Tūkstančiai tinklaraštininkų kasdien noriai pasakoja apie tai, kaip pasikeitė jų gyvenimas nuo tada, kai atsisakė miltinių patiekalų. Rezultatai, tiesą sakant, įspūdingi: vieni džiaugiasi pagerėjusia odos būkle, kiti skaičiuoja tirpstančius kilogramus, treti giriasi turį daugiau energijos.

Tik ar visi internete dalijami patarimai pagrįsti? Portalo „Bright Side“ leidėjai nutarė pasigilinti į šią temą ir atsakyti į klausimą, ar visų rūšių duona laikytina žalinga. O galbūt vengti turėtume tik tam tikrų gaminių? Toliau pateikta keletas neišgalvotų faktų, galbūt padėsiančių prieiti prie teisingų išvadų.

Kuo balta duona skiriasi nuo juodos

Apie visagrūdę duoną, tiek kvietinę, tiek ruginę, nieko bloga pasakyti negalima – šie gaminiai priskiriami prie sveikų. Deja, su balta duona yra kiek kitaip.

Praeitame amžiuje miltai ir mielės tapo kitokie nei kadaise, o dėl įvairių priedų derinių gerokai sutrumpėjo laikas, būtinas tešlai subręsti. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl turėtumėte nustoti valgyti batoną, nors jis būtų ir aukščiausios rūšies. Toliau pateikta keletas išsamesnių atsakymų į klausimą, kodėl balta duona mums tikrai kenkia.

Bevertis produktas

Iškultuose kviečiuose yra nemažai vitaminų, tačiau per perdirbimo procesą visos naudingos medžiagos dingsta. Net aukščiausios rūšies kvietiniuose miltuose telieka maždaug 30 proc. naudingų elementų, be to, vos po poros savaičių net ir jie tampa beverčiai. Vis dėlto miltų galiojimo terminas – net 12 mėnesių. Į ką po tiek lako jie pavirsta, spręskite patys.

Beskonis produktas

Tikriausiai daugelis sutiks, kad balta duona stokoja išreikšto skonio, tačiau kaip tik čia ir glūdi milžiniško jos populiarumo paslaptis. Duona jokiu būdu neužgožia mėsos, sriubos, sūrio ir kitų su ja vartojamų produktų skonio. Visgi, kitaip nei visagrūdė tamsi duona, ji maisto skonio ir nepagerina.

Toksiškumas

Kviečių poreikis šiandienos pasaulyje ypač didelis. Siekdami pagausinti derlių ir kuo greičiau jo sulaukti, ūkininkai purškia javus pesticidais. Įvairios cheminės priemonės naudojamos saugant kultūras nuo graužikų ir grybelinių susirgimų. Be to, kad miltai būtų balti, gamintojai balina juos naudodami tokias pat medžiagas, kokias mes naudojame skalbdami, t. y. benzoilperoksidą, peroksosulfatus ir chloro dioksidą. Taigi, prieš perkant duoną būtina įsitikinti, kad ji iškepta iš ekologiškų, o ne rafinuotų miltų, mat pastarieji tikrai būna perėję čia paminėtus etapus.

Odos problemos

Matyt, teko girdėti posakį, kad tai, kokie esame, priklauso nuo to, ką valgome. Taip jau yra, kad vien miltiniais gaminiais mintantys asmenys paprastai susiduria su odos problemomis. Manoma, kad aknę dažnai sukelia duonoje esantis glitimas. Organizmas šio elemento nepašalina, todėl jis kenkia ir žarnyno funkcijoms. Tiems, kurie kenčia nuo odos problemų, turėtų būti akivaizdu, kad prieš kreipiantis į kosmetologą arba dermatologą pirmiausia vertėtų pakeisti mitybos įpročius.

Virškinimo problemos

Glitimas, kaip jau minėta, gali sukelti įvairių virškinimo problemų. Visagrūdėje duonoje yra labai vertingų elementų – skaidulų, tačiau miltiniuose gaminiuose jų nėra. 5–6 riekelės visagrūdės duonos visiškai patenkina dienos skaidulų poreikį. Norint gauti tokį pat kiekį iš kitų produktų, tektų suvalgyti 14 obuolių, 21 morką, 25 pomidorus arba maždaug 2,3 kilogramo agurkų.

Ankstyvi senėjimo procesai

Baltoje duonoje, kaip jau minėta, nėra jokių naudingų elementų, o maistas be vitaminų nestiprina organizmo pajėgumo likit jaunam, todėl tie, kurie itin mėgsta rafinuotų miltų gaminius, paprastai atrodo vyresni nei yra iš tikrųjų.

Priklausomybė

Duona gali tapti tikru narkotiku. Kvietiniai miltai lemia kraujo cukraus lygio padidėjimą. Dėl šios priežasties pakyla ir insulino lygis. Suvalgius riekę duonos, kraujo cukraus lygis staiga pakyla, tačiau labai greitai ir nukrenta, sukeldamas prastą savijautą ir norą pavartoti daugiau greitųjų angliavandenių, kad savijauta pasitaisytų. Drastiški kraujo cukraus lygio pokyčiai pavojingi tuo, kad gali paskatinti diabeto vystymąsi.

Antsvoris ir nutukimas

Antsvorio ir nutukimo riziką daugelis laiko pagrindine priežastimi, motyvuojančia sprendimą atsisakyti miltinių patiekalų. Daugiau nei 70 proc. žmonių nurodo, kad nustoję valgyti duoną per primas dvi savaites patyrė svorio kritimą.

Vienoje vidutinio dydžio duonos riekėje yra 0,6 g skaidulų. Visi kiti duonos ingredientai virsta kūno riebalais.

Minėtina, kad duonos glikemijos indeksas yra aukštesnis net už šokolado.

Kepiniuose esantis krakmolas, patekęs į virškinimo traktą, suskyla, sudarydamas gliukozę. Ši, savo ruožtu, patenka į kraują, o tai pranašauja netrukus sukilsiantį alkio jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)