Be fantastiško skonio ir neprilygstamo aromato, šie vaisiai suteikia gėrimui visų vertingų savybių, kurių taip reikia žmogaus organizmui. Patikėkite, priežodis „Obuolys per dieną gali pakeisti gydytoją“ atsirado ne be pagrindo.

Kas yra obuolių arbata ir kokią naudą ji teikia

Obuolių arbata – anaiptol ne kompotas. Ji verdama pagal specialų receptą (tokių – ne vienas!). Be vaisių ir arbatžolių, į obuolių arbatą dedami įvairūs prieskoniai, ne tik pagerinantys gėrimo skonį, bet ir papildantys jį vertingomis savybėmis. Arbatos skonį lemia ir obuolių rūšis: arbata gali būti ir saldesnė, ir rūgštesnė.

Kuo naudinga ši išskirtinė arbata? Pirmiausia, joje yra gausybė antioksidantų (tarkim, vertingojo kvercetino), aminorūgščių, vitaminų ir mineralų. Obuolių arbata – tikras sveikatos šaltinis. Ji mažina širdies ir kraujagyslių ligų, peršalimo ir kitų susirgimų riziką. Terapiniais arba profilaktiniais tikslais ją galima drąsiai naudoti kaip ginklą nuo anemijos ir imunitetą stiprinantį produktą. Obuolių arbata efektyviai mažina patinimą, spartina medžiagų apykaitą.

Kaip gi išsivirti tokios obuolių arbatos, kuri teiktų maksimalią naudą? Paprasčiausia – vadovautis receptais.

Ruošimo būdai

Receptų, kaip minėta, yra ne vienas. Toliau pateikti patys įdomiausi ir labiausiai pasiteisinantys.

Obuolių arbata iš sulčių

Reikės:

  • 0,5 l obuolių sulčių;
  • 2 lazdelių cinamono;
  • 3 arbatinių šaukštelių juodosios arbatos;
  • 5 gvazdikėlių;
  • cukraus arba medaus.


Gaminimas

Į pusę litro 90 °C temperatūros vandens suberkite arbatžoles, gvazdikėlius ir sumeskite cinamono lazdeles. Palaukite 7 minutes. Tada supilkite sultis (jos turi būti pašildytos). Pagardinkite cukrumi arba medumi: jo dėkite pagal skonį.

Obuolių arbata su žaliąja citrina ir cinamonu

Reikės:

  • 2 arbatinių šaukštelių žaliosios arbatos;
  • malto cinamono;
  • žalio obuolio;
  • 2 arbatinių šaukštelių žaliųjų citrinų sulčių;
  • medaus.


Gaminimas
Į pusę litro verdančio vandens suberkite cinamoną ir palaukite, kol milteliai nusės ant dugno. Skystį perpilkite į kitą indą taip, kad cinamonas liktų ant pirmo indo dugno. Pašildykite skystį iki 80 °C temperatūros. Juo užpilkite arbatžoles. Obuolį supjaustykite kubeliais ir užpilkite gautu cinamono antpilu. Palaukite 7 minutes. Supilkite žaliųjų citrinų sultis, įdėkite medaus. Jo reikia dėti pagal skonį, bet rekomenduojama – 2 arbatinius šaukštelius. Viską išmaišykite, palaukite, kol kiek atauš, ir pasimėgaudami gerkite.

Būdas Nr. 3

Reikės:

  • geltono obuolio;
  • 2 arbatinių šaukštelių žaliosios arbatos;
  • 6 arbatinių šaukštelių cukraus.


Gaminimas
Obuolį supjaustyti nedideliais trikampėliais. Juos padalykite į tris dalis ir suberkite į tris puodelius. Į kiekvieną įberkite po 2 šaukštelius cukraus. Atskirame inde, laikydamiesi įprastų taisyklių, paruoškite žaliąją arbatą. Ja užpilkite obuolius, puodelius uždenkite ir 5 minutes palaukite, kad pritrauktų.

Arbata su obuoliais tiesiai iš Turkijos

Verdant šią arbatą naudojami džiovinti obuoliai.

Taip pat reikės:

  • cinamono;
  • džiovintos mėtos;
  • kelių juodojo pipiro žirnelių.
  • Tai bazinė sudėtis. Papildomus ingredientus rinkitės savo nuožiūra. Tai gali būti citrinos žievelė, kinrožių arbata, imbieras, medus arba cukrus, gvazdikėliai, erškėtuogės.


Gaminimas

Gaminti galima ir labai paprastai: viską sumaišyti, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti, ir 10 minučių palaukti, kol pritrauks.

Tačiau yra ir geresnis būdas.

Cinamoną, juoduosius pipirus ir gvazdikėlius užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Kai tik skystis užvirs, sumažinkite kaitrą, įmeskite šiek tiek džiovintų obuolių, imbiero ir citrinos žievelės. Indą, kuriame gaminama arbata, uždenkite dangčiu ir dar 6 minutes pavirkite. Tada nukelkite indą nuo plytelės, įberkite mėtos ir dar ketvirtį valandos palaikykite.

Prieš patiekiant, arbatą reikia nukošti ir į kiekvieną puodelį įdėti po gabalėlį obuolio. Cukraus arba medaus įsidėkite pagal skonį.

Gėrimas su čiobreliais

Reikės:

  • antaninio obuolio;
  • arbatinio šaukštelio rudojo cukraus;
  • šiek tiek malto cinamono;
  • 2 čiobrelio šakelių;
  • 3 arbatinių šaukštelių juodosios arbatos.


Gaminimas
Į pašildytą arbatinuką sudėkite čiobrelius ir suberkite arbatžoles. Sukrėskite smulkiai supjaustytą antaninį obuolį, suberkite cinamoną ir cukrų. Užplikykite ir 10 minučių palikite pastovėti, kad pritrauktų. Prieš geriant reikia nukošti.

Toks gėrimas apsaugos nuo peršalimo. Jame esantys vitaminai pagerins organizmo atsparumą, o čiobrelis nugis gerklės skausmą ir kosulį.

Egzistuoja dar labai daug obuolių arbatos receptų, tad rinktis tikrai yra iš ko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)