Užsikrėsti tikimybė menka

Nors nurodoma, kad užsikrėsti per nesterilius įrankius, tokiu virusu kaip hepatitai C ir ar ŽIV galima, Kauno klinikinės ligoninės infekcinių ligų klinikos gydytoja prof. dr. Auksė Mickienė patikslina, kad tam būtina sąlyga, jog ant įrankių, kuriais iki kraujo buvo pažeista kūno vieta, būtų likę infekuoto žmogaus kraujo likučių. Taigi kruopščiai dezinfekuotos darbo priemonės pernešti viruso negali.

„Nors tikimybė labai menka, per kraują plintančiomis infekcijomis galima užsikrėsti net ir grožio salone. Mat niekas nestovi už manikiūrininkių nugarų ir nežiūri, dezinfekuoja meistrės darbo priemones ar ne. Nors visuomenės sveikatos centrai tikrina, kaip šie salonai laikosi higienos normų, vargu ar turi galimybę kiekvieną patikrinti nuodugniai“, – svarsto prof. dr. A. Mickienė.

Taigi grožio salonuose verta būti budriems atliekant tatuiruotes, manikiūrą ar pedikiūrą, veriant auskarus, taip pat kerpantis plaukus ar barzdą skutimosi mašinėle.

Požymiai ne iš karto

Pajusti ligos požymius vos užsikrėtus minėtomis infekcijomis ar įtarti sergant negalima. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad vienintelis būdas sužinoti, ar asmuo užsikrėtęs ŽIV, yra ŽIV testas. Tačiau antikūnai organizme randami ne iš karto po užsikrėtimo, o praėjus 3–4 savaitėms ar net keliems mėnesiams.

Didžioji dalis užsikrėtusiųjų hepatito B infekcija niekuo nesiskundžia ir jaučiasi gerai, tačiau gali užkrėsti kitus. Klinikiniai simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 2–6 mėnesiams po užsikrėtimo.
Daugumai pacientų hepatito C infekcija būna besimptomė, tačiau kaip ir hepatito B atveju gali užkrėsti kitus. Simptomai dažniausiai pasireiškia vidutiniškai praėjus 7–8 savaitėms po užsikrėtimo.

Verta žinoti

Pedikiūras

Ūminės ŽIV infekcija

Simptomai atsiranda praėjus 2–4 savaitėms po užsikrėtimo ir gali trukti 1–2 savaites. Simptomai, panašūs į gripo, pasireiškia maždaug 50–90 proc. ŽIV užsikrėtusių asmenų. Dažniausi požymiai: karščiavimas, limfmazgių padidėjimas, makulopapulinis bėrimas, raumenų ar sąnarių skausmai, galvos skausmas, viduriavimas ir kiti (panašūs į gripo). Iš ūmios stadijos ŽIV infekcija progresuoja į besimptomę stadiją.

Hepatitas B

Kai liga pasireiškia kliniškai, jaučiamas didelis bendras silpnumas, sąnarių skausmas, apetito stoka, pykinimas, kartumas burnoje, karščiavimas, patamsėjęs šlapimas (alaus spalvos), skausmas ar diskomfortas dešinėje pašonėje, akių ir odos pageltimas.

Hepatitas C

Dažniausi simptomai: didelis bendras silpnumas, apetito stoka, pykinimas. Kiek rečiau pasitaiko karščiavimas, odos niežulys, dešinės pašonės ar sąnarių skausmai.