„Kietas pilvas yra tas pats kaip tiksinti bomba jūsų organizme, – sako mokslų daktaras Jeanas-Pierre’as Despresas, dėstantis mitybą Lavalio universitete Kvebeke. – Tai padidina širdies ligų ir diabeto riziką, ir yra blogiau nei rūkymas ar aukštas cholesterolio lygis.“
Tad kodėl jūsų „alaus pilvas“ kietas ir kaip išspręsti šią problemą?

Žemiau pateikta viskas, ką turite žinoti, pradedant kietų pilvo riebalų priežastimis ir baigiant žingsniais, kuriuos darant galima šią problemą išspręsti.

1. Turite kietų riebalų sankaupas

Pirmoji priežastis nukreipia į jūsų kieto pilvo esmę: didelės visceralinių riebalų sankaupos. Pilvo ertmėje tarp organų įsispraudę riebalai taip stipriai suspausti, kad nėra likę jokios laisvos vietos. Kadangi visceraliniai riebalai kaupiasi pilve, jie stumia pilvo sieną į išorę, dėl to pilvas atrodo labai didelis. Ir kadangi patys riebalai savaime nėra kieti, jūsų pilvo sieną sudarantys audiniai tokie yra, štai kodėl bakstelėjus pilvą jis yra labai standus.

Nors ir kieto, tačiau atsikišusio pilvo priežastis yra visceraliniai riebalai, o štai minkštame pilve yra poodiniai riebalai, kurie susikaupia arti odos paviršiaus. Jeigu turite poodinius pilvo riebalus, jūsų pilvas liečiant yra minkštesnis ir labiau drebantis. Skirtingai nuo visceralinių riebalų, poodinius riebalus galima ir suimti.

2. Jūs esate genetiškai linkęs kaupti visceralinius riebalus

Taigi, kas sukelia šių visceralinių riebalų kaupimąsi? Kai kuriais atvejais dėl to kalta genetika: iš tikrųjų, 2014 metais atlikto tyrimo metu buvo identifikuoti trys genai, susiję su liemens ir klubų apimties santykiu, kuris lemia tai, kiek visceralinių riebalų jūs turite.

3. Kaip vyras, turite didesnį polinkį į „alaus pilvą“

Kiti tyrimai parodė, kad jeigu moterims gali kilti rizika susidurti su sveikatos problemomis dėl pilvo riebalų pertekliaus, tai vyrai yra labiau linkę kaupti visceralinius riebalus (štai kodėl vyrai dažniau turi vadinamąjį „alaus pilvą“).

4. Jūsų gyvenimo būdas sėslus

Labai svarbus vaidmuo tenka mitybai ir gyvenimo būdui. Sėdimas gyvenimo būdas (kai mažai judama) siejamas su gausesniais visceraliniais riebalais nei tuo atveju, kai valgoma riebiai.
Kaip ir visceraliniai riebalai, poodiniai riebalai dažnai kaupiasi nuo fizinio krūvio nebuvimo bei riebaus ir perdirbto maisto. Moterys labiau linkusios kaupti poodinius riebalus nei visceralinius, nors pasiekusios menopauzę jos ima kaupti ir visceralinius.

5. Jūsų mityba nėra sveika

2010 metais žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ publikuoto tyrimo metu mokslininkai aptiko įrodymų, kad vartojant daugiau rafinuotų grūdų galiausiai gali padidėti pilvo riebalų kiekis. Priešingai, valgant daugiau pilno grūdo produktų, tai nenutinka. Tad jeigu norite maitintis žymiai sveikiau, rinkitės pilno grūdo produktus ir atsisakykite riebaus bei stipriai perdirbto maisto, taip pat saldumynų ir gazuotų gėrimų.

Kadangi visos priežastys susijusios su visceraliniais riebalais, aptarkime su kietu pilvu susijusią riziką. Nors nedidelis poodinių riebalų kiekis yra (santykinai) nekenksmingas, dauguma žmonių, turinčių daug poodinių riebalų, taip pat turi daug kietų, visceralinių riebalų. Didelis visceralinių riebalų kiekis siejamas su nemaža rizika sveikatai, pavyzdžiui, širdies ligomis ir II tipo diabetu. Rizika išauga dėl to, kad manoma, jog visceraliniai riebalai išskiria daug molekulių, susijusių su uždegiminiais procesais ir atsparumu insulinui.

Turėkite omenyje, kad su pilvo riebalais susiję pavojai sveikatai galimi net ir tuo atveju, jeigu neturite antsvorio. Remiantis 2015 metais leidinyje „Annals of Internal Medicine“ išspausdintu tyrimu, žmonės, turintys „alaus pilvą“, nors kitų sveikatos problemų ir neturėjo, tačiau vis tiek turėjo didesnę riziką mirti nuo širdies ligų nei tie, kurie neturi perteklinių pilvo riebalų.

Kaip atsikratyti kieto „alaus pilvo“?

Dabar, kai jau žinote, kokios kietų pilvo riebalų priežastys ir su kokiomis rizikomis tai susiję, laikas sužinoti, kad visceralinių riebalų galima atsikratyti. Numetus vos 5-10 procentų kūno svorio jūsų visceralinių riebalų sankaupos sumažės 25-40 procentų. Primename, kad perėjus prie pilno grūdo produktų ir sumažinus cukraus vartojimą, netrukus pajusite labai didelį skirtumą. Taip pat reguliariai reiktų daryti kardio pratimus, nes jau įrodyta, jog tai padeda atsikratyti visceralinių riebalų.

Jeigu turite kietą „alaus pilvą“, nepulkite į paniką. Tačiau turėtumėte jį priimti kaip ženklą, kad kaip įmanoma greičiau reiktų keisti gyvenimo būdą sveikatingumo link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)