AdMe.ru pateikia 13 įdomybių apie maisto produktus:

1. Nustebsite sužinoję, kad būna… juodų obuolių. Na gerai jau – tamsiai violetinių. Obuoliai „Juodasis deimantas“ auga Tibeto kalnuose 3 100 m aukštyje jūros lygio. Dėl didelių paros temperatūros svyravimų ir didelio ultravioletinių spindulių kiekio šių obuolių žievė įgauna tokią spalvą. Šie obuoliai kainuoja nemažai – 6,5 euro už vieną obuolį.

2. Daugelis mano, kad naudingiausia valgyti šviežius vaisius. Dažniausiai taip ir yra. Tik su ananasais kiek kitaip – nauji tyrimai parodė, kad supjaustyti ir atvėsinti ananasai ištisas 9 dienas nepraranda vertingų medžiagų. Taigi malonumą galima ištęsti.

3. Ar žinojote, kad braškių uogos – ne tas raudonas minkštimas, kurį visi taip mėgsta? Iš tiesų svarbiausia dalis – mažos sėklytės uogų paviršiuje. O skani raudona dalis, kurią valgome, skirta tam, kad žmonės ir gyvūnai platintų sėklas.

4. Nuskintas ananasas baigia nokti ne taip, kaip kiti vaisiai ir daržovės. Saldus skonis atsiranda dėl ananasuose esančio krakmolo. Kai krakmolas pasiskirsto po visą minkštimą, ananasas tampa saldesnis. Taigi jei nusipirkote neprinokusį ananasą, apverskite jį – taip greičiau pasiskirstys viduje esantis krakmolas.

5. Įdėjus į vandenį citrinos ir žaliosios citrinos, citrinos išplaukia, o žaliosios citrinos skęsta. Taip nutinka, nes citrinų tankumas mažesnis nei žaliųjų citrinų. Be to, citrinų žievelėje yra poros, kurios suformuoja mažytes oro kišenes. Dėl šių veiksnių panašūs vaisiai tomis pačiomis sąlygomis reaguoja skirtingai.

6. Morkos ne visada buvo oranžinės. Manoma, kad prieš 10–11 amžių morkos buvo baltos ir violetinės. Vėliau jos mutavo ir galiausiai įgavo mums įprastą oranžinę spalvą.

7. „Coca Cola Clera“ – bespalvis dietinis tradicinės „Coca Colos“ variantas. Be įprastinio karamelinio komponento „Coca Cola Clear“ neturi įprastos tamsios spalvos. Sakoma, kad citrinos skonis kompensuoja nesančią karamelę. Šį gėrimą sukūrė „Coca Cola Asia Pacific“ ir 2018 m. birželį ėmė gaminti tik Japonijoje.

8. Figos – daugelio gurmanų mėgstamas gardėsis. O šie išskirtinio skonio vaisiai ne tokie jau paprasti, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Figas renkantys ir pakuojantys žmonės dirba darbą mūvėdami pirštines – figos išskiria latekso, o nuo jo didelio kiekio gali išberti. Kartais pirštinių nepakanka – jei yra polinkis į alergiją, latekso baltymai sukelia dusulį, o kartais netgi anafilaksinį šoką.

9. Baltasis šokoladas iš tiesų – ne visai šokoladas, nes jame nėra šokolado komponentų. Įprastai baltasis šokoladas gaminamas iš cukraus, pieno produktų, vanilės, lecitino ir kakavos sviesto. Jame nėra teobromino – medžiagos, kurios yra tikrame šokolade.

10. Mėgstate želė meškučius „Haribo“? Daugelis jiems neabejingi. O ką manote apie karnaubo vašką, gaminamą iš palmių lapų? Šis vaškas suteikia blizgesio vaisiniams saldainiams, kuriuos taip mėgsta vaikai ir suaugusieji. Šiuo vašku blizgina ir automobilius, vaškuoja grindis, su juo gamina batų laką, dantų siūlus ir banglentes.

11. Neseniai išvedė naują obuolių rūšį, kuri vadinasi „Raudonoji meilė“. Šių obuolių raudona ne tik žievė, bet ir vidus. „Raudonoji meilė“ – hibridas, selekcininkas sujungė augalus su raudonu minkštimu ir augalus, kurie atsparūs ligoms. Hibridiniai obuoliai ne tik stebina neįprasta išvaizda, bet ir turi 30–40 proc. daugiau antioksidantų nei įprastai obuoliai.

12. Bananų pramonės žargonu bananų kekė iš 5–6 bananų vadinama ranka, o vienas bananas – pirštu.

13. Laukinių lašišų mėsa yra rožinės spalvos dėl didelio kiekio suvalgomų krevečių. O ūkyje auginamos lašišos minta kitaip. Ne prastai, tiesiog – kitaip. O kad lašišos būtų tos dailios rožinės spalvos, joms į pašarą deda augalinių pigmentų – karotenoidų. Būtent dėl šių medžiagų nelaisvėje auginamos lašišos įgauna laukinėms lašišoms būdingą atspalvį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją