Internete iki šiol diskutuoja, ar kriaušės laisvina, ar kietina vidurius. O kaip yra iš tiesų?

Pasirodo, vienareikšmiško atsakymo nėra – kriaušės gali daryti ir vienokį, ir kitokį poveikį, priklausomai nuo to, kaip paruoštas jas vartosite.

Kriaušių nauda virškinimui

Net sveikam žmogui pasitaiko vidurių užkietėjimų. Nuo jo dažniausiai griebiamasi laisvinamųjų. Ne mažiau nemaloni ir diarėja. Šiuo atveju reikia vidurius kietinančios priemonės.

Abiejų negalavimų priežastis – virškinamojo trakto sutrikimai. Jų atveju patartina kreiptis į medikus. Apskritai ši problema gali būti susijusi su prasta mityba ar pernelyg sėsliu gyvenimo būdu. Negatyvius veiksnius reikia kuo greičiau pašalinti, o skubi, veiksminga ir nepavojinga priemonė, kuri ir laisvina, ir kietina vidurius, yra kriaušės.

Kuo vertingos kriaušės

Kriaušėse yra labai daug ląstelienos, todėl jos – be galo vertingos. Šviežios kriaušės laisvina vidurius. Taip yra todėl, kad ląsteliena dirgina žarnų sieneles ir skatina gausesnį virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Kriaušių sultys specifiškai veikia maistą skrandyje – jos jį minkština ir didina, todėl maistas greičiau juda virškinamuoju traktu. Tai ir suteikia laisvinamąjį poveikį.

Kriaušių minkštimas sudarytas praktiškai vien iš ląstelienos, o ji – gerokai vertingesnė už obuolių ląstelieną. Kriaušių minkštimo ląstelienos poveikis švelnesnis. Valgant kriaušių po truputį, normalizuosis virškinamojo trakto veikla, o nereikalingos medžiagos pasišalins iš organizmo.

Kad kriaušės laisvintų vidurius, reikia valgyti jas šviežias, sunokusias.

Nevalgykite neprinokusių kriaušių, nes greičiausiai ims pūsti pilvą.

Diarėjos atveju

Diarėjos atveju reikalinga vidurius kietinanti priemonė.

Jei diarėja prasidėjo dėl infekcinės ligos, patartina kreiptis į medikus, kad jie skirtų gydymą.

Jeigu vidurius paleido dėl netinkamos mitybos, galima gerti kriaušių kisieliaus arba valgyti džiovintų kriaušių – tai išspręs problemą.

Kriaušėse yra raugo ir taninų – šios medžiagos turi ir antibakterinių ypatybių, gydo mikrožaizdeles žarnų sienelėse.

Taigi kriaušių poveikis organizmui skiriasi, priklausomai nuo jų paruošimo būdo.

Ar galima valgyti kriaušių tuščiu skrandžiu

Jokiu būdu negalima valgyti kriaušių tuščiu skrandžiu. Kaip minėta, kriaušėse – daug ląstelienos. Patekusi į tuščią skrandį, ji gali sukelti diskomfortą. Pavojingiausios kriaušės – grubios, skaidulingos struktūros.

Kiek laiko kriaušės virškinamos

Organizmas pradeda virškinti maistą, jau jam patekus į burną, šiame procese dalyvauja dantys ir seilės. Toliau maistas keliauja į skrandį, ten yra veikiamas skrandžio sulčių. Po to patenka į žarnyną, ten toliau vyksta virškinimas. Per žarnų sieneles visos naudingos medžiagos patenka į kraują, yra filtruojamos kepenų ir įsisavinamos. Taigi kriaušės iš viso virškinamos 40 min.

Kriaušės vaikams

Vos gimęs kūdikis maitinamas motinos pienu arba specialiais mišiniais. Pirmu atveju, tai, ką valgo motina, pakitusia forma gauna kūdikis. Specialistai mano, kad kriaušės – saugus produktas. Jeigu krūtimi maitinančiai moteriai kriaušės nesukelia diskomforto, galima drąsiai valgyti – žindomam kūdikiui žalos nebus.

Pradėjus įtraukti maisto į kūdikio racioną, vienas pirmų įtraukiamų produktų – kriaušės. Motinos pienu maitinami kūdikiai paragauja kriaušių būdami 7 mėnesių, o maitinti dirbtiniais mišiniais kūdikiai – būdami 5 mėnesių amžiaus. Kūdikiams duodama kriaušių sulčių arba košelės iš kriaušių minkštimo.

Atsiminkite, kad šviežiai spaustos kriaušių sultys laisvina vidurius, todėl geriausia jas praskiesti vandeniu arba išvirti iš kriaušių kompotą. Košelę patartina trinkti iš apvirtų ar orkaitėje iškeptų kriaušių.

Retais atvejais pasitaiko kriaušių netoleravimas, stebėkite, ar kūdikiui nepučia, nemaudžia pilvo.

Jei suvalgius kriaušių pučia pilvą

Nuo kriaušių pilvą pučia, nes jose – gausu ląstelienos ir medžiagų, kurios gali sukelti rūgimą.

Žmonių jautrumas kriaušėms gali būti įvairus, taigi ir pilvo pūtimas nevienodas. Laimė, kriaušės greitai virškinamos, todėl pilvo pūtimas greitai praeina.

Valgydami kriaušių, laikykitės esminės taisyklės – rinkitės tik šviežius, kokybiškus vaisius, tada jie bus naudingi jūsų organizmui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)