„Situacija atrodo gana groteskiškai, ypač turint omenyje, kad dietos nėra veiksmingos, bent jau vertinant iš ilgalaikės perspektyvos, – komentuoja natūropatė, gydomosios mitybos terapeutė Céline Touati, parašiusi knygą „Les Régimes C’Est Fini!“ („Dietos atšaukiamos!“). – Dar blogiau – populiarios lieknėjimo programos akivaizdžiai pavojingos, nes dažniausiai praktikuojamos nepasikonsultavus su gydytoju.“

„Nepaisant tikslo neapibrėžtumo, moterys jaučia didžiulę pagundą pasitikėti kažkieno sugalvota mitybos sistema, kuri neva turėtų padėti joms atsikratyti nereikalingų kilogramų, – baisisi C. Touati. – Galbūt tai atleistina jaunystėje, kai lengvai pasiduodame madingiems vėjams, ir sunku savarankiškai susidaryti mitybos režimą, bet kuo paaiškinti 30-ečių ir 40-ečių moterų aklą tikėjimą dietomis?“

Išties, jei nusprendėte pradėti taisyklingai maitintis, ko reikėtų imtis visų pirma? Pradėti pagaliau iš tiesų rūpintis savimi! Štai kodėl.

#1. Dietos nėra veiksmingos

Kūnas sinchronizuoja dvi energetines sistemas. Aktyvus metabolizmas skatina judėjimą, veiksmus ir kitus neatidėliotinus poreikius, o bazinė medžiagų apykaita užtikrina gyvybiškai svarbias funkcijas. Pastarajai įtakos turi neišvengiami veiksniai, tokie kaip lytis, amžius arba genetika. Pastangos pakeisti įprastą gyvenimo ritmą paprastai sukelia gynybinę reakciją – kuo stipriau ribojate maistą, tuo organizmas aktyviau kaupia tai, kas jam gali praversti.

„Žmogaus DNR saugo informaciją apie badą, kurį jo protėviai kentė evoliucijos metu, – aiškina C. Touati. – Kai laikomės dietos (archajiškosios smegenys tai suvokia kaip maisto stygių), po jos kūnas desperatiškai stengiasi prikaupti riebalų – jam svarbu užsitikrinti atsargų. Jūs lieknėjate apribodami maistą, pasiekiate rezultatą, o išgąsdintas organizmas patyliukais bando sugrąžinti tai, kas iš jo buvo atimta, ir ima kaupti riebalus – dažnai net daugiau, nei buvo iki dietos. Po to sulieknėti dar sunkiau.“

Kuo pakeisti?

Keiskite gyvenimo būdą, orientuodamiesi į optimalų sveiko kūno svorį. Nesistenkite atsikratyti trijų kilogramų per dvi savaites iki atostogų, kad po to, sugrįžus į stresinę kasdienybės aplinką, jie vėl sugrįžtų. Verčiau mažinkite svorį po truputį – 500-1000 g per mėnesį, iki tobulų parametrų. Taip kūnas po truputį pripras prie naujo formato.

Pirmoji taisyklė: viskas, kas patenka į vidų, turi išeiti į išorę. Būtina deginti kalorijas per fizinę veiklą.

Nespauskite savęs, bet ir pamirškite pasiteisinimus – laiko stoka, nuovargis ir pan. Integruokite sportą į savo dabartinę dienotvarkę: juk net ir labiausiai užsiėmęs žmogus sau gali leisti dešimt minučių per dieną daryti pritūpimus, pavyzdžiui, tuo metu, kai valosi dantis. Galima parsisiųsti į išmanųjį telefoną ir kokią programėlę su pratimais.

Antra taisyklė: perprasti sveikos mitybos principus ir gaminti namuose. Orkaitėje kepti žuvies šašlykai, virtos pupelės su riešutais ir alyvuogių aliejumi, grikiai su grybais arba vištienos krūtinėlė – šiuos patiekalus pagaminti užtrunka ne ilgiau, nei makaronus su sūriu, tačiau jie bus skanesni ir sveikesni už pusfabrikačius arba vidutinio lygio maitinimo įstaigos patiekalus. Pasistenkite atrasti gaminimo malonumą – taip sveika mityba greičiau taps įpročiu.

#2. Dietos kenkia sveikatai

Lieknėjimas ne visada lygu sveikata. Galima būti absoliučiai sveiku su dešimt papildomų kilogramų arba tobulo svorio, bet nuolat pasiligojusiu.

Mitybos disbalansas gali rimtai atsiliepi savijautai: gali prasidėti širdies ritmo problemos, virškinimo sistemos ir inkstų sutrikimai, gali susidaryti tulžies pūslės akmenys, sumažėti raumenų masė, susilpnėti imuninė sistema, sutrikti miegas... Nelabai malonus sąrašas, tiesa?

Kuo pakeisti:

Sveikatingumo, o ne lieknėjimo programa. Tikslas – išsigryninti naujus prioritetus ir suformuoti naujus įpročius, kurie suaktyvins teisingus mechanizmus. Sportas, mityba, poilsis, malonumas, miegas – kurį laiką taip gyvendami, pasijusite tarsi gimę iš naujo.

Jei noras atsikratyti nereikalingų kilogramų bus pagrįstas meile sau, kūnas išmoks be pėdsakų sudoroti nedidelius „nuklydimus“, tokius kaip tetos Birutės tiramisas arba stebuklingas mochitas iš kaimynystėje esančio baro.

Ir atvirkščiai – jei medžiagų apykaita išbalansuota, kiekvienas apsirijimas ir apsileidimas turės nemalonių pasekmių ir sveikatai, ir išvaizdai.

#3. Liesumo kultas griauna savivertę

Pirmas klausimas, kurį reikia sau užduoti – „Kodėl noriu sulieknėti?“
Už klasikinio atsakymo „jaučiuosi blogai / nepatinku sau tokiame kūne“ slypi įvaizdis, mums įpirštas iš išorės – reklamų, instagramo, aplinkinių.

Valia laikytis dietos semiasi jėgų iš nemeilės sau, kai nuolat matuojamės dirbtinai sukurtą stereotipinį tobulai atrodančios moters įvaizdį.

Pirmieji tirpstantys kilogramai greičiausiai pamalonins jūsų savimeilę, bet susitelkus vien į kilogramų mažinimą, kartu mažės ir savivertė.

Moterys valgo

Kuo pakeisti:

Savivertės ugdymu. „Priimkite savo kūną tokį, koks jis yra – nepriklausomą nuo dietų ir kitų žmonių nuomonės, – pataria dr. C. Touati. – Žmonių medžiagų apykaita skiriasi – kai kurių svoris niekada nesieks 50 kg, na ir kas? Svoris – ne vien skaičiai ant svarstyklių, bet būsena, kai jaučiatės komfortiškai.“

Jūsų tikslai turi būti grįsti nuoširdumu. Prieš keisdami įpročius, sąžiningai išsigryninkite asmeninius lieknėjimo motyvus, netingėkite sudaryti sąrašo, perskaityti jo po poros dienų ir vėl apmąstyti, kiek jums svarbios surašytosios priežastys.

„Įvertinkite tai, kokį poveikį aplinkiniai turi jūsų savivokai. Nebijokite riboti nemalonius ar skaudžius komentarus. Kartais geriau „atsikratyti“ nuolat kritikuojančio vyro, nei atliekamų kilogramų, – juokauja C. Touati. – Tie, kuriems nepatinka jūsų išvaizda, turi suvokti – jums nebūtina pritarti jų požiūriui, ir jūsų nė kiek nejaudina jų nuomonė.“

#4. Dietos skatina klaidingus mitus

Ananasai degina riebalus. Maisto papildai tirpdo kilogramus. Kiaušinių tryniai didina cholesterolį, o bananai – klubų apimtis. Mus supa milijonai su mityba susijusių mitų, kuriuos neva pagrindžia keistos, viena kitai prieštaraujančios teorijos.

„Daugybė žmonių tiki visiškai niekuo nepagrįsta ar iš konteksto ištraukta informacija, – stebisi mitybos terapeutė. – Pavyzdžiui, organizmo valymo programa, kurios pagrindas – citrinos. Kai kuriems žmonėms kategoriškai nerekomenduojama taip valyti organizmo – tai priklauso nuo medžiagų apykaitos ypatumų ir virškinimo trakto būklės!“

Kuo pakeisti:

Sveiku protu – ne tik mityboje, bet ir visose kitose gyvenimo srityse. Visų mūsų fizinės galimybės ir poreikiai skiriasi, be to, mūsų kūnas bėgant laikui keičiasi. Rinktis vieną ar kitą mitybos sistemą reikėtų atsižvelgiant į organizmo būklę, medžiagų apykaitą ir gyvenimo būdą, nes nuo visų šių veiksnių priklauso bendra savijauta.

Jei norite kontroliuoti savo apimtis ir savijautą, daktarė C. Touati rekomenduoja reguliariai konsultuotis su mitybos specialistu (-e) – apsilankyti bent kartą per metus ar dvejus.

#5. dietos neigia meilę savo kūnui

Kalorijų skaičiavimas, maisto svėrimas, šeimos valgymo tradicijų nepaisymas, alkio ignoravimas – visa tai būdinga šiuolaikiniams žmonėms, kurie neatsilieka nuo vyraujančių tendencijų.

„Šiais laikais mes ne gaminame, bet valgome pagal receptą, – pastebi natūropatė. – Tokios nenatūralios logikos rezultatas atsispindi dietinių produktų kompanijų pelno apimtyse. Tų kompanijų, kurios pristato į namus ar biurus dėžutes su savaitei skirtu maistu arba pakelius lieknėjimo kokteilių milteliais.“

Kuo mažiau sau leidi, tuo daugiau apie tai galvoji. Užsisuka ydingas minėtųjų apsirijimų ratas ir ilgainiui kyla nepasitenkinimas savimi, netgi priešiškumas sau.

„Aš siekiu nukreipti pacientus link minimalių mitybos pokyčių, kad jų gyvenimas imtų tekėti ramia vaga, stengdamasi nepastūmėti jų link nesveiko apsėdimo lieknėjimu“, – aiškina C. Touati.

Kuo pakeisti?

Geriausia orientuotis pagal natūralų alkį ir sotumą, bet nereikėtų pamiršti ir malonumo. Bent retkarčiais save pamaloninkite – būti gurmanu nuostabu! Valgykite sąmoningai – atidėkite į šoną išmanųjį telefoną, išjunkite televizorių, netgi muziką. Pabandykite valgyti tyloje, o gal net ir užsimerkę.

Kliaukitės ne griežtu režimu, o savo kūnu – pasitikėkite juo. Įsiklausykite į jį, neskubėkite, susitelkite į pusiausvyrą.

Praktikuokite atsipalaidavimą, meditaciją, jogą, ciguną. Stenkitės išsimiegoti, nes medžiagų apykaita sutrinka, kai esame pavargę ar kai jaučiame stresą. Maistu mėgaukitės ramiai, pozityviai nusiteikę, naudodami visus penkis jutimus. Kaip Lewiso Carrollo pasakoje: „Susipažinkite! Pudinge, tai – Alisa. Alisa – tai Pudingas.“

Su godžiai valgomu ar atsargiai ragaujamu produktu ar patiekalu užmezgus sąmoningą, pasitikėjimu grįstą kontaktą, pasikeis požiūris į maistą, ims formuotis teisingas mitybos vertinimas, pagaliau pajusite harmoniją su savo kūnu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)