Nuolat besitobulinanti įvairiuose seminaruose moteris priėmė pasiūlymą panaudoti savo žinias treniruojant 10 išrinktųjų sveikatingumo projekto „Final Fit Ladies“ dalyvių Vilniuje, sporto klube „VS-Fitness“. Per tris vasaros mėnesius J. Leonavičiūtė padės kiekvienai dalyvei treniruočių pagalba tapti sveikesnėmis, stipresnėmis ir gražesnėmis, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

– Jolanta, ką galima pasiekti per tris projekto mėnesius?

– Apskritai trys mėnesiai nėra daug. Bet reguliarios treniruotės, tinkama mityba garantuoja teigiamus rezultatus. Vienoms seksis pasiekti savo tikslus greičiau, kitoms lėčiau. Bet ką tikrai dalyvės gaus – dėmesį, priežiūrą, motyvaciją tobulėti ir išmoks kaip taisyklingai sportuoti, kad savų tikslų siekimas būtų kuo efektyvesnis. Jei bus didelis noras dirbti su savimi, stengtis laikytis subalansuotos mitybos visus šiuos tris mėnesius, figūros pokyčiai jau bus matomi. Sustiprėjęs kūnas, geresnė laikysena, žvalesnė savijauta, daugiau energijos, mažiau streso asmeniniame gyvenime. Toms, kurios norės augint raumeninę masę, bus sunkiau nei toms, kurių tikslas svorio metimas. Tačiau su nuolatine profesionalų priežiūra tiek mitybos, tiek treniruočių, tiek motyvacijos klausimais, pokyčiai bus tikrai akivaizdūs, o projektas garantuoja visus šiuos dalykus, todėl lemiamas faktorius – dalyvės sąžiningumas prieš save ir ja besirūpinančia komandą.

Jolanta Leonavičiūtė

– Į ką tu pati atsižvelgi treniruodama moteris?

– Treniruojant moteris visada atsižvelgiu į esamą nuotaiką, fizinę bei psichinę būklę. Taip pat į pageidavimus, tikslus, kurių norėtų pasiekti sporto pagalba. Vienos nori didesnio krūvio kojoms, sėdmenims, kitoms labiau aktualu viršutinė kūno dalis. Bet kad ir kokie būtų moterų norai, sveikas, nežalojantis kūno sportas visada liks prioritetas.

– Kaip pradėjus keisti gyvenimo būdą neprarasti motyvacijos?

– Geriausia motyvacija – pirmieji, kad ir visai nežymūs, kūno pokyčiai. Ar tai būtų tirpstantys kilogramai, ar stangrėjantis kūnas, ar raumenukų ryškėjimas – visa tai skatina dar labiau stengtis siekti savų tikslų. Savo merginas visada pagiriu, jei matau, kad atliekamas pratimas jau nebe toks sunkus. Bandau kas kažkiek laiko išvesti iš jų komforto zonos, kad pačios įsitikintų, jog didesnio svorio hantelis jau nebe toks baisus ir lengviau įveikiamas. Visgi, didžiausias sunkumas, su kuriuo susiduria merginos – sveikos, subalansuotos mitybos laikymasis. Juk sporto salėje praleidžiama pusantros valandos, o visas kitas paros laikas jau yra darbas su savimi.

– Kiek gerinant sveikatą ir fizinę formą lemia trenerio vaidmuo?

– Trenerio priežiūra turėtų užtikrinti taisyklingą pratimo atlikimą, tinkamą svorio parinkimą, apsaugoti nuo daromų klaidų, kurios gali turėti įtakos nugaros, kelių, pečių skausmui. Internete tikrai yra nemažai geros informacijos, gerų vaizdo įrašų, kaip atliekamas vienas ar kitas pratimas. Deja, turint mažai žinių ir patirties galima prisirinkti tokių pratimų, kurie galbūt visiškai netinka. Juk kiekvienas mūsų individualus – su savomis problemomis, savais tikslais. Ir kiekvienam svoris bei pratimas turėtų būti parenkamas pagal esamą fizinę būklę su minimalia susižalojimo rizika.

Jolanta Leonavičiūtė


– Kiek laiko po gimdymo turi praeiti, kad moterys galėtų pradėti sportuoti?

– Nėštumas, gimdymas išsekina organizmą. Vaikelis paima daug iš būsimos mamos. Viskas, kas geriausia, keliauja įsčiose augančiai naujai gyvybei, o mamai jau kas lieka. Todėl po gimdymo moterims rekomenduoju pailsėti bent kelis mėnesius. Vartoti daugiau vitaminų, rinktis visavertį, įvairų turintį maistą. Be to, nėštumo metu išsiskiria pilvo raumenys (presas) ir per greitas šokimas į sporto salę gali iššaukti pilvo išvaržą, jei pilvo raumenys dar „nesuėjo“. Toms, kurios nori greitai pradėt sportuot po gimdymo, visada rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją, kuris apžiūrėjęs įvertins būklę. Po nėštumo krūvis turi būt mažas ir palaipsniui didinamas kas kelias savaites. Būtina priežiūra, nes nusilpę pilvo bei nugaros raumenys labai jautrūs didesnėms fizinėms apkrovoms. Svarbu neskubėti, džiaugtis ir minimaliais rezultatais. O didesni pokyčiai ateis savu laiku.

– Ką patartum moterims, kurios kompleksuoja pradėti sportuoti, nes galbūt jaučiasi silpnos ar gėdijasi dėl savo kūno formų? Kaip įveikti baimes?

– Kalbant apie kompleksus, tai neretai tenka su jais susidurti. Labai daug yra merginų, kurios pačios sau prisigalvoja netobulumų ten, kur kiti mato privalumus. Visų pirma, nereikia žvalgytis į kitas ir bandyti save lygint. Reikia stengtis kas dieną būti geresne savo versija. Toms, kurios bijo pradėt sportuot ar jaučiasi silpnos, visada primenu, jog ir vaikščioti mes neišmokome per vieną dieną. Žingsnis po žingsnio savų tikslų link visada turės teigiamą rezultatą. Svarbu tikėti savimi, nepasiduoti ir didžiuotis kiekviena, net ir mažiausia, pergale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)