Atsispaudimai padeda formuoti raumenis, krūtinę, pečius, nugarą ir netgi padidina savivertę. Tačiau jų poveikis sveikatai gali būti dar didesnis, jei per dieną pratimų atliksite tam tikrą kiekį. Optimaliausią skaičių nustatė Harvardo universiteto mokslininkai.

2019 m. vasario mėn. tyrimo rezultatai buvo paskelbti Amerikos medicinos asociacijos leidinyje „Journal of the American Medical Association“

Tyrimai aiškiai parodė: egzistuoja tikslus atsispaudimų skaičius, kuris tiesiog stebuklingu būdu stiprina širdies raumenis ir net prailgina gyvenimą.

Ekspertai 10 metų stebėjo daugiau nei 1000 vyrų sveikatą. Tai buvo Indianos gaisrinės tarnybos darbuotojai. Tokia tikslinė auditorija buvo pasirinkta ne šiaip: šie žmonės, skirtingai nei dauguma, reguliariai vykdo fizinius normatyvus. O tai reiškia, kad galima tiksliai sužinoti, kiek atsispaudimų jie atlieka. Šį skaičių mokslininkai koreliavo su įrašais gaisrininkų medicininėse kortelėse. Ir rado nuostabą keliančių atsakymų.

Vyrų, kurie iš eilės atliko 40 ar daugiau atsispaudimų, širdies ir kraujagyslių ligų rizika buvo 96 proc. mažesnė nei tų, kurie galėjo padaryti daug kartų daugiau, arba tų, kurie galėjo atlikti mažiau nei 40 atsispaudimų.

Gebėjimas padaryti 20-30 atsispaudimų – taip pat nėra blogai. Širdies problemų rizika šiuo atveju sumažėja 75 proc., lyginant su kontroline grupe, atliekančia mažiau nei 10 tokių pratimų iš eilės.

Svarbus pastebėjimas: buvo atsižvelgta tik į tokį atsispaudimų skaičių, kurį žmogus gali atlikti per 60 sekundžių. Taigi ištempta iki pusės valandos 20 atsispaudimų treniruotė, neužsiskaito. Tik minutė!

Tačiau, kaip ir visuose tokiuose tyrimuose, mokslininkai yra atsargūs. Jie pripažįsta, kad atrado tik statistinį ryšį, o ne priežastį ir pasekmes. Atsispaudimų kiekis, kurį galite atlikti, yra tik rodiklis to, kas vyksta su jūsų širdies ir kraujagyslių sistema. Vienok tai paprasčiausias būdas įvertinti vyrų sveikatos būklę.

Jei šio pratimo atlikti jums nesiseka, tuomet turėtumėte pagalvoti apie širdies sveikatą. Teisingai maitinkitės, daugiau judėkite, stebėkite cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje, sekite svorį, atsisakykite žalingų įpročių. Laikykitės šių rekomendacijų, kurios sustiprins jūsų „ugnies variklį“.

Ir vis dėlto, pabandykite išmokti atlikti atsispaudimus. Tai nėra taip sunku, kaip atrodo, o šio pratimo privalumų sunku nepastebėti.