Taigi, papasakosime, ko nereikėtų daryti atėjus pas ginekologą, ir kodėl.

1. Atidėti vizitą dėl mėnesinių

Dar prieš kelerius metus ginekologai nerekomenduodavo moterims pas juos lankytis mėnesinių metu.

Tačiau šiuolaikiniai tyrimų metodai leidžia atlikti visaverčius tyrimus net mėnesinių metu – išskyros nepaveikia tyrimų rezultatų. Kraujo vaizdas gydytojų nešokiruoja, todėl nejaukiai jaustis galite nebent jūs pati. Jei vis dėlto abejojate, ar verta užsirašyti vizitui, susisiekite su ginekologu ir paaiškinkite situaciją. Beje, kai kuriais atvejais apsilankyti pas ginekologą mėnesinių metu netgi naudinga: pavyzdžiui, jei pastebėjote simptomą, kuris pasireiškia būtent kritinėmis dienomis, arba norite įsidėti kontracepcinę gimdos spiralę.

2. Nerimauti dėl plaukelių ant intymių vietų

Ginekologo kabinetas – ne vieta nerimauti dėl savo grožio – tai, ar turite, ar neturite gaktos plaukų, neturi jokio poveikio jūsų reprodukcinei sveikatai ir apžiūros rezultatui. Gydytojai prisipažįsta, kad pacientės dažnai atsiprašo už, anot jų, „netinkamą“ išvaizdą. O be reikalo: juk vizitas tetrunka vos dešimt minučių, o gydytojui tėra svarbi jūsų savijauta.

3. Nepranešti apie simptomus, susijusius su ginekologija

Ginekologams kaip ir kitiems gydytojams svarbu matyti visumą – kartais iš pirmo žvilgsnio nesusiję simptomai gali padėti teisingai diagnozuoti problemą ir rasti jos priežastis. Galvos skausmas, odos bėrimas, padidėjęs spaudimas ar kiti simptomai – nenutylėkite jų. Jei jie nesusiję su ginekologo profiliu, bet kelia jums nerimą, gydytojas nukreips jus į reikiamą specialistą.

4. Naudotis priemonėmis su kvapikliais

Kalbant apie intymią higieną, svarbu ne tik neapsileisti, bet ir nepersistengti: apžiūros metu ginekologas įvertina intymios zonos spalvą, skleidžiamą kvapą ir kitus ypatumus, nes visa tai gali padėti nustatyti ligą. Antibakteriniu poveikiu pasižyminčios higieninės priemonės, arba priemonės su daug kvapiklių gali pakeisti šiuos parametrus, tad gydytojas gali suklysti diagnozuodamas negalavimą.

Prieš vizitą pas ginekologą geriausia apsiplauti paprastu šiltu vandeniu. Kitomis dienomis taip pat neverta persistengti su intymios higienos priemonėmis – jos keičia pH lygį, gali sukelti sausumo ir kitus nemalonius pojūčius.

5. Neprisiminti, kokius medikamentus vartojote

Mes nepasakome apie vitaminus, preparatus nuo spaudimo, valerijonus ar kitus „nesvarbius“ vaistus. Juk gydytojas šiaip ar taip tik paims tepinėlį ir pamatys problemą. Tokia logika klaidinga: preparatų vartojimo režimas gali turėti įtakos tam, ką paskirs ginekologas. Kai kurie preparatai gali būti nesuderinami, kitus reikia vartoti skirtingu laiku. Todėl praneškite medikams apie visus vaistus, kuriuos vartojate, ir nurodykite jų dozes.

6. Nuslėpti svarbią informaciją

Kartais vizito metu nesinori pasakoti intymių detalių – atskleisti partnerių skaičiaus, prisipažinti apie buvusius abortus, apie amžių, kada pradėjote lytinį gyvenimą ir kitas „gėdingas“ smulkmenas.
Tačiau visa tai gydytojui yra svarbu – pavyzdžiui, jei mergina pradėjo lytinį gyvenimą būdama jaunesnė nei 18 metų, ji gali būti jautresnė žmogaus papilomos virusui. Jei gydytojas nežinos tokios informacijos, gali paskirti netinkamą gydymą, o tai gali dar labiau pabloginti pacientės būklę.

7. Nesekti ciklo

Žymėti kalendoriuje mėnesinių dienas svarbu ne tik toms moterims, kurios nori pastoti. Tai turėtų daryti kiekviena moteris, nes reguliarios mėnesinės yra vienas iš geros sveikatos kriterijų. Nuolat sutrinkantis ritmas gali įspėti apie problemas, susijusias su hormonais, stresu arba ligomis organų, kurie nėra tiesiogiai susiję su reprodukcine sistema.

8. Painioti gydytojo specializaciją

Ne itin apsišvietusios pacientės gali lengvai supainioti specialisto profilį ir užsirašyti pas ginekologą, nors pagal simptomus reikėtų kreiptis į urologą. Tokių atvejų ko gero pasitaiko kiekvieno gydytojo praktikoje. Teisingai nustatyti, į ką reikėtų kreiptis, sugeba toli gražu ne kiekvienas pacientas. Todėl ir patariama visų pirma kreiptis į šeimos gydytoją – jis (arba ji) nukreips jus į reikiamą specialistą, jei reikia, išrašys siuntimą.

9. Vengti ginekologų vyrų


Kai kurios moterys jaučia diskomfortą, jei jas apžiūri ginekologas vyras. Galbūt dėl nesėkmingos patirties bendraujant su priešinga lytimi, o gal dėl išankstinio nusistatymo. Todėl mes labiau kreipiame dėmesį ne į gydytojo profesionalumą ir patirtį, bet į lytį, ir užsirašome pas ginekologę moterį. Vis dėlto turėkite omenyje, kad gydytojo profesionalumas nepriklauso nuo lyties. Kai kurių tyrimų išvados netgi įrodo priešingai – vyras ginekologas dažnai būna atidesnis savo pacientėms. Tai aiškinama tuo, kad jis negali atsidurti jų vietoje, todėl labiau užjaučia.

10. Ateiti į konsultaciją su giminaičiais

Kartais į ginekologo kabinetą pacientė ateina ne viena, o su mama, vyru ar anyta. Tokių kolektyvinių vizitų priežastys gali būti įvairios – pavyzdžiui, dėl begalinio noro pagaliau susilaukti kūdikio arba noro sužinoti dominančius faktus iš pirmų lūpų, taip pat dėl nepasitikėjimo jauna giminaite, o kartais tiesiog norint palaikyti psichologiškai. Tačiau, pasak ginekologų, tai tik apsunkina apžiūrą.

11. Vizito metu naudotis elektroniniais įrenginiais

Taip elgtis ne tik nekultūringa – tai trukdo gydytojo darbui. Jei moteris nuolat atsitraukia, kad atsakytų į skambutį ar parašytų pranešimą, pokalbio gija nutrūksta. Gydytojui tenka nuolat sugrąžinti pacientę į pokalbį ir dėl to vizitas užtrunka ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)