Sertifikuota dietologė Cara Harbstreet, tinklaraščio „Street Smart Nutrition“ autorė, sako, kad dauguma žmonių neturi žinių apie ląstelienos svarbą. Pasak jos, čia ypač praverstų ispaninio šalavijo sėklos, kurių galima dėti į įvairius užkandžius ir patiekalus.

O ar ispaninio šalavijo sėklos iš tiesų padės sulieknėti?

Dėl jose esančio didelio ląstelienos kiekio – padės. Kaip rašoma tyrime leidinyje „Annals of Internal Medicine“, vartojant daugiau ląstelienos, lengviau lieknėjama.

Ispaninio šalavijo sėklose daug baltymų, o tai – svarbi detalė lieknėjimo dėlionėje. Tyrimo (leidinys „Nutrition Metabolism“) dalyviai 30 proc. padidino baltymų kiekį racione, todėl per dieną suvartodavo 450 kalorijų mažiau ir per tris mėnesius sulieknėjo 5 kg, be jokių kitų papildomų priemonių.

Kita vertus, norint sumažinti svorį, svarbu apgalvoti mitybą ir mankštintis, o ne valgyti daugiau (ar mažiau) kokio nors maisto.

„Joks maisto produktas ar komponentas negali liekninti, tad jei tikitės, kad ispaninio šalavijo sėklos išspręs jūsų sveikatos problemas ar bus katalizatorius ir paskatins stipriai sulieknėti, rekomenduočiau kreiptis į dietologą, kuris padėtų pasiekti asmeninių tikslų“, – teigė C. Harbstreet.

Paminėtina, kad ispaninio šalavijo sėklos stebuklingu būdu neištirps riebalų nuo pilvo ir nepaspartins medžiagų apykaitos.

Braškinis chia sėklų pudingas

Ar vartojant ispaninio šalavijo sėklų galimas koks nors šalutinis poveikis?

Ispaninio šalavijo sėklų porcija – du šaukštai. Taip yra ne be priežasties.

„Ispaninio šalavijo sėklos nesukels staigios reakcijos, neišprovokuos simptomų, kaip kiti maisto produktai – alergenai ar didelį glikemijos indeksą turintys produktai. Tačiau staigiai suvartojus didelį ląstelienos kiekį, galima nemaloni reakcija, ypač tiems, kurie iki tol vartojo mažai ląstelienos. Per daug ląstelienos baigiasi pilvo pūtimu ir diarėja“, – teigė C. Harbstreet.

Po ispaninio šalavijo sėklų galite ilgiau nei įprasta jausti sotumą. Pažiūrėkite, kaip mirkdamos išbrinksta šios sėklos ir žinokite – tas pats vyksta ir skrandyje. Tai nėra didelė blogybė, jei nemintate vien šiomis sėklomis. Pasak C. Harbstreet, to daryti nepatartina, nes organizmas negautų įvairių maistingų medžiagų.

Kaip valgyti ispaninio šalavijo sėklų?

Iš tiesų labai lengva įkomponuoti šias sėklas į racioną. Sėklos neturi ryškaus skonio, todėl jų galima įberti į jogurtą, į rytinė gėrimą.

„Jas galima valgyti žalias, skrudintas, išmirkytas ar virtas, – aiškina diplomuota dietologė, Viskonsino mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Becky Kerkenbush. – Kepiniuose jos gali pakeisti kiaušinius, šaukštas ispaninio šalavijo sėklų ir trys šaukštai vandens atstoja vieną kiaušinį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)