Vis dėlto maitinimosi taisyklės nėra aukštoji matematika ir paistyti pačių elementariausių – ganėtinai nesunku. Portalo „Bright Side“ leidėjai nutarė išsklaidyti keletą su sveika mityba siejamų mitų ir patarti, kada užvis geriausia mėgautis konkrečiais maisto produktais, kad jie teiktų maksimalią naudą.

Bananai

Nors gal atrodo, kad bananus geriausia valgyti ryte, vartojami tuščiu skrandžiu jie gali pažeminti energijos lygį. Iš pat pradžių, veikiausiai, pajusite energijos antplūdį, kadangi bananuose daug cukraus, tačiau praėjus porai valandų, tikėtina, pasijusite alkani ir pavargę. Bananai kelia tam tikrą riziką nuo dirgliosios žarnos sindromo kenčiantiems asmenims, kadangi gal sukelti viduriavimą.
Jei niekaip neįsivaizduojate pusryčių be banano, derinkite jį su kitais produktais. Pastarųjų sudėtyje turėtų būti sveikųjų riebalų, todėl puikiai tiks žemės riešutų sviestas.

Kava

Puodelį kavos vos tik atsikėlus daugelis laiko pačia natūraliausia dienos pradžia, deja, tiesa ta, kad jokios naudos taip išgerta kava neduoda. Kaip rodo tyrimai, kavos gėrimas nepavalgius didina kofeino toleravimą. Per pirmą valandą po nubudimo, organizme gaminamas kortizolis ir šio proceso, vadinasi, ir natūralaus biologinio organizmo ritmo, šiukštu negalima sutrikdyti.

Taigi, mėgavimąsi kava teks nukelti kiek vėlesniam laikui. Tačiau nenukrypkite nuo kofeino vartojimo rekomendacijų ir negerkite kavos pavakary, kitaip neišvengiamai kankins nemiga.

Kava

Ryžiai

Kad ir kaip viliotų vakarienė iš japoniškos arba indiškos virtuvės patiekalų, jie tikrai nėra geriausias pasirinkimas šiam paros metui. Ryžiuose gausu sudėtinių angliavandenių, o šie – ilgai virškinami. Tai pranašumas, jei jūsų tikslas – pasipildyti greitai neišsenkančios energijos, tačiau vartodami ryžius vakare pasipildysime tik bereikalingomis kalorijomis ir sudarysime puikiausiais sąlygas augti svoriui.

Ryžius patartina vartoti per pietus. Šiuo metu medžiagų apykaita sparčiausia, todėl organizmui nebus sunku šį produktą suvirškinti. Svarbu ir tai, kad kaip tik dieną reikia daugiausia energijos, norint neprarasti našumo ir t. t., tad sudėtiniai angliavandeniai tokiu metu net labai pageidautini.

Cukrus

Tiesą sakant, iš sveiko mitybos raciono perdirbtas cukrus turėtų būti apskritai išbrauktas, tačiau kartais tiesiog neįmanoma atsispirti pagundai. Užvis didžiausia klaida – smaguriavimas užkandžiaujant. Taip elgiantis staiga maksimaliai pakyla kraujo cukraus lygis, bet labai greitai vėl sumažėja, o tai sukelia nuovargio jausmą ir nervingumą.

Jei būtinai norite suvalgyti ką nors saldaus, palepinkite save desertu – iš karto po pietų. Tada kraujo cukraus lygis taip drastiškai nešoktels į viršų.

Pienas


Kai kurie žmonės nuo vaikystės pratę pradėti dieną stikline pieno. Deja, suaugusiesiems nuo tokio ritualo reikėtų atprasti. Pieną sunku virškinti, todėl išgėrus jo ryte (vieno arba su kitu maistu) gali užeiti skrandžio skausmai, imti kamuoti rėmuo.

Stiklinę šilto pieno geriausia išgerti vakare. Pienas padės organizmui nusiraminti ir pagerins nakties miegą.

Mėsa

Mėsa – puikus baltymų ir vitamino B šaltinis, tačiau ji gali gerokai apsunkinti virškinimo sistemos darbą. Dėl šios priežasties geriau atsisakyti kepsnio prieš pat einant miegoti. Pasielgsite daug protingiau, jei pasirinksite liesą mėsą ir jos porciją suvalgysite likus ne mažiau kaip trims valandoms iki miego. Toks sprendimas leis pasijusti sotiems ir išvengti kalorijų bombos, kuri tik paskatins svorio augimą.

