Jeigu nuoširdžiai rūpi, kaip jaučiasi jūsų širdis, turite vengti toliau išvardytų produktų, kurių sąrašas pateiktas portale „Bright Side“. Kodėl? Todėl, kad kaip tik jie prisideda prie arterijų kimšimosi, o tam tiesiog būtina užkirsti kelią.

Raudona mėsa

Raudona mėsa, t. y. mėsa, kurios spalva, kol ji neapdorota termiškai, yra raudona, kaip antai jautiena arba ėriena, tikrai nėra tinkamiausia širdžiai. Kaip teigia įvairių tyrimų autoriai, kasdien raudoną mėsą vartojančių žmonių organizme nustatomas aukštas trimetilamino N-oksido lygis. Ši cheminė medžiaga yra siejama su širdies ligomis. Kai kuriais tyrimais pavyko įrodyti, kad egzistuoja ryšys tarp raudonos mėsos vartojimo ir širdies priepuolio arba insulto.

Konservuotos daržovės ir sriubos

Nors gal ir galima manyti, kad daržovių ir sriubų konservai – tinkamas pasirinkimas, norint papildyti mitybos racioną daržovėmis, tačiau konservuojant naudojama nemažai druskos, ypač jei konservai ruošiami su padažu arba sultiniu. Vartojant per daug druskos kyla kraujo spaudimas, todėl į širdį patenka mažiau deguonies. Dėl to gali ištikti net širdies priepuolis. Pakenkti gali daugelis taip paruoštose daržovėse ir sriubose esančių konservantų, bet ypač daug grėsmės kelia vienas iš dažniausių sriubų konservų komponentų – mononatrio glutamatas (MSG). Jis priskiriamas prie stiprų bei greitą širdies plakimą sukeliančių veiksnių.

Šaldyti gaminiai

Šaldyti produktai, ypač pusgaminiai, išpopuliarėjo kaip patogus, pigus, be to, dažnai nekaloringas maistas. Visgi daugelyje tokių produktų yra nemažai natrio, naudojamo maisto skoniui gerinti ir galiojimo terminui pailginti. Žmogui per dieną reikia maždaug 2 gramų natrio, tačiau vartojant šaldytus pusgaminius su viena porcija į organizmą patenka net pusė visos dienos normos.

Rūkyta mėsa

Negailint druskos ruošiami rūkytos mėsos gaminiai, pvz., saliamis, paprastai išsiskiria dideliu sočiųjų riebalų kiekiu, todėl gali lemti cholesterolio lygio kilimą. Kai jo per daug, kraujagyslėse ima formuotis riebalinės kilmės nuosėdos, didinančios širdies ligų riziką. Širdis nepadėkos ir už mažai riebalų turinčias alternatyvas, nes visuose rūkytos mėsos gaminiuose yra daug druskos.

Produktai kavai balinti

Produktuose, skirtuose kavai baltinti, dažnai esama iš dalies hidrinto aliejaus, o tai – įprastas transriebalų šaltinis. Šio tipo riebalai lemia cholesterolio kiekio didėjimą. Taigi, jei jums priimtina tik balinta kava, užuot vartoję specialius baliklius, geriau rinkitės pieną. Kavai baltinti puikiausiai tiks ir augalinės kilmės pienas.

Kepiniai

Mėgautis desertais visada patariama saikingai, tačiau užvis labiausiai turėtumėte stengtis nepiktnaudžiauti kepiniais, pvz., pyragais, mat juose yra daug transriebalų. Vieno tyrimo išvadose akcentuojama teigiama koreliacija tarp širdies ligų ir transriebalų rūgščių. Į daugumą kepinių dedama cukraus, todėl valgant juos be saiko širdžiai sukeliamas tikras stresas. Gaminant maistą naudojamas cukrus gali būti ir gliukozės 6-fosfato šaltinis, o šis junginys slopina širdies funkciją ir kartais gali lemti širdies nepakankamumą.

Valgomieji ledai

Valgomuosiuose leduose paprastai yra daug cholesterolio. Pusėje indelio vanilinių ledų yra per 4 gramus sočiųjų riebalų, o tai – daugiau nei pusė suaugusio žmogaus paros normos. Sodresnio skonio leduose šio tipo riebalų gali būti ir daugiau.

Skrudintas maistas

Skrudintas maistas žalingas sveikatai todėl, kad skrudinant formuojasi transriebalai. Porcijoje (100 gramų) skrudintos vištienos yra tiek pat cholesterolio, kiek vienuolikoje riekelių kumpio. Tačiau ant grotelių kepta vištienos krūtinėlė laikoma puikiu baltymų šaltiniu, todėl yra rekomenduojama tiems, kurie siekia numesti svorio.

Gazuoti gėrimai

Kaip teigiama kai kurių tyrimų išvadose, reguliarus cukrumi saldintų gazuotų gėrimų vartojimas didina širdies ligų riziką. Dietiniai gazuoti gėrimai – ne ką sveikesnė alternatyva. Apie didesnę insulto ir širdies ligų tikimybę primena ne vienas dirbtinai saldintų gazuotų gėrimų poveikį žmogaus organizmui tyręs mokslininkas.

Makaronai ir sūris

Makaronuose ir sūryje gausu sočiųjų riebalų ir druskos, be to, jie kaloringi. Bus geriau, jei kai kuriems makaronų patiekalų ingredientams rasite sveikesnius pakaitalus, pvz., naudosite riebalų neturintį pieną arba neriebų sūrį.

Kepenėlės

Kai kurių pranšumų teikiantis maistas taip pat gali būti arterijų priešas. Tarkim, kepenėlėse gausu geležies, tačiau vartojant jų dažnai gali pakilti cholesterolio lygis. Svarbu ir tai, kad pusė visų kepenėlėse esančių riebalų yra sotieji. Galop, kepenėlės paprastai kepamos, todėl, kaip jau minėta, širdies problemų gali tik daugėti.

Varškės sūris

Jei maistas nėra sūrus, tai dar nereiškia, kad jame nėra natrio. Varškės sūryje paprastai gana daug natrio, o dėl jo pakyla kraujo spaudimas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad dėl šios priežasties verta ignoruoti net teigiamus produkto aspektus, pvz., didelį kalcio kiekį.

Iš ko spręsti, kad arterijos užsikimšusios

Net dvidešimtmečių arterijos gali būti užsikimšusios. Kai taip nutinka, ima reikštis įvairūs simptomai, tačiau kai kurie laikytini būdingiausiais.

Dėl užsikimšusių arterijų gali būti juntamas skausmas krūtinės srityje, paprastai įvardijamas kaip angina.

Kadangi mažiau kraujo patenkant į nugaros sritį, gali imti kamuoti skausmas apatinėje nugaros dalyje. Tai gali būti net skausmingos tarpslankstelinės disko išvaržos priežastis. Tyrimai parodė, kad lėtinio nugaros skausmo kamuojamų žmonių arterijos daug dažniau būna užsikimšusios nei tų piliečių, kurie jokių nusiskundimų dėl nugaros neturi.

Užsikimšus arterijoms ima kamuoti dusulys, nuovargis, o šie simptomai gali byloti apie nemenką širdies ligų riziką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)