Artėjant vienam iš didžiausių bėgimo renginių Lietuvoje „NIKE We Run Vilnius“, atsiųstame pranešime spaudai pristatomos 5 patikrintos tiesos, ką verta žinoti prieš šokant į bėgimo batelius.

Mitas: Bėgimas miško taku sveikiau nei bėgimas ant asfalto

Tikima, kad bėgimas minkštesniu paviršiumi, pavyzdžiui, žole ar smėliu, padeda apsaugoti sąnarius, jeigu lygintume su bėgimu ant kieto paviršiaus – asfaltuotu takeliu. Tačiau iš tikrųjų pavojų sveikatai gali kelti ne bėgimo tako paviršiaus pasirinkimas, bet netaisyklingas pėdos statymas ant žemės. Bėgant, kas kartą nusileidus kojai, sąnariui tenkanti apkrova yra maždaug penkis kartus didesnė už kūno svorį. Todėl norint išvengti traumų, pirmiausia dėmesį atkreipti reikia į kojos statymo techniką, bėgimas turėtų priminti lengvą spyruokliavimą – pėda turi būti nuleidžiama minkštai, atsispiriant nuo žemės, koją reikia ištiesti per kelius.

Faktas: Tempimo pratimai yra neatsiejama bėgimo dalis

Remiantis geriausius bėgikus nominuojančios organizacijos „Running Awards“ duomenimis, vos 13 proc. bėgikų atlieka tempimo pratimus prieš treniruotę, o 45 proc. bėgikų visuomet atlieka tempimo pratimus po bėgimo. Šie skaičiai nėra džiuginantys, mat tempimo pratimai yra privalomi tiek prieš, tiek po aktyvios fizinės treniruotės. Prieš treniruotę tempimas paruošia raumenis priimti fizinį krūvį ir padidina kūno lankstumą, kas padeda judėti lengviau ir taisyklingiau. Tuo tarpu po treniruotės tempimo pratimai padeda organizmui atvėsti, raumenims atsipalaiduoti ir greičiau atsigauti. Taip yra todėl, kad bėgimo metu raumenyse besikaupiančios pieno rūgštys po tempimo greičiau išsivaikšto ir padeda organizmui grįžti į įprastą būseną.

Mitas: Bėgant geriausia atsigaivinti sportiniu gėrimu

Prognozuojama, kad sportinių gėrimų rinka iki 2021 metų išaugs iki daugiau nei 5 mlrd. eurų. Tačiau ar tikrai šis gėrimas iš tikro toks naudingas, ar labiau sporto kulto dalis? Iš tikro sportinis gėrimas yra specialiai sukurtas sportininkams arba kitiems aktyviems žmonėms, kad padėtų palaikyti skysčių balansą prieš, per ir po treniruočių. Tačiau jeigu treniruotė trunka mažiau nei valandą, nėra būtina gerti sportinį gėrimą, galima atsigaivinti paprasčiausiu vandeniu.

Faktas: Bėgimas basomis – nerekomenduojamas

Atrodytų keista, tačiau vis dar atsiranda manančių, kad bėgimas basomis yra labai naudingas žmogaus organizmui. Tokio bėgimo šalininkai teigia, kad taip bėgant svorio centras yra optimalioje pozicijoje centras ir mažiau krūvio tenka pėdai. Vis dėlto bėgimo bateliai suteikia geresnę amortizaciją, palaiko pėdos linkį ir netgi suteikia apsaugą nuo traumų. Taip pat jie prisideda prie geresnio sportinio rezultato.

Mitas: Suvalgyti makaronų prieš bėgimo varžybas – naudinga

Manoma, kad prieš bėgimo varžybas organizmą reikia prisotinti angliavandenių, nes krūvio metu netenkama didžiulio energijos kiekio. Makaronai turi daug angliavandenių, jie lengvai pagaminami ir daugelio mėgstami. Tačiau tiesa yra ta, kad jeigu bėgimo varžybos netrunka ilgiau nei dvi valandas – jokių pokyčių mitybos racione nereikia daryti. Jeigu varžybos truks ilgiau nei dvi valandas, rekomenduoja daugiau angliavandenių valgyti savaitę prieš jas ir neapsunkinti skrandžio dieną, kai vyksta renginys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)