Iš jų galima išsikepti trupininį pyragą, jai paskaninti vaisių uogienę, juos galima sumalti su datulėmis ir pasigaminti indišką čatnį arba ledus. Įtraukę rabarbarus į savo valgiaraštį gausite daug naudingų maistinių medžiagų ir patirsite kulinarinį malonumą.

Tad kuo naudingi rabarbarai? Curey.joy išvardija pagrindines jų naudingąsias savybes.

1. Mažina cholesterolio lygį

Jei jums reikia kontroliuoti cholesteroio kiekį kraujyje, valgykite rabarabarus. Viename puodelyje (122 gramuose) rabarbarų yra 2,2 g makroelementų, kurie, kaip išsiaiškino tyrėjai, gali sumažinti cholesterolio kiekį.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrų, kurie mėnesį kasdien suvalgydavo po 27 g rabarbarų stiebų, organizme cholesterolio kiekis sumažėjo 8 proc., o LDL (arba blogojo) cholesterolio kiekis sumažėjo 9 proc.

Be to, rabarbaruose daug taninų – tai antioksidantai, kurie, kaip įrodyta, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

2. Stiprina širdį

Kadangi rabarbarai mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį – o tai pagrindinis širdies ligų veiksnys, reiškia, jie stiprina širdies sveikatą. Be to, viename puodelyje rabarbarų stiebų yra 35,7 mikrogramų vitamino K1, kuris sudaro iki 45 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Vitaminas K aktyvina baltymus, kurie neleidžia kraujagyslėse kauptis kalciui, kurio sankaupos gali užkimšti kraujagysles. Vis dėlto norint įrodyti šį rabarbarų privalumą reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Įrodyta, kad antocianinai, atsakingi už raudoną rabarbarų spalvą, užkerta kelią senatviniam regėjimo praradimui ir pažeidimams, kuriuos sukelia ultravioletiniai spinduliai. Jie labai svarbūs norint išsaugoti gerą regėjimą.

Rabarbarų kotai

3. Stiprina kaulus

Jei valgysite rabarbarus, jūsų kaulai bus stiprūs. Viename puodelyje rabarbarų yra 35,7 mikrogramo vitamino K1 – tai 45 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vitaminas K aktyvina baltymus, reikalingus kaulų augimui ir vystymuisi. Be to, įrodyta, kad kai organizme trūksta vitamino K1, išauga kaulų skilimo rizika. Europos maisto saugos tarnyba nurodė, kad vitaminas K yra tiesiogiai susijęs su normalios kaulų būklės užtikrinimu, todėl norint, kad kaulai išliktų stiprūs ir sveiki, reikia vartoti šį vitaminą.

4. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Jei jums reikia kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, rekomenduojama valgyti rabarbarus. Viename puodelyje rabarbarų yra 0,239 mg mangano – tai sudaro apie 13,28 rekomenduojamos dienos normos. Tyrimų metu nustatyta, kad mangano stoka gali paskatinti panašų gliukozės netoleravimą, kaip sergant diabetu. Taip pat daug tyrimų įrodė, kad diabetu sergančių žmonių kraujyje yra mažiau mangano.

Be to, manganas kaupiasi kasoje ir yra atsakingas už insulino gamybą, o šis atsakingas už cukraus šalinimą iš kraujo. Todėl manganas padeda užtikrinti tinkamą insulino sekreciją ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

5. Mažina epilepsijos priepuolių dažnumą

Rabarbaruose esantis manganas užkerta kelią epileptiniams traukuliams. Insultą, kuris yra pagrindinė epilepsijos priežastis tarp vyresnių nei 35 metų amžiaus žmonių, sukelia sumažėjęs kraujo pritekėjimas į smegenis. Įrodyta, kad manganas plečia kraujagysles, tad per jas kraujas be jokių kliūčių patenka į smegenis. Taigi, vartojant reikiamus mangano kiekius gerėja kraujotaka ir mažėja insulto rizika. Be to, tyrimų metu paaiškėjo, kad epilepsija sergančių žmonių organizme mangano yra mažiau. Kol kas nėra aišku, ar traukulių metu organizme sumažėja mangano kiekis, ar sumažėjęs mangano kiekis iššaukia traukulius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)