1. Priešvirusiniai vaistai

Jei pasireiškė gripo simptomai, galite paprašyti gydytojo išrašyti priešvirusinių vaistų. Tokie vaistai blokuoja enzimą, kuris padeda virusui užkrėsti naujas ląsteles. Jie veiksmingiausi, jei yra išgeriami per 48 val. nuo tada, kai pasireiškia pirmieji simptomai, ir gali visa diena sutrumpinti ūmų sirgimą. Vis dėlto jie turi ir šalutinį poveikį, todėl išrašomi tik atsižvelgus į paciento būklę.

Ypač svarbu prašyti išrašyti priešvirusinių vaistų, jei sergate diabetu ar širdies ligomis, nes šios ligos didina komplikacijų riziką.

2. Daug miegokite

Tyrimai parodo, kad kokybiškai išsimiegant imuninė sistema išlieka sveika, todėl organizme yra užtektinai baltųjų kraujo kūnelių, kurie kovoja su infekcijomis. Tai visų pirma apsaugo nuo gripo viruso – padeda juo neužsikrėsti, ypač jei pasiskiepijote nuo gripo, nes organizmas reaguodamas į skiepus sugebės pagaminti daugiau jus apsaugančių antikūnių.

3. Daug gerkite, valgykite produktus, turinčius daug vitamino C ir antioksidantų

Dauguma ekspertų rekomenduoja sergant gripu per dieną suvartoti ne mažiau nei aštuonis 250 ml talpos puodelius skysčių – karšto sultinio, vandens ar sulčių. Susirgus gripu mūsų organizmas netenka daug skysčių – mes prakaituojame, mums bėga nosis, tad gerdami daug skysčių išvengiame dehidratacijos.

Skysčiai neleidžia gleivėms kauptis plaučiuose, o tai užkerta kelią plaučių uždegimui.

Produktai, kuriuose daug vitamino C (pavyzdžiui, kiviai ir žaliosios paprikos), taip pat daug antioksidanto beta karoteno turintys produktai (pavyzdžiui, morkos, batatai ir moliūgai) suaktyvina imuninę sistemą.

4. Likite namuose, šiltai apsiklokite ir ilsėkitės

Kai vos susirgę gripu šiltai apsiklojame, tai padeda organizmo imuninei sistemai išsaugoti energiją kovai su virusais. Ekspertai rekomenduoja neiti į darbą, likti namuose ir ilsėtis bent 24 valandas, kol nukrenta temperatūra – kitaip galite apkrėsti kitus. Tai taip pat padeda sumažinti komplikacijų, tokių kaip plaučių uždegimas, riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)