Kaip atrodo vandens aparato vidus

Vienas interneto svetainės „Pikabu“ naudotojas dirba vandens įrenginių remonto ir aptarnavimo įmonėje. Neseniai jis išpublikavo įrašą, prie kurio pridėjo ir iš vieno banko atvežto vandens aparato nuotrauką. Paaiškėjo, kad jis iš vidaus nevalytas ketverius metus, jį tik išoriškai nuvalydavo drėgna kempine.

Štai kaip atrodė jo vidus:

Užsiteršę vandens aparatai

Vandenį iš tokių aparatų geria bankų, poliklinikų, prekybos centrų, kirpyklų lankytojai. Galbūt kai kuriose įstaigose jie dezinfekuojami kas 2–6 mėn. (priklausomai nuo to, ar dažnai naudojami), bet tyrimai ir praktika rodo – tai pavieniai atvejai.

Užsiteršę vandens aparatai

Irano medicinos mokslų universiteto mokslininkai kartu su Sveikatos apsaugos ministerija ir Vandens saugumo tyrimų centru 2012–2013 m. patikrino vandenį iš 32-ų aparatų, įrengtų biuruose Isfahano mieste. Paaiškėjo, kad daugumoje jų ligas sukeliančių bakterijų (bacilų, įvairių mikroorganizmų) kiekis buvo beveik 400 kartų didesnis už leistinas normas. Ši tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad aparatuose žaibiškai dauginasi bakterijos, o ant vidinių sienelių susidaro bioplėvelė. Bioplėvelė sudaryta iš mikro dumblių, kurie ir gamina toksiškas medžiagas.

Užsiteršę vandens aparatai

Žmonės nė nesusimąsto, ką geria

Deja, dauguma žmonių nė neįtaria, kad vanduo iš aparato gali būti pavojingas sveikatai.

Štai kas nutiko vienai biuro darbuotojai:

Moteris daug metų dirba biure, nuolat geria vandenį iš aparato. Neseniai ji pasiskundė viršininkui, kad iš jo bėga žalias vanduo. Apie žalią spalvą ji kiek perdėjo, kita vertus, vanduo iš tiesų buvo žalsvo atspalvio. Kiek stipriai turi užsiteršti aparato vidus, kad imtų dažyti vandenį?

Paaiškėjo įdomus faktas – niekas iš darbuotojų nemanė, kad vandens aparatą reikia nuolat plauti, taigi jo aštuonerius metus niekas nevalė.

Ir tai – ne vienintelis atvejis, kaip matyti iš skaitytojų komentarų po publikacija:

„Niekada nemaniau, kad juos (vandens aparatus) reikia valyti, juk uždaruose buteliuose vanduo švarus. Na o turint omenyje, kad nuolat geriu vandenį, baisu ir pagalvoti, kiek dumblių jau esu paragavęs.“

„Štai ką pasakysiu – dirbau keliose kompanijose, vadovybė nė nenutuokia, kad juos reikia plauti! Jie šventai tiki, kad pakanka keisti butelius.“

„Darbe stovėjo senas vandens aparatas. Žmonės apsinuodydavo ir gana stipriai po vieną ar du kartus per mėnesį. Pačiam kartą teko kviesti greitąją pagalbą. Kam tik žmonės nevertė bėdos – tai pyragui, tai kebabui. Pakeitė vandens aparatą ir viskas baigėsi. Veikiausiai jame irgi buvo kažko žalio.“

Vanduo iš aparato

Kodėl vanduo aparatuose užsiteršia

Vandens aparatų švara priklauso nuo butelius keičiančių darbininkų, taip pat nuo prietaisu besinaudojančių žmonių.

Taigi kodėl užsiteršia vanduo?

Visų pirma, jei aparatas netinkamai ar ne laiku valomas, jei stovi po tiesioginiais saulės spinduliais ar šalia radiatoriaus, ant vidinių jo sienelių susiformuoja mikro dumbliai.

Antra, vandenį užteršia butelius keičiantis žmogus – juk jis prieš tai neplauna rankų, neužsimauna pirštinių, o nešdamas 19 l butelį, laiko jį už kakliuko, už to paties kamštelio, kuris vėliau užsukamas ant vandens aparato. Bakterijos nuo plastmasės patenka į vandenį.

Trečia, įsivaizduokite, kiek žmonių liečia kranelį, norėdami įsipilti vandens, ypač viešose vietose. Vargu ar kas nors prieš įsipildami vandens nusiplauna rankas. Todėl ant kranelio prisikaupia bakterijų, kurios vėliau patenka į filtrą, o galiausiai – į bakelį.

Kokiu dažnumu reikia plauti vandens aparatą

Vandens aparatą rekomenduojama plauti mažiausiai kartą per pusmetį. Darželiuose, mokyklose, medicinos įstaigose, prekybos ir pramogų centruose bei vietose, kur lankosi daug žmonių, stovinčius aparatus reikia valyti dvigubai dažniau.

Egzistuoja mitas – jei vandens aparatu naudojamasi retai, jame nesusidaro bakterijų, taigi ir valyti nereikia. Bet iš tiesų tokiu atveju vanduo dar greičiau užsistovi ir bakterijos dar aktyviau jame dauginasi.

Geriausia patikėti vandens aparato valymą specialistams.

Vanduo iš aparato

Ko tikėtis, atsigėrus vandens iš nešvaraus aparato

Geriau atveju žmogus atsipirks sutrikusia skrandžio veikla, pilvo diegliais ir diarėja.

Blogiausiu atveju gresia salmoneliozė ar sunki žarnyno ir virškinamojo trakto liga.

Kaip apsisaugoti

Jei norite atsigerti vandens iš aparato, stovinčio viešoje vietoje, apžiūrėkite šonines ar priekinę aparato sienelę. Ten turi būti lipdukas su aptarnaujančios įmonės pavadinimu, ir paskutinio valymo data. Jei lipdukas yra, galite ramiai gerti vandenį. Kitu atveju, geriau negerkite.

Jei jūsų biure stovi vandens aparatas, periodiškai priminkite vadovams apie profilaktinio valymo svarbą.

Prieš įstatant butelį į aparatą, reikia nutrinti kamštelį dezinfekuojamuoju skysčiu suvilgyta servetėle. Tai gali padaryti ir vandenį keičiantis asmuo, ir įmonės darbuotojas. Kas žino, kas iki tol lietė vandens butelius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)