Beje, net ne taip svarbu, ar miegate su partneriu, ar viena: atsisakiusios pižamos neabejotinai patirsite ir sveikatos, ir seksualinio gyvenimo pagerėjimą. Toliau paminėta keletas logiškai pagrįstų priežasčių iš portalo „Women‘s Health“, galbūt įtikinsiančių, kad tikrai verta miegoti nuogai, ir paskatinsiančių taip elgtis jau nuo šio vakaro.

Greičiau užmigsite

Visuomenės švietimu apie miego svarbą ir sutrikimus užsiimanti JAV organizacija „National Sleep Foundation“ nurodo, kad tarpas, praleidžiamas nuo visiško būdravimo iki gilaus miego, kitaip sakant, laikas iki įmygio, daro tiesioginę įtaką miego kokybei. Juk spoksojimas į lubas arba avių skaičiavimas išties mažai kam teikia malonumą.

Vienas iš būdų, kaip sutrumpinti laiką iki įmygio, – pasistengti kaip nors sumažinti kūno temperatūrą. Krentanti temperatūra duoda organizmui signalą, kad metas miegoti, o kad temperatūra efektyviai kristų, verta nusimesti drabužius.

Pagerės miego kokybė

Sumažėjus kūno temperatūrai pavyksta ne tik greičiau, bet ir giliau įmigti. „Gilus įmygis teikia didžiulę naudą sveikatai, o miegant nuogam giliai įmigti daug paprasčiau“, – tvirtina miego ypatumus tiriantis specialistas, mokslinių veikalų šia tema autorius W. Christopheris Winteris.

Anot W. Ch. Winterio, miegui palankiausia temperatūra yra ne aukštesnė kaip 18 laipsnių. Taip pat žinokite, kad per naktį kūno temperatūra gana dažnai keičiasi, vadinasi, gulti miegoti tikrai geriau nuogai. Taip temperatūrą galėsite reguliuoti papildomai užsiklodama. Tada neteks vis nubusti sukaitusiai ir nusirengti vieną drabužį po kito.

Sutvirtės ryšys su partneriu

Kaip skelbiama įmonės „Cotton USA“ pateiktoje apžvalgoje, žmonės, užmiegantys nuogi, dažniau teigia esantys labai patenkinti tarpusavio santykiais. Tai paaiškėjo apklausus tūkstantį suaugusių Didžiosios Britanijos piliečių – tiek susituokusių, tiek nesusituokusių porų. Pagrindinis apklausos tikslas buvo išsiaiškinti, kuo vilkėdami jie gulasi miegoti ir ką mano apie savo santykius su partneriu.

Iš tų, kurios prisipažino užmiegančios nuogos, net 57 proc. tvirtino esančios patenkintos santykiais su partneriu. Tokią pat nuomonę išreiškė 48 proc. tų, kurios miega su pižamomis, ir tik 43 proc. tų, kurios renkasi naktinius. Kai kurios moterys nurodė miegančios su naktiniais kombinezonais, tačiau tik 38 proc. iš jų neturėjo jokių priekaištų savo ir partnerio santykiams.

Nors moksliniu šio tyrimo laikyti nereikėtų, išties logiška manyti, kad nuogo žmogaus glėbys galėtų pakurstyti blėstančius santykius. Plika oda prigludus prie nuogo kito žmogaus kūno, pasak W. Ch. Winterio, išsiskiria hormonas oksitocinas, darantis teigiamą įtaką intymiam partnerių ryšiui.

Nuslūgs įtampa ir nerimas


Be pirmiau minėto poveikio, oksitocinas, išsiskiriantis atsiradus odos kontaktui su oda, padeda sumažinti įtampą ir stresą. Nors tiems, kurie miega vieni, tai neaktualu, anot W. Ch. Winterio, net toks paprastas veiksmas kaip drabužių nusirengimas prieš gulantis į lovą kai kurias poras veikia atpalaiduojančiai. O kuo ramesni jaučiamės užmigdami, tuo daugiau šansų, kad pavyks panirti į gilų miegą.

