Neseniai atlikto žurnale „The Lancet“ aprašyto tyrimo iniciatoriai su siaubu konstatuoja, kad net penktadalis visų pasaulyje ištinkančių mirčių yra susijusios su prasta, nevisaverte mityba.

Tyrimo išvadose nurodoma, kad 2017-aisiais užfiksuotos 11 mln. žmonių mirtys iš dalies gali būti atsainaus jų požiūrio į mitybą rezultatas. Šių mirčių priežastimis dažniausiai įvardijamos širdies ir kraujagyslių ligos, tam tikros vėžio rūšys bei II tipo diabetas.

Mityba išskiriama kaip viena iš visuomenės sveikatingumo sričių, kurios lygis XXI a. drastiškai nusmuko. Per 1999–2015 metus sumažėjo mirčių nuo vėžio rodikliai tiek tarp amerikiečių vyrų, tiek tarp moterų. Tačiau sunerimti yra dėl ko: mokslininkai nustatė grėsmingą su ydinga mityba susijusių mirčių skaičiaus augimą – 1990-aisiais tokių atvejų dar buvo tik 8 mln.

Priežasčių, kodėl vis dažniau tenka susidurti su mirtimi, kurią iš dalies nulemia netaisyklinga mityba, yra keletas. Mokslininkai atkreipė dėmesį į tris pagrindinės rekomendacijas, kurios, kaip jie teigia, per dažnai ignoruojamos. Jie taip pat akcentavo būtinybę griežtai apriboti trijų tipų maisto produktus, kuriais ypač linkstama piktnaudžiauti. Toliau aprašytos portale „Health“ paminėtos pagrindinės mitybos klaidos, sukeliančios lemtingų sveikatos problemų viso pasaulio žmonėms.

Nepakankamas riešutų vartojimas

„Didžiausią deficitą, lyginant su optimaliomis maisto produktų normomis, sudaro riešutai ir sėklos“, – konstatavo mokslininkai, pristatydami tyrimo ataskaitą spaudos konferencijoje. Liūdna tiesa ta, kad suvartojame vos 12 proc. rekomenduojamo šių produktų kiekio.

Tad kiek gi riešutų ir sėklų reikėtų suvalgyti? Tikslas turėtų būti – 21 gramas per dieną (kai realaus vartojimo vidurkis – tik maždaug 3 gramai per dieną).

Riešutai – puikus baltymų, ląstelienos, širdžiai sveikų riebalų ir vitaminų šaltinis. „Užuot vartojus gaminius su nesveikais sočiaisiais riebalais, kur kas geriau sukrimsti saujelę riešutų arba rinktis šaukštelį riešutų sviesto“, – pataria specialistai iš medicinos centro „Mayo Clinic“.

Polinkis atsisakyti pieno

Apibendrinus iš viso pasaulio surinktus duomenis, tenka konstatuoti, kad visuomenė suvartoja tik 16 proc. rekomenduojamo pieno kiekio. Rekomenduojama pieno paros dozė, anot ataskaitos rengėjų, – 435 gramai.

Pastaraisiais metais netilo diskusijos dėl pieno poveikio sveikatai. Teigiamai reikėtų vertinti nenugriebto pieno sugrąžinimą į sveikos mitybos racioną. Nenugriebto pieno ir pieno produktų, iš kurių nepašalinti riebalai, vartojimas pastaruoju metu imtas sieti su mažesne nutukimo rizika. Svarbu ir tai, kad nenugriebtas pienas padeda vaikams efektyviau pasisavinti vitaminą D. Vargu ar verta priminti, kad pienas priskiriamas prie kaulus stiprinančių produktų.

Neskaidytų grūdų ignoravimas

Neskaidytų grūdų vartojimo srityje taip pat nėra kuo pasigirti. Vidutiniškai per dieną suvartojame vos 29 gramus neskaidytų grūdu, o jų turėtų būti 125 gramai.

Pakankamas neskaidytų grūdų kiekis teikia neįkainojamą naudą sveikatai. Tarp pranašumų minėtina mažesnė širdies ligų rizika, geresnė virškinimo trakto būklė ir efektyvesnė svorio kontrolė.

„Nepakankamas neskaidytų grūdų vartojimas (mažiau nei 125 gramai per dieną) įvardijamas kaip vienas pagrindinių JAV piliečių mirtį ir ligas lemiančių rizikos veiksnių“, – sakė mokslininkai spaudos konferencijoje.

Kad suvartojamų neskaidytų grūdų kiekis priartėtų prie normos, papildykite racioną rudaisiais ryžiais, miežiais, avižomis, visagrūde duona, visagrudžiais makaronais ir kukurūzų spragėsiais.

Besaikis sūraus maisto, saldintų gėrimų ir perdirbtos mėsos vartojimas

Matyt, puikiai žinote, kokias pasekmes sukelia besaikis gazuotų gėrimų vartojimas. Visgi dar kartą priminsime, kad nuolatos juos gerdami rizikuojate prisišaukti diabetą, kariesą, antsvorį. Dietiniai gazuoti gėrimai, deja, taip pat prie gero nepriveda. Jų vartojimas siejamas su padidėjusia insulto, širdies priepuolio, demencijos ir, kitaip nei galbūt manote, svorio augimo rizika.

Dėl per didelio natrio kiekio gali pakilti kraujospūdis, padidėti insulto ir širdies priepuolio rizika, o perdirbta mėsa didina tikimybę susirgti diabetu, kokia nors širdies liga, taip pat kai kurių rūšių vėžiu.

Belieka tik viltis, kad, žinodami, kiek žmonių kiekvienais metais miršta vien dėl nesugebėjimo tinkamai maitintis (vienas iš penkių), rasite savyje jėgų susilaikyti nuo gazuotų gėrimų, o jūsų pirkinių krepšelyje vis dažniau puikuosis pakelis riešutų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)