Peršalimo ligų sezonui

Kaip teigia gydytoja dietologė J.Parnarauskienė, sultinio energinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių verdamas, ir kiek laiko užtrunka jo ruoša. Štai daržovių sultiniai kiek nusileidžia liesos mėsos ar žuvies nuovirui, o didžiausia energine verte pasižymi iš riebios mėsos ir žuvies arba kaulų su čiulpais pagaminti sultiniai. Unikalia savybe pasižymi bene populiariausias – vištienos – viralas.

„Prasidėjus peršalimo ligų sezonui nuo seno rekomenduojama valgyti vištienos sultinį. Visų pirma tai – šiltas skystas maistas, suteikiantis maistinių medžiagų, kurių gali pritrūkti sumažėjus apetitui ir suvalgomo maisto kiekiui. Be to, šilti skysčiai mažina gerklės skausmą ir dirginimą, palengvina kosulį, nosies bei gerklės paburkimą“, – kam sultiniai yra naudingiausi pasakoja dietologė J. Parnarauskienė.

Vištienos sultinyje esančios medžiagos slopina neutrofilų, baltųjų kraujo ląstelių, kurios atsakingos už paburkimą ir nosies „varvėjimą“, susitelkimą nosies bei gerklės gleivinėje. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad sultinio uždegimą slopinančios savybės sustiprės, jei virdami įdėsite svogūnų, česnakų ar čiobrelių. Prieš valgant sultinį pagardinę žalių ar džiovintų petražolių lapeliais papildomai gausime ir dozę vitamino C.

Naudingos kaulų kremzlės

Pagyrimo nusipelno ne tik vištienos sultinį paruošusios šeimininkės. J.Parnarauskienė sako, kad unikaliomis savybėmis pasižymi ir iš kaulų bei kremzlių virtas sultinys. Mat su juo gauname tokių medžiagų, kurias sunku pasisavinti iš kito maisto.

„Verdant sultinį iš kaulų į jį patenka kalcis, magnis, fosforas, aminorūgštys – baltymų sudedamoji dalis. Jei kaulai yra sutraiškyti ir vanduo pasiekia čiulpus, sultinys praturtinamas vitaminais A ir K, mikroelementais: geležimi, selenu, cinku, manganu, boru. Jungiamasis audinys – sausgyslės, kremzlės – suteikia gliukozaminų, kolageno ir chondroitino“, – vardina dietologė.

Beje, nenuskriausti lieka ir mėsos atsisakę vegetarai. Gydytoja sako, jog jūrinės žuvies kaulai turi jodo, kuris yra svarbus skydliaukės veiklai ir metabolizmui, organizmą praturtina omega 3 riebalų rūgštimis, pasižyminčiomis uždegimą slopinančiomis savybėmis.

Svarbu virimo laikas

Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingridientus. Įtakos turi virimo laikas. J.Parnarauskienės teigimu, kuo ilgiau sultinys verdamas, tuo daugiau jame yra kolageno, želatinos, be to, taip jis taps tirštesnis.

„Kaulų sultinys turėtų būti verdamas bent 4–6 valandas. Kad geriau išsiskirtų ir stabilesnės medžiagos sultinyje liktų, šį reikia pradėti virti kaulus ir mėsą sudėjus į šaltą vandenį.

Norint sumažinti sultinio energinę vertę, tai yra sumažinti riebalų kiekį jame, galima baigiant virti į sultinį įberti ledukų – jie sustingdo paviršiuje esančius riebalus, taip yra lengviau nuimti riebalų plėvelę“, – dalina patarimus specialistė.

Išvirtą sultinį galima kelias dienas laikyti šaldytuve, tačiau pagaminus didesnį kiekį galima jį ir užsišaldyti. Tai darant svarbu atkreipti dėmesį į porcijas – mat atšildžius antrą kartą užšaldyti sultinio jau nebegalima.

Foto: Shutterstock



Vertinga nusilpusiems

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad sultiniai naudingi ne tik bandant susidoroti su peršalimo ligomis. Mėsos, žuvies ar daržovių nuovirai puikiai tinka žmonėms, kurie yra nusilpę, neturi apetito. Mat sultinyje esančios maistinės medžiagos yra ištirpusios vandenyje, todėl ypač gerai pasisavinamos.

Be to, sultiniai yra vertingi ir persirgus žarnyno infekcija ar po apsinuodijimo, kadangi jame esantis glutaminas padeda atkurti žarnyno sienelės vientisumą.

Sultiniai, turintys daug gliukozaminų, kolageno ar chondroitino, tai yra tie, kurie šaldami sustingsta į drebučius, yra svarbūs sąnarių, jungiamojo audinio ir kremzlių būklei bei odos elastingumui. Taigi norint pasirūpinti jungiamuoju audiniu ir sąnariais gydytoja pataria dažniau pasimėgauti ilgai virtu sultiniu.

Tarp kitko

Parduotuvėse siūlomų sausų sultinių (greitai paruošiamų sriubų ar sultinio kubelių) maistinė vertė neatitinka gerai išvirto sultinio, kadangi yra gaminami druskos, augalinių riebalų, krakmolo ir įvairių skonio bei kvapo stipriklių pagrindu. Be to, šiuos produktus atsargiai turėtų rinktis alergiją turintys žmonės. Mat daugelio sudėtyje gali būti kviečių, sojų, pieno, kiaušinių, žuvies, vėžiagyvių ir kitų alergiją ar netoleravimą sukeliančių medžiagų.
Parduodami skysti sultiniai pasižymi šiek tiek natūralesne ir sveikatai palankesne sudėtimi.