Ar žinote, kad varškės sūris gali pagerinti medžiagų apykaitą ir palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje? Ar žinojote, kad bet koks varškės sūris teigiamai veikia sveikatą, nepriklausomai nuo jame esančio riebalų kiekio?

Reziumavus mokslinių tyrimų duomenis galima teigti, kad varškės sūrį galima valgyti kiekvieną dieną. Ir štai kodėl.

1. Pagreitės medžiagų apykaita

Varškės sūris turtingas B grupės vitaminų, kurie normalizuoja medžiagų apykaitą. Vitaminas B12 gerina smegenų funkciją ir padeda organizmui geriau virškinti geležį. Riboflavinas angliavandenius paverčia energija, o pantenono rūgštis pagerina baltymų, riebalų ir angliavandenių metabolizmą organizme.

2. Išryškės raumenys

Varškės sūryje yra baltymo, vadinamo kazeinu, kuris virškinamas lėtai ir padeda didinti raumenų svorį. Tai yra priežastis, kodėl daugelis sportininkų prieš miegą valgo varškės sūrį: amino rūgštys patenka į kraują ir raumenys iš jų gauna reikalingą maistinių medžiagų kiekį.

Be to, varškės sūris suteikia sotumo jausmą ir ilgam papildo energijos atsargas. Jis taip pat puikiai tinka vegetarams (kurie valgo pieno produktus), nes jame yra rekomenduojamas baltymų paros kiekis.

3. Bus lengviau mesti svorį

2015 metais atlikto tyrimo duomenimis, varškės sūris padeda mesti svorį net reguliariai nesitreniruojant. Tyrime dalyvavo dvi žmonių grupės: vieni turėjo antsvorio, laikėsi mažo kaloringumo mitybos plano, reguliariai valgė varškės sūrį ir nesportavo, kiti laikėsi to paties mitybos plano, tačiau taip pat dar ir sportavo. Paaiškėjo, kad abiejų eksperimente dalyvavusių grupių nariai numetė svorio.

Taigi, jeigu svajojate atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų ir neturite pakankamai laiko sporto salei, tiesiog į savo mitybą įtraukite sūrį.

4. Moterims pagerės reprodukcinė sveikata

Pieno produktai, ypač varškės sūris, yra turtingi baltymų, kalcio ir vitamino D. Reguliarus šio produkto vartojimas teigiamai veikia moters sveikatą, nes jis padeda stabilizuoti menstruacijas ir palaiko normalią hormonų pusiausvyrą.

Ne gana to, reguliariai valgant sūrį gali netgi sumažėti krūties vėžio rizika. Šešiolika metų vykęs tyrimas įrodė, kad didelis vitamino D ir kalcio kiekis moters organizme prieš menopauzę padeda sumažinti krūties vėžio išsivystymo riziką.

5. Sustiprės kaulai

Apie daug kalcio turinčių produktų privalumus girdime nuo vaikystės: jeigu juos vartosime, sustiprės kaulai ir dantys. Be to, iš maisto gaunamas kalcis taip pat puikiai virškinamas kaip ir iš papildų gaunamas kalcis. Varškės sūryje yra 28 procentai rekomenduojamos kalcio paros normos. Šis produktas taip pat teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kaulinių audinių storį.

Jeigu norite gauti maksimalią kalcio naudą, pieno produktus reikia pradėti valgyti nuo vaikystės. Vaikas turėtų valgyti varškės sūrį, fermentinį sūrį ir kitus pieno produktus. Kalcio turtingų produktų vartojimas nėštumo metu sumažina osteoporozės išsivystymo riziką ir stabilizuoja nervų sistemą.

6. Stabilizuosis cukraus kiekis kraujyje

Varškės sūryje yra magnio, kuris normalizuoja cukraus kiekį kraujyje. Jis labai naudingas II tipo diabetu sergantiems žmonėms, nes padeda organizmui kovoti su ligomis ir sumažina jų įtaką. Jeigu varškės sūrį valgysite kasdien, vertėtų atkreipti dėmesį į jame esančių riebalų kiekį – jis neturėtų būti daugiau kaip 1,5 procento riebumo. Jeigu renkatės riebesnį varškės sūrį, kasdien jo valgyti nepatartina.

7. Geriau veiks širdies ir kraujagyslių sistema

Varškės sūryje esantis magnis ne tik normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Jis palaiko normalų arterinį kraujo spaudimą ir užkerta kelią kraujo trombų susiformavimui.

200 gramų varškės sūrio suteikia organizmui 30 procentų rekomenduojamos seleno paros normos. Tai yra galingas antioksidantas, kuris neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį ir apsaugo kraujagysles ir širdies audinius nuo pažeidimų.

8. Sumažės insulto rizika

Be kitų maistinių medžiagų, varškės sūryje yra ir kalio. Tai padeda palaikyti vandens balansą organizme, sumažina nerimą ir dalyvauja neuronų impulsų sklaidoje. Reguliariai vartojant kalį sumažėja arterinis spaudimas, kas savo ruožtu sumažina insulto riziką. Valgant pieno produktus, tarp jų ir varškės sūrį, užkertamas kelias metaboliniam sindromui, kuris skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei diabetą.

Kontraindikacijos

Kai ir bet kuris produktas, varškės sūris turi kontraindikacijų. Pirma, šiame produkte yra daug druskos: pusėje stiklinės varškės sūrio yra apie 400 miligramų natrio chlorido. Rekomenduojama jo dienos norma siekia 1500 miligramų.

Taip pat nepatartina valgyti daug varškės sūrio, jeigu turite problemų su inkstais, nes per didelis baltymų kiekis padidina šiam organui tenkančią apkrovą. Jeigu netoleruojate laktozės, taip pat derėtų vengti varškės sūrio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)