Perkepate, perverdate mėsą

Per ilgas mėsos virimas arba kepimas duoda daugiau žalos nei naudos. Per ilgai termiškai apdorojamoje mėsoje susidaro komponentų, kurie didina oksidacinį stresą, uždegiminius procesus, gali netgi sustiprinti kai kurių vėžio rūšių riziką, rašoma straipsnyje rd.com.

Didžiausias kaltininkas – kepimas ant grotelių labai aukštoje temperatūroje. Mitybos konsultantės Lisos Richards teigimu, šiek tiek apskrudinti mėsą – nedidelė blogybė, bet iš esmės ji pataria mėsą troškinti, kepti orkaitėje ar virti.

Gamindami naudojate per daug arba per mažai riebalų

Per didelis kiekis aliejaus ar naudingųjų riebalų tik prideda daugiau kalorijų. Jei vartojate per mažai riebalų, organizmas negauna reikalingų maistingų medžiagų. Alyvuogių, rapsų aliejai – vertingų riebalų šaltinis, tiesa turi nemažai kalorijų. Tik nereikia vengti riebalų. Riebalai – organizmui būtina medžiaga, kuri padeda įsisavinti tik riebaluose tirpstančius vitaminus.

Viską gaminate su tuo pačiu aliejumi

Mitybos specialistai pataria jokiu būdu nenaudoti vieno aliejaus gaminimui. Taip pat reikia žinoti, kurie aliejaus tinka kepimui. Daugelis kepa su alyvuogių aliejumi, bet šis aliejaus tinkamas tik kepimui iki 160 laipsnių Celsijaus. Aukštesnėje temperatūroje jis dega, skaidosi, praranda skonį ir dalį maistinės vertės. Kepimui aukštesnėje temperatūroje tinka avokadų ir dygminų aliejus.

Išmetate produktus, jei ant pakuotės rašoma, kad jau baigėsi jų pardavimo laikas

Žmonės dažnai be reikalo išmeta maistą. Neskubėkite mesti, jei baigiasi pardavimo laikas, žiūrėkite, iki kada produktas galioja – ši data rodo, iki kada geriausia maistą suvalgyti. O pasibaigus galiojimo laikui, produktą reikia išmesti.

Jūsų mitybos racionas labai neįvairus

Nuolat valgote tuos pačius produktus, valgius? Jei taip, metas susidaryti naują mitybos strategiją. Neparagavę nesužinosite, ar koks nors produktas jums patinka. Nemėgstate žalių morkų? Pakepkite jas su alyvuogių aliejumi ir šviežiomis žolelėmis. Ragaukite, domėkite – taip ne tik prasiplės akiratis, bet ir atsiras daugiau maistingų medžiagų jūsų racione.

Beriate druskos, nė neparagavę patiekalo

Padėkite druskinę ir paimkite šaukštą. Neberkite druskos aklai, pirma paragaukite patiekalo. Druska paryškina skonį, bet kai kuriems patiekalams to nereikia.

Nevalgote vaisių, nes jie turi cukraus

Nebijokite vaisių vien todėl, kad juose – nemažai cukraus. Natūralų cukrų, esantį vaisiuose, organizmas virškina kitaip, nei pridėtinį cukrų, jis taip stipriai nepadidina insulino lygio. Priešingai nei perdirbtame cukruje, vaisiuose yra ląstelienos, kuri lėtina fruktozės (pagrindinio vaisiuose esančio cukraus) įsisavinimą. Ląsteliena naudinga ir gerosioms mūsų žarnyno bakterijoms, ilgiau išsaugo sotumo pojūtį, taigi suvartojame mažiau kalorijų. Vaisiai turi daugiau naudos nei trūkumų, taigi neatsisakykite jų.

Atšildote šaldytus produktus kambario temperatūroje

Nereikėtų atšildyti šaldytų produktų kambario temperatūroje, nes taip sudaromos idealios sąlygos daugintis bakterijoms, kurios gali sukelti įvairių ligų. Saugiau atšildyti šaldytus produktus mikrobangų krosnelėje arba šaldytuve per naktį. Saugus variantas – atitirpinimas po šaltu tekančiu vandeniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)