Prarasti spalvą ar pagelsti dantys gali dėl daugybės įvairiausių priežasčių – medicininių taip pat, tačiau nebūtinai. Taigi, išsiaiškinkime, dėl kokių veiksnių dantys pagelsta, praranda arba pakeičia spalvą, rašoma healthyfoodhouse.com.

Paviršinės dėmės.

Kai dantų emalį paveikia išoriniai veiksniai, gali pagelsti dantų paviršius. Viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių gali būti mityba ir gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, piktnaudžiavimas alkoholiu, tabaku, vynu ir kava gali paskatinti dėmių atsiradimą. Kiti maisto produktai, kurie gali paskatinti dėmių atsiradimą ir dantų geltonavimą, yra juodas šokoladas, padažai, vaisių sultys, balzaminis actas ir uogos.

Vidinės dėmės.

Kitaip nei paviršinės dėmės, vidinės dėmės atsiranda dantų viduje, dentine – tai dantį sudarantis audinys. Vidines dėmes gali iššaukti tokie veiksniai, kaip nepakankama ar netinkama burnos higiena, vaistai, ypač antibiotikai. Keisčiausia tai, kad vidinės dantų dėmės gali atsirasti nuo kai kurių receptinių burnos skalavimo skysčių, tokių kaip chlorheksidino gliukonatas.

Kodėl geltonuoja dantys: kitos priežastys

Be paminėtų priežasčių yra ir kitų veiksnių, kodėl balti dantys virsta geltonais. Štai kai kurie jų:

-- Genetika – greičiausiai, jūsų tėvų ar senelių dantys taip pat gali būti pageltę, tad ir jūsų tokie patys.

-- Rūkymas – tabakas ypač kenkia dantims.

-- Gazuoti, saldūs gėrimai, įskaitant gaiviuosius gėrimus, energetinius gėrimus ir alkoholį (pvz. šampaną).

-- Fluorozė – ji kyla dėl per daug dantų pastos, turinčios fluoro.
-- Dantų pažeidimai.

-- Griežimas dantimis – tai sukelia ne tik dantų spalvos pokyčius, bet ir dantų pažeidimus bei emalio skilimą.

Dantų balinimas natūraliomis priemonėmis

1. Maistinė soda ir vandenilio peroksidas.

Pirmojo rezultato nesitikėkite anksčiau nei po šešių savaičių.

Sumaišykite 1 valg. šaukštą maistinės sodos su 2 šaukštais vandenilio peroksido – turite gauti pastos konsistenciją. Šia pasta valykite dantis 2-3 minutes. Per stipriai nebrūžinkite, nes soda gali pažeisti dantų emalį.

2. Aktyvuotoji anglis.

Ji veiksmingai šalina dėmes, infekcijas ir bakterijas. Trinkite anglies milteliais dantis kasdien 2 minutes. Jei jūsų dantys jautresni, aktyvintoji anglis gali dar labiau suerzinti – tai itin abrazyvinė priemonė.

3. Obuolių sidro actas.

Prieš naudodami obuolių sidro actą, kruopščiai išsiskalaukite burną. Išmaišykite 2 arbatinius šaukštelius obuolių sidro acto 150 ml vandens ir šiuo tirpalu skalaukite dantis 20-30 sekundžių.

4. Skalavimas kokosų aliejumi.

Pašalina dantų apnašas, akmenis ir bakterijas. Bent 10 minučių palaikykite burnoje 1-2 arb. šaukštelius kokosų aliejaus. Tokį patį poveikį turi ir sezamų aliejus.

5. Daug vandens turintys vaisiai.

Vaisiai, turintys daug vandens, tokie kaip apelsinai, arbūzai, melionai ir vynuogės, valo dantis ir juos balina. Jie taip pat padeda pašalinti dantyse įstrigusį maistą ir burnos ertmės bakterijas.

6. Vaisių žievelės.

Citrinos, obuoliai, bananai ir apelsinų žievelės puikiai balina dantis dėl jose esančio d-limoneno – sveikatą stiprinančio komponento. Dvi minutes trinkite dantis šiomis žievelėmis, tada kruopščiai išsiskalaukite burną, kad burnoje nebeliktų vaisių rūgšties.

7. Daržovės.

Daržovės, tokios kaip morkos ir salierai, panašiai kaip vaisiai naikina burnos ertmės bakterijas ir balina pageltusius dantis.

8. Dantų balinimo rinkinys.

Šie rinkiniai parduodami be recepto ir nekainuoja labai brangiai, jie suteiks norimą balinimo efektą.

9. Valymas šepetėliu ir tarpdančių siūlu.

Labai svarbu valyti dantis ir šepetėliu, ir tarpdančių siūlu – jei taip dantis valysite reguliariai, tai padės užkirsti kelią spalvos pokyčiams. Visų pirma reikia kruopščiai išvalyti dantis šepetėliu, tada tarpdančių siūlu, o galiausiai išskalauti dantų skalavimo skysčiu. Taip dantis reikia valyti du kartus per dieną, bent dvi minutes.

10. Burnos higienos paslauga

Reguliarūs vizitai pas odontologą gali užkirsti kelią dantų spalvos pokyčiams – gydytojas pakonsultuos apie sveiką dantų priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt