Teigiamų šio gėrimo savybių spektras toks platus, kad tenka tik stebėtis, jei kuris nors tinkamos mitybos principų besilaikantis asmuo dar nemano, kad pomidorų sultys – nepamainomas gėrio šaltinis.

Portale AdMe.ru skelbiamos publikacijos autoriai mano, kad nevalia tylėti apie tokį paprastą būdą pasigerinti sveikatą, todėl nusprendė išsiaiškinti visus su pomidorų sultimis susijusius niuansus. Tik įsikalkite į galvas: toliau išvardytus pranašumus teikia tik natūralios pomidorų sultys – be druskos ir be jokių dažiklių.

Mažina onkologinių ligų riziką

Ryškiai raudoną pomidorų spalvą lemia pigmentas likopenas – vienas iš galingiausių antioksidantų, užkertančių kelią onkologiniams procesams. Šis pigmentas teikia tam tikrą profilaktiką vėžinių auglių vystymosi atveju. Beje, net pasterizuotose pomidorų sultyse esančio likopeno efektyvumas nemažėja.

Kovoja su širdies ligomis

Širdies ir kraujagyslių ligos – globaliu mastu pripažįstama dažniausia mirties priežastis. Japonų specialistai atliko dėmesio vertą tyrimą, per kurį ištisus metus stebėjo 481 vietos gyventoją. Visų buvo paprašyta gerti pomidorų sultis nepaisant jokių apribojimų. Ištyrus atlikto eksperimento dalyvius paaiškėjo, kad daugelio jų kraujyje sumažėjo cholesterolio. Teko konstatuoti ir arterinio kraujo spaudimo pažemėjimą.

Dalykas tas, kad pomidoruose nemažai kalio, o kaip tik jis labai naudingas tiek širdies ir kraujagyslių sistemai, tiek pačiai širdžiai.

Teigiamai veikia psichiką

Palyginti su kitomis daržovėmis, pomidoruose ganėtinai daug serotonino, taigi, išgerdami stiklinę pomidorų sulčių, gauname ir atitinkamą dozę pirmu numeriu įrašyto džiaugsmo hormono. Nuo serotonino pagerėja nuotaika, nuslūgsta nervinė įtampa, sklaidosi depresija ir mąžta streso pasekmės.

Padeda išvalyti organizmą

Žarnyno valymas – pirmas ir privalomas organizmo būklės gerinimo programos punktas, o pomidorų sultys – tai produktas, padedantis labai sėkmingai judėti šio tikslo link. Pomidoruose esantys chloro ir sieros junginiai teigiamai veikia kepenų ir inkstų funkcijas. Šie elementai sukuria palankią terpę naudingoms bakterijoms daugintis.

Stiprina imuninę sistemą

Stiklinėje pomidorų sulčių yra 74 proc. vitamino C paros normos, o vitaminas C veiksmingai stiprina natūralų organizmo apsaugos barjerą. Dėl šios priežasties pomidorų sultis patartina gerti šaltuoju metų sezonu, kai organizmui stinga vitaminų ir jis mažiau atsparus peršalimui.

Padeda sulieknėti

Dėl valomųjų, taip pat tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančių bei medžiagų apykaitą stimuliuojančių pomidorų savybių jų sultys yra priskiriamos prie dietinių produktų. Pomidoruose yra angliavandenių, baltymų ir netgi riebalų, tačiau pastarųjų kiekis toks mažas, kad apie didelį produkto kaloringumą neverta nė kalbėti: 100 mililitrų pomidorų sulčių tėra 17 kalorijų.

Valo plaučius

Dėl antioksidacinių savybių pomidorų sultys užkerta kelią plaučių emfizemos progresavimui, ir tai gana gera žinia rūkaliams. Tabaką rūkantiems žmonėms būtina gauti kuo daugiau vitamino C, o kadangi pomidorų sultyse jo ypač gausu, šis gėrimas taps tikru plaučių pagalbininku. Aišku, pomidorų sultys rekomenduotinos ne vien piktnaudžiaujantiems nikotinu, o absoliučiai visiems: juk jos mažina ne vien tabako dūmų, bet ir užteršto oro, kuriuo tenka kvėpuoti, daromą žalą.

Teigiamai veikia odą

Reguliarus šviežiai išspaustų pomidorų sulčių vartojimas daro teigiamą poveikį odai: išlaiko ją švarią, suteikia jaunatviškumo, mažina raukšlių kiekį. Už visa tai dėkoti tenka sultyse esančių vitaminų ir mineralų gausai. Jei medžiagų apykaitos procesas normalus, tai neišvengiamai atsispindi išorėje: oda įgauna tolygesnę spalvą ir gaivesnį spindesį.

Keletas vartojimo patarimų

  • Šviežiai išspaustas pomidorų sultis pagardinkite keliais lašais augalinio aliejaus. Gėrimo sudėtyje esantis karotinas pasisavinamas daug efektyviau, kai yra vartojamas su riebalais.
  • Jei norite pagerinti sulčių skonį ir papildyti jas vitaminais, įberkite žiupsnelį smulkiai sukapotų krapų arba petražolių.
  • Pomidorų sultis rekomenduojama gerti likus 20 minučių iki vagio: tik taip jos maksimaliai palengvins virškinimo procesą.
  • Jei turite tikslą sulieknėti, pamėginkite sultimis pakeisit kurį nors valgymą.
  • Tik nereikia berti į sultis druskos: taip darydami gerokai sumažinsite naudingą gėrimo poveikį.
  • Pomidorų sulčių nederėtų gerti su krakmolingais maisto produktais, nes tai gali sukelti šarminę reakciją.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)