Atsako gydytojas neurochirurgas dr. Kęstutis Jacikevičius

Juosmeninės tarpslankstelinių diskų išvaržos dažniausiai yra gydomos derinant medikamentinį ir reabilitacinį gydymą. Tiktai jei skiriant visavertį gydymą skausmai išlieka, laikui bėgant negerėja arba atsiranda neurologinių sutrikimų (dažniausiai kojos ar pėdos nusilpimas), taikomas operacinis gydymas.

Todėl jei gerbiamą Vidą vargina tik skausmas ir jis nėra pastovus, būklė gerėja, tai operacinis gydymas ir nebūtinas. Tačiau jei skausmai progresuoja, intensyvėja, pradeda silpti pėda ar atsiranda tarpvietės nejautra, šlapinimosi ar tuštinimosi sutrikimai, - šiuo atveju tikrai reikalingas operacinis gydymas.

Nepaisant to, ar būtų atlikta operacija, ar gydyta konservatyviai, ilgalaikėje perspektyvoje (po dvejų metų ir daugiau) būklė dažniausiai būtų panaši, kadangi jei susiformavo tarpslankstelinio disko išvarža, tai stubure jau yra ir daugiau degeneracinių pakitimų, kurie gali pasireikšti ateityje. Todėl jei taikomas konservatyvus gydymas neduoda ženklesnio efekto, būklė blogėja, tikslinga kreiptis į tokias operacijas atliekantį neurochirurgą ir detaliau aptarti operacinio gydymo galimybes ir tai, ko galima tikėtis pasiekti šiuo gydymu.