Riebalai ant pilvo didina širdies ligų, diabeto riziką, o pasak sporto programų sudarytojos, doktorantės Michele‘ės Olson, gyvenime daug klastingų sabotuotojų, dėl kurių kilogramai šioje srityje kaupiasi itin sparčiai, rašoma straipsnyje health.com.

„Dėl hormonų pokyčių, kasdienio streso, miego trūkumo ir dėl nėštumo moterims riebalai dažnai kaupiasi pilvo srityje“, – aiškina M. Olsen, kuri taip pat dėsto Huntingdono koledže Montgomeryje (JAV, Alabamos valstija).

Ir vis tik pakeitus gyvenimo būdą įmanoma greitai atsikratyti riebalų nuo pilvo. Štai kelios moksliškai pagrįstos strategijos, padėsiančios atsikratyti riebalų sluoksnio nuo pilvo:

Pakoreguokite mitybą

Galbūt teko girdėti, kad stangrus pilvas priklauso nuo mitybos. Deja, jei nuolat valgote stipriai perdirbtų maisto produktų (pvz., bulvių traškučių, pirktinių kepinių, saldainių), stangraus pilvo nesitikėkite.

„Šie produktai gaminami su saldikliais, kaip antai, daug fruktozės turinčiu kukurūzų sirupu, kurio didelis kiekis skatina riebalų kaupimąsi kepenyse, todėl didėja svoris, organizme kyla uždegimai, o vėliau atsiranda su tuo susijusios ligos“, – aiškina mitybos konsultacijų įmonės „To The Pointe Nutrition“ savininkė, sertifikuota dietologė Rachel Fine.

Valgykite maistą, kuriame yra tirpios ląstelienos, kaip antai, avižinę košę, saldžiąsias bulves, avokadus, citrusinius vaisius. Tyrimai rodo – valgant minėtų produktų, mažėja vidinių, taigi ir besikaupiančių ant pilvo riebalų.

Mažiau vartokite alkoholio

Pasak R. Fine, padeda ir alkoholio mažinimas. Grame alkoholio yra apie 7 kalorijas. Kadangi alkoholis sparčiai įsisavinamas, jo padauginus, sutrinka makromaistingų medžiagų, kaip antai, angliavandenių ir riebalų, apykaita, todėl kaupiasi riebalai.

Ribokite ne tik alkoholio, bet ir gazuotų gėrimų vartojimą, pataria Niujorke dirbanti sertifikuota dietologė Vanessa Voltolina. Ji pabrėžia – nors gazuoti gėrimai skanūs, jie gali sukelti pilvo pūtimą.

Dietologė Emily Incledon pataria gerti vandenį, nes jis ne tik mažina apetitą, bet ir skatina medžiagų apykaitą, tuštinimąsi, todėl sumažėja paburkimo pojūtis.

Mankštinkitės

Džiugi žinia – mankšta, sportas ne tik ilgina gyvenimo trukmę, skatina smegenų veiklą, mažina stresą, bet ir lieknina. Kaip rašoma tyrime leidinyje „Cell Metabolism“, sportuojant ypač mažėja vidinių riebalų.

Norint sumažinti riebalų ant pilvo, labai svarbu sportuojant išprakaituoti. Pasak M. Olson, reikia mažiausiai 85 proc. paspartinti širdies susitraukimų lygį. „Kuo sparčiau plaka širdis, tuo daugiau epinefrino išsiskiria į kraują ir į ląsteles, – aiškina M. Olson. – pozityvus šalutinis epinefrino poveikis – paspartėja ir pilvo riebalų išskyrimas į kraują, jie paverčiami energija.“

Taigi kokie pratimai veiksmingiausiai degina pilvo riebalus? M. Olson rekomenduoja intensyvius sunkumų kilnojimus, intervalines treniruotes, greitą bėgimą (tai kardio serijos pratimas), svarmens supimą (angl. kettlebell exercises).

Nepakenks ir pratimai pilvo raumenims stiprinti, ypač tie, kurie stiprina giluminius raumenis – pastarieji yra tarsi diržas liemeniui.

Išsimiegokite

Neišsimiegojimas kelia pavojų liemens apimčiai, nes neišsimiegojus suaktyvėja alkio hormonų gamyba, daugėja grelino, kuris stimuliuoja apetitą, mažėja sotumo hormono leptino gamyba. Be to, tyrimų duomenimis, neišsimiegojus didesnė tikimybė prisišveisti nesveiko greitojo maisto, sunkiau didėja raumenų masė.

Stenkitės per naktį išmiegoti septynias–aštuonias valandas. Jei įmanoma, kasdien eikite miegoti tuo pačiu laiku. Vienas tyrimas parodė – panašiu laiku einančių miegoti ir išmiegančių aštuonias valandas moterų organizme riebalų masė buvo mažesnė.

Atsipalaiduokite

Įvairaus pobūdžio stresas stipriai kenkia sveikatai. Ar tai būtų stresas dėl projekto, kurį reikia laiku užbaigti, ar kokia nors smulkmena – pvz., pavėlavote į rytinį autobusą, organizmas reaguos vienodai – įsijungia vadinamasis „kovok arba bėk“ mechanizmas.

„Kai organizmas jaučia stresą, antinksčiai ima gaminti kortizolį, dažnai vadinamą streso hormonu, – aiškina Baltimorėje dirbanti bendrosios praktikos gydytoja Nana Yaw Adu-Sarkodie. – Įprastas kortizolio kiekis gaminasi, kai ryte pabundate, sportuojant.

Chroninis stresas skatina kortizolio ir kitų streso hormonų gamybą, todėl kraujyje didėja cukraus lygis, didėja svoris, trinka virškinimas, apima depresija, tikėtini kitokie sveikatos sutrikimai.“

Leidinyje „Psychosomatic Medicine“ išspausdintas tyrimas pagrindė, kad stresas ir padidėjęs svoris yra susiję. Moterys, kurios jautriau reaguoja į stresą, dažniau turi riebalų sluoksnį ant pilvo, jų organizme didesnis kortizolio lygis. Taip gali būti todėl, kad jausdamos stresą moterys linkusios daugiau valgyti, ypač saldumynų, rašoma kitame tyrime iš leidinio „Psychoneuroendocrinology“.

Būtent todėl verta pasistengti išsaugoti ramybę. Nusiraminti padeda daug dalykų, vienas iš jų – dėmesingo įsisąmoninimo (angl. mindfulness) metodas. Kaip rašoma 2011 m. tyrime žurnale „Journal of Oesity“, vienais ar kitais metodais suvaldančios stresą moterys atsikrato giliausių pilvo riebalų. Taigi giliai įkvėpkite, atlikite jogos pratimų ar pamedituokite – pilvas jums padėkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)