metais atliktas tyrimas parodė, kad pagal nėščiosios kvapo šabloną preeklamsiją pavyksta nustatyti net 84 proc. tikslumu, kadangi su iškvepiamu oru pasklinda tam tikri unikalūs žymekliai, galintys nemažai atskleisti apie žmogaus sveikatos būklę.

Plaučių vėžys

Beveik nekyla abejonių, kad plaučių vėžį taip pat galima atpažinti iš kvapo, ir tai patvirtinantys tyrimai, anot Y. Hirscho, tikrai verti dėmesio. Viena Izraelio įmonė jau pasiūlė konkretų matuoklį (jo pavadinimas – „NaNose“), skirtą konkrečių medžiagų koncentracijai iškvepiamame ore nustatyti. Įtaisas, esą, atpažįsta konkretų vėžinių ląstelių skleidžiamą kvapą.

Naudodami šią technologiją gydytojai gali nustatyti ir Parkinsono ligą, taip pat kitų rūšių vėžius, inkstų nepakankamumą, išsėtinę sklerozę ir Krono ligą. Visos šios ligos, remiantis 2016 metais žurnale „ACS Nano“ paskelbta publikacija, nustatomos 86 proc. tikslumu.

Inkstų nepakankamumas

Ilinojaus universiteto mokslininkai sukūrė vienkartinį įtaisą, kurį naudojant pavyksta identifikuoti inkstų nepakankamumui būdingą kvapo šabloną. Esant šiai galimybei, žmonės galės greičiau kreiptis į gydytoją, na, o ankstyvas gydymas – visada efektyvesnis.

„Klinikose šiems junginiams atpažinti naudojami specialūs, sudėtingi, didžiuliai instrumentai. Mūsų idėja – išdalyti pacientams pigius jutiklius, kuriuos galima panaudoti ir išmesti“, – sako Ilinojaus universiteto chemijos ir molekulinės biologijos profesorė Ying Diao.

Kepenų nepakankamumas

Kai kepenys nustoja tinkamai funkcionuoti ir nebesusidoroja su toksinais, šlapime, prakaite ir net iškvepiamame ore pavyksta aptikti susikaupusių teršalų, atsiduodančių žalia žuvimi.

Išsėtinė sklerozė

Išsėtinė sklerozė – tai autoimuninė liga, kuriai prasidėjus organizmas ima atakuoti nuosavą centrinę nervų sistemą. Dėl sukeliamų nervų pažeidimų gali pasireikšti kūno sustingimas, dilgčiojimas, regos ir motorikos problemos.

Ši būklė dažniausiai diagnozuojama galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimu arba atliekant stuburo punkciją, bet, kaip nurodoma 2017 metais žurnale „ACS Chemical Neuroscience“ pateiktoje apžvalgoje, labai gali būti, kad išsėtinė sklerozė turi jai būdingą kvapo šabloną.

Atliekant konkretų tyrimą buvo išanalizuoti bei palyginti 146 išsėtine skleroze sergančių ir 58 ja nesergančių žmonių iškvėpto oro mėginiai. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad vien pagal juos ligą pavyksta nustatyti 90 proc. tikslumu.

Infekcinės ligos

Nerimaujate, kad jūsų sutuoktinis arba kolega gali nešioti gripo užkratą, todėl nuo jo derėtų laikytis atokiau? Pamėginkite jį apuostyti!

Toks pasiūlymas aiškėja susipažinus su nedidelio masto tyrimo išvadomis, paskelbtomis leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“. 2017 metais atlikto tyrimo dalyviams pavyko gana tiksliai atskirti sergančius asmenis nuo sveikų vien iš jų kūno skleidžiamo kvapo ir iš fotografijų, kuriose buvo galima pastebėti tam tikrų vizualinių ligos požymių, kaip antai išblyškusi oda.

Periodontitas

Prasidėjus apydančio uždegimui, bakterijos ima šalinti tokias atliekas kaip vandenilio sulfidas, turintis supuvusiems kiaušiniams artimą kvapą, sako Y. Hirschas.

„Užuodus šį kvapą galima daryti išvadą, kad asmuo serga periodontitu, turi danties pūlinį arba nesirūpina burnos higiena, – sako Y. Hirschas. – Pūlinys gali būti susidaręs siaurame plyšyje, todėl yra sunkiai pastebimas net rentgeno nuotraukoje, tačiau specifinis kvapas gali sufleruoti odontologui, kad verta patyrinėti išsamiau ir galbūt padaryti panoraminę rentgeno nuotrauką.“

Diabetas

Diabetu sergančių žmonių iškvepiamas oras turi vaisius primenantį kvapą, sako Y. Hirschas. Toks kvapas gali būti diabeto ketozės ženklas, signalizuojantis apie hormono insulino trūkumą arba organizmo nesugebėjimą tinkamai jo pasisavinti ir riebalų, kaip energijos šaltinio, deginimą. Laiku nenustatyta ir neišgydyta tokia būklė gali baigtis mirtina ketoacidoze.

Mononukleozė

Epsteino-Barro virusu užsikrečia maždaug 90 proc. viso pasaulio populiacijos. Kartais jis priveda prie infekcinės mononukleozės. Kai kuriais atvejais vienu pirmųjų mononukleozės simptomų būna rūgštus iškvepiamo oro kvapas.

Trimetilaminurija

Trimetilaminurija, arba žuvies kvapo sindromas, yra retas medžiagų apykaitos sutrikimas, pasireiškiantis dėl negebėjimo suvirškinti tam tikrų maisto produktų, tokių kaip kiaušiniai, kepenėlės, žuvis ir kai kurios daržovės. Kadangi visas šis maistas nesuvirškintas patenka į žarnyną, ima kauptis trimetilaminas, pasišalinantis su organizmo išskiriamais skysčiais – prakaitu ir seilėmis.

Jo kvapas apibūdinamas kaip primenantis švinkstančią žuvį, šlapimą, yrančias šiukšles arba pūvančius kiaušinius. Trimetilaminurija nėra pavojinga gyvybei, tačiau dėl nemalonaus kvapo žmogus gali vengti bendrauti, susirgti depresija, patirti įvairių emocinių sutrikimų.

Psichinės ligos

Prastas burnos kvapas dažnai lydi šizofreniją ir kitas sunkias psichozių rūšis.

„Tokiems individams būdinga žmonių baimė, o norėdami, kad niekas prie jų nesiartintų, jie gali nustoti praustis“, – sako Y. Hirschas.

Nesirūpinimas savimi taip pat gali būti recidyvo, ligos atkryčio ženklas.

Klevų sirupo šlapimo liga

Turint šį įgimtą sutrikimą organizme neskaidomi tam tikri baltymų komponentai, todėl šlapimas, ausų siera ir kitas organizmo išskiriamas sekretas gali turėti klevų sirupo kvapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)