Kaip aiškina W. Ch. Winteris, giliai įmigus organizmas pagamina mažiau kortizolio (streso hormono). Stresas, kaip žinia, neigiamai veikia daugelį organizmo sistemų. Jį sumažinus, pažemėja kraujospūdis, sumažėja insulto arba širdies priepuolio rizika. Taip pat gana akivaizdu, kad rečiau įtampos kamuojami žmonės paprastai sugeba sėkmingiau plėtoti santykius ir užsitikrinti kokybišką seksualinį gyvenimą.

Padažnės lytiniai santykiai

Vien mintis apie galimybę nuogai lovoje priglusti prie išsiilgto partnerio turėtų jaudinti. Kai taip nutinka iš tiesų, aistra kartais tampa nebevaldoma. Taigi, turėtumėte sutikti, kad pradėjusios miegoti nuogos galėsite dažniau mėgautis intymių santykių teikiamais malonumais. Sakysite, kiekybė nebūtinai lemia kokybę? Bet nepamirškite, kad tik praktikuodami mes tobulėjame.

Sumažės moteriškų negalavimų tikimybė

W. Ch. Winteris taip pat nurodo, kad tada, kai miegama be drabužių, vaginai suteikiama proga „pakvėpuoti“, o ir bendra savijauta gali pagerėti. Ypač prigludę, aptemti ir prakaituoti apatiniai, kaip žinia, didina kandidozės riziką, nes šilta ir drėgna terpė yra ypač palanki mielių grybeliams veistis. Kalbant apie visavertį seksualinį gyvenimą, derėtų pasakyti, kad juo rūpintis reikėtų pradėti nuo vaginos sveikatos.

Galbūt atsikratysite bent šiek tiek svorio

Tik primename, kad miegant nuogai sumažėja kūno temperatūra ir tai, savo ruožtu, skatina gilesnį įmygį, o kuo giliau įmigsite, tuo lengviau pavyks numesti bent šiek tiek svorio.

Miegojimas be drabužių padeda sulieknėti ir dėl kitos priežasties. Kaip sako W. Ch. Winteris, jei naktį bus šiek tiek šalčiau, organizmas privalės išeikvoti daugiau energijos, kad sušiltų, todėl bus sudeginama daugiau kalorijų. (Panašu į mankštą, kurią įmanoma padaryti neišlipus iš lovos, ar ne?)

Atrodysite jaunesnė

Juk nesitikite, kad naktiniai kremai ir serumai suveiks kaip jaunystės eliksyras? Dar viena nevystančios jaunatviškos išvaizdos paslaptis – miegas be drabužių. Taip yra todėl, kad gilus miegas yra esminė sąlyga, užtikrinanti augimo hormono gamybą, o kaip tik jis, pasak W. Ch. Winterio, be augimo procesų skatinimo, atsakingas ir už kovą su infekcijomis bei jaunystės išsaugojimą.

Pagerės savivertė

Buvimas nuogai – tiesiog puikus būdas susibičiuliauti su savo kūnu ir imti teigiamai jį vertinti. Vieno tyrimo išvadose nurodoma, kad kasdien bent trumpą laiką pabūti nuogai naudinga vien todėl, kad taip pagerėja savivertė. Pasitikėti savimi svarbu ne todėl, kad pasijustumėte laimingesnė, o dėl to, kad pasitikėjimas – tai pagrindinis sėkmės visose gyvenimo srityse garantas.

Jei suminėti sveikatai, santykiams su partneriu ir seksualiniam gyvenimui teikiami pranašumai dar neįtikino, kad verta miegoti nuogai, galima atskleisti dar vieną priežastį, kodėl turėtumėte taip daryti. Atsisakiusios pižamų prikaupsite mažiau skalbinių. Toks ir būtų paskutinis čia tinkamas argumentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)