Štai 10 mitų apie širdį ir tai, kas jai naudinga ar žalinga:

1. Visų kraujospūdis turi būti ne aukštesnis nei 120/80.

Neseniai Amerikos širdies sveikatinimo asociacija paskelbė rekomendaciją, kad žemesnis kraujospūdis – geriau, tad nieko stebėtino, kad daugybei žmonių kelia nerimą jų aukštesnis nei tariamas idealusis kraujospūdis. Iš tiesų nurodytais kraujospūdžio metmenimis norėta paskatinti žmones lieknėti, sportuoti ir mažinti druskos, kad kraujospūdis būtų mažesnis. Jei jūsų kraujospūdžio viršutinis skaičius yra didesnis nei 140, o apatinis – 90 arba daugiau, net ir ėmus sveikiau gyventi, reikėtų pasitarti su gydytoju, ar ne laikas vartoti vaistų.

2. Nuo aukšto kraujospūdžio skauda galvą.

Dauguma aukštą kraujospūdį turinčių žmonių nejaučia jokių simptomų, todėl jis ir vadinamas tyliuoju žudiku. Jei lauksite simptomų, pirmas simptomas bus širdies smūgis.

3. Širdies operacija padės nuo visų širdies ligų.

Šuntavimas – efektyvi priemonė nuo gresiančio infarkto, bet širdies ligų negydo. Tyrimai parodė – antiuždegiminis mitybos racionas, svorio mažinimas, sportavimas ir vaistai iš tiesų gali padėti nuo vainikinių širdies arterijų ligos, o dažnai – net efektyviau nei šuntavimas ar operacija.

4. Skausmas krūtinėje – svarbiausias įspėjamasis infarkto požymis.

Klasikinis infarkto simptomas – duriantis skausmas krūtinėje – pasitaiko maždaug trečdaliu atvejų. Dažnesni simptomai – staigus dusulys, spaudimas ar veržimas krūtinėje arba rankose. Atsiminkite – neįprasti simptomai dažniau pasireiškia moterims nei vyrams.

5. Jei tarp artimųjų daug kam buvo širdies smūgis, jūs irgi pasmerkti.

Žmonės, kurių artimieji sirgo širdies ligomis, genetiškai dažnai yra užprogramuoti dideliam cholesterolio lygiui ir jiems gali tekti vartoti statinus. Kita vertus, tokiems žmonėms didžiausia augalinės mitybos ir sportavimo nauda.

6. Žuvų taukai mažina cholesterolio lygį.

Atvirkščiai – žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys didina vadinamojo blogojo cholesterolio lygį ir mažina trigliceridų koncentraciją. Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, žmonėms, kurių trigliceridų koncentracija didelė, gali būti naudingi žuvų taukai be EPA rūgščių, tačiau negalima teigti, kad žuvų taukai padeda nuo širdies ligų.

7. Miego apnėja būna tik turintiems antsvorio žmonėms.

Šis sutrikimas siejamas su sutrikusiu širdies ritmu, aukštu kraujospūdžiu, insultu, jis dažnai pasitaiko nutukusiems žmonėms, tačiau gali pasitaikyti bet kam. Vienintelis būdas diagnozuoti – atlikti miego tyrimą, kuris įprastai atliekamas namuose.

8. Mažinant cukraus lygį kraujyje vaistais nuo diabeto, sumažės širdies smūgio rizika.

Dažniausia sergančių diabetu mirties priežastis – širdies ligos. Deja, iki šiol nebuvo įrodymų, kad cukraus lygį kraujyje ir insuliną mažinantys vaistai mažina ir širdies smūgio riziką.

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad tam tikri antidiabetiniai preparatai gali sumažinti širdis smūgio riziką, ypač lėtinio širdies nepakankamumo. Šie vaistai retai naudojam, nes yra dar nauji ir brangūs.

9. Jei vadinamojo gerojo cholesterolio lygis aukštas, jis jus apsaugos.

Daug metų tuo tikėta, bet nauji tyrimai parodė – vartojami gerojo cholesterolio kiekį didinantys vaistai padidino ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Jau nebemanoma, kad gerasis cholesterolis saugo širdį, kaip anksčiau manyta.

10. Viena aspirino tabletė per dieną, ir jums nereikės gydytojo paslaugų.

Jau nebemanoma, kad visi turėtų kasdien vartoti nedidelę dozę aspirino prevenciniais tikslais. Remiantis naujausių tyrimų duomenimis rekomenduojama – jei jums nėra buvę širdies smūgio, insulto, nėra darytas šuntavimas, stentavimas, jei jums – daugiau nei 70 metų, pasitarkite su gydytoju – galbūt nebereikėtų prevenciniais tikslais vartoti aspirino.

Tiesa, jei įtariate, kad jus ištiko infarktas ar insultas, tuoj pat išgerkite aspirino – tai gali išgelbėti jums gyvybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)