Štai pagrindiniai, moksliškai pagrįsti patarimai, ko nereikėtų daryti nubudus.

1. Nespauskite snaudimo mygtuko

Paspaudus mygtuką „snausti“, smegenys sugrįžta į miego ciklą, teigiama populiariai mokslą aiškinančiame „Youtube“ kanale „ASAP Science“. Antrą kartą suskambėjęs žadintuvas greičiausiai nutrauks gilesnio miego fazę, todėl jausitės labiau pavargę ir mieguisti. Po visos nakties miego mes dažniausiai nubundame negilaus miego fazėje, todėl daug lengviau išsibudiname. Kad ir kaip būtų sunku atsikelti iškart, vos tik suskambėjus žadintuvui, stenkitės nenuspausti „snausti“ mygtuko.

2. Negerkite kavos

Mūsų organizmas natūraliai gamina hormoną kortizolį, kuris užtikrina budrumą. Bet kavoje esantis kofeinas sutrikdo kortizolio gamybą, ir jei kavą geriame reguliariai vos tik atsikėlę, ilgainiui galime tapti priklausomi nuo kofeino, nes organizmas ims gaminti mažiau kortizolio. Kavą gerkite ne anksčiau 10 ryto.

3. Netikrinkite el. pašto

Jei nubudę iškart puolame tikrinti elektroninį paštą, dieną pradedame nuo „dalykų, kuriuos praleidome vakar“. Kitaip tariant, patys sau sudarome sąlygas atsirasti „baimei ką nors praleisti“. Ne pati geriausia dienos pradžia.

4. Neeikvokite energijos nesvarbiems sprendimams

„Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas interviu yra pasakęs, kad į darbą kasdien rengiasi tokius pačius marškinėlius, kad apribotų sprendimų, kuriuos jam reikia priimti, kiekį, ir neiššvaistytų energijos „kvailiems ar tuštiems dalykams“. Taigi, galite įsigyti 20 identiškų rūbų komplektų, ir dienos bus produktyvesnės. O jei nenorite būti tokie ekstremalūs, tiesiog susiruoškite drabužius iš vakaro.

5. Nelikite tamsoje

Mūsų kūno laikrodį arba cirkadinį ritmą veikia buvimas šviesoje. Tai slopina hormono melatonino gamybą,o jis kūnui leidžia miegoti, kai lauke šviesa. Štai kodėl mums paprastai būna lengviau išsibudinti vasarą, teigiama Harvardo medicinos mokyklos tyrime.

6. Nelikite lovoje

Kalbant apie sveikesnį, laimingesnį, produktyvesnį gyvenimą, visada minimas sportas arba judėjimas. O sportas iki pusryčių turi dar ir papildomų privalumų. Belgijoje atliktas tyrimas parodė, kad sportuojant iki pusryčių svorio metimas tampa veiksmingesnis, nes sudeginama daugiau riebalų nei sportuojant vėliau.

7. Neatidėliokite svarbių užduočių

Savikontrolė turi ribas ir dienos eigoje ji gali išsekti, teigia Notingamo universiteto mokslininkai. Tad ryte, kai savikontrolė pati stipriausia, rekomenduojama atlikti sunkiausias ar nemaloniausias užduotis, kurioms, įtariate, vėliau gali pritrūkti valios pastangų.
...bet valgykite saldumynus

Paskutinis punktas pats maloniausias – galima ryte valgyti saldumynus. 193 antsvorio turinčių suaugusių žmonių tyrimas parodė, kad sausainių ar šokolado valgymas su pusryčiais sumažina potraukį saldumynams dieną. Kitaip tariant, jei saldumynus suvalgysite ryte, visą dieną gyvensite sveikiau. Su mokslu nesiginčijama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)