Norėdami užsitikrinti pakankamą baltymų dozę, mėsą galite valgyti ir kitu dienos metu. Tiktai ryte reikėtų būti apdairiems, kadangi tokį sunkų maistą kaip mėsa organizmui nėra lengva virškinti.

Riešutai

Riešutuose gausu sveikųjų riebalų, tačiau jie ganėtinai kaloringi, todėl užkandžiauti jais vakare nepatartina. Sukramsnoję keletą riešutų jokios žalos, aišku, nepatirsite, tačiau būtina jausti saiką, nes riešutus sunku virškinti, todėl, jei pasilepinsite jais vėlai vakare, gali nepavykti tuojau pat užmigti.

Riešutus geriausia rinktis pusryčiams, taip pat kaip sveiką užkandį tarp pagrindinių valgymų. Taip vartojami jie teiks daugiausia naudos: prisidės prie širdies stiprinimo, cholesterolio lygio normalizavimo, svorio kontroliavimo ir odos bei plaukų būklės gerinimo.

Riebus sūris


Skrebutis su tirpstančiu sūriu vakare gali vilioti kaip tikra pagunda, tačiau geriau tokio maisto atsisakyti. Riebų sūrį sunku virškinti, todėl kaipmat pajusite diskomfortą ir bus sunku užmigti.
Kita vertus, pusryčiams pavartotas sūris aprūpins organizmą ypač reikalingu kalciu, skatinančiu raumenų augimą ir gerinančiu kaulų būklę.

Citrusiniai vaisiai

Gal manote, kad labai sveika pradėti dieną nuo stiklinės šviežiai spaustų citrusinių vaisių sulčių? Deja, klystate. Citrusiniai vaisiai labai rūgštūs, todėl geriant jų sultis su maistu arba tuojau pat po valgio, suintensyvėja rūgščių gamyba, galinti privesti prie nemalonių virškinimo trakto problemų, tokių kaip rėmuo, sukelti sunkumo jausmą skrandyje ir sulėtinti maistinių medžiagų pasisavinimą. Citrusinių vaisių sultimis rekomenduojama mėgautis praėjus tam tikram laikui po valgio.

Pupelės

Pupelėse gausu skaidulų, todėl pavalgius jų vakare kai kuriems žmonėms gali imti pūsti vidurius ir pasunkėti miegas. Reikia žinoti, kada valgyti šį produktą. Pupelės idealiai tinka pietums arba ankstyvai vakarienei, kadangi tada bus likę pakankamai laiko joms suvirškinti, naudingoms medžiagoms įsisavinti, be to, nepasijusite tarsi išsipūtę ir persivalgę.

Obuoliai


Obuoliuose daug ląstelienos. Juose taip pat yra virškinimą ir žarnyno darbą gerinančių natūralių rūgščių. Tačiau jei obuolius valgysite vakare, skrandyje gali imti kauptis vaisiuose esanti rūgštis, ir tai sukels diskomfortą. Vėlai vakare vartojami obuoliai gali paskatinti dujų kaupimosi viduriuose procesą ir sutrikdyti žarnyno judesius. Taip nutinka todėl, kad naktį virškinimas sulėtėja ir maistas ilgiau užsibūna virškinimo trakte.

Obuolį patartina sugraužti ryte. Taip paskatinsite žarnyno judesius, nurimusius per ilgą nakties miegą. Obuoliai ypač pagelbės, jei iš vakaro būsite prisikirtę nesveiko maisto arba vakarienę nukėlę beveik į naktį.

Jogurtas

Jogurto nepatartina valgyti tuščiu skrandžiu arba prieš bet kurį valgymą. Jogurte yra pieno rūgšties, galinčios padidinti skrandžio rūgštingumą. Dėl to gali sulėtėti virškinimas.

Jogurtą geriausia valgyti praėjus valandai ar dviem po pagrindinio valgymo. Taip jame esanti pieno rūgštis labiausiai pasitarnaus virškinimui. Nedidelį indelį jogurto galima suvalgyti ir prieš einant miegoti. Su juo organizmas pasipildys baltymų, labai prisidedančių prie raumenų vystymosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)