Pereinat prie mokslinių rekomendacijų, pirmiausia tenka paminėti, kad JAV veikiančios Mitybos ir dietologijos akademijos paskelbtose gairėse nurodoma rekomenduojama natrio norma yra 1,5–2,3 g (maždaug šauktas druskos) per parą.

Skirtingų toliau išvardytų rūšių druska paprastai skiriasi savo skoniu, gavybos būdu, grynumu ir vartojimo paskirtimi.

Portalo „Bright Side“ leidėjai pateikė glaustą kiekvienos druskos rūšies apibūdinimą, be to, nurodė, dėl kokių priežasčių ji galėtų būti verta jūsų dėmesio.

Druska tikrai yra skirta ne vien maistui skaninti. Ji gali turėti tam tikrą poveikį sveikatai. Nusimanant apie druskos savybes ir jos įtaką organizmo funkcijoms, gali pavykti tinkamai pakoreguoti mitybos racioną, papildant jį įvairių tipų druska.

Druska

10. Jūros druska

Vartojant jūros druską, specialistų teigimu, pagerėja odos ir dantų būklė, taip pat miego kokybė ir stabilizuojamas organizmo elektrolitų balansas. Tokie mineralai kaip natris, kalis, kalcis, magnis, bromidas, chloridas, geležis, varis ir cinkas, taip pat kiti naudingų elementai, paverčia šios rūšies druską tikru natūraliai iš jūros gaunamos naudos šaltiniu.

9. Pilkoji jūros druska

Šios rūšies druskoje taip pat gausu įvairiausių mineralų. Ji turi tam tikrą gydomąjį poveikį, be to, gali pagerinti kvėpavimo sistemos būklę ir stabilizuoti širdies ritmą. Svarbiausiu pilkosios jūros druskos pranašumu laikytina jos savybė palaikyti normalų rūgščių ir šarmų balansą, taip pat tikimybė pailginti gyvenimo trukmę.

8. Havajų raudonoji druska „Alaea“

Havajų raudonojoje druskoje yra maždaug 80 skirtingų mineralų. Tai, tiesą sakant, nerafinuotos jūros druskos ir geležies oksido gausaus vulkaninio molio mišinys. Kaip tik šis molis suteikia druskai plytų raudonumo atspalvį. Jei gardinsite maistą šia druska, pagerės plaučių būklė, imuninės sistemos funkcijos, pajusite turį daugiau energijos, bus lengviau susikaupti ir gana ilgai išlaikyti dėmesį.

7. Juodoji druska „Kala namak“

Druska „Kala Namak“ žada tikrus stebuklus nuo virškinimo problemų kenčiantiems asmenims. Ją vartojant gerėja apetitas ir mažėja pilvo skausmų keliamas diskomfortas.

6. Rausvoji Himalajų druska

Himalajų druska

Šios rūšies druska laikoma tinkamiausia aukščiausios kokybės patiekalams gardinti. Rausvojoje Himalajų druskoje yra daugiau nei 80 skirtingų mineralų. Ji gali stabilizuoto organizmo pH lygį. Šio tipo druska atpalaiduojamai veikia raumenis, užkerta kelią aukštam kraujospūdžiui ir mažina infekcijų riziką.

5. Druska su trumais

Šiai druskai priskiriamos afrodiziakų savybės. Svarbus ir priešuždegiminis bei antimikrobinis jos poveikis. Trumų druska yra puikus imuninės sistemos darbą gerinančių baltymų šaltinis.

4. „Fleur de Sel“

Druska, kurios pavadinimas išvertus reiškia „jūros gėlė“, išsiskiria ypač dideliu kiekiu mineralų ir puikiu, švelniu skoniu. Joje yra visų jūros vandenyje esančių elementų: jodo, cinko, vario, mangano, geležies, magnio ir kalio, todėl organizmas iš jos tikrai gaus neabejotiną naudą.

3. Kipro juodoji lavos druska

Kipro juodoji lavos druska, visų pirma, yra vertinama dėl specifinio skonio. Joje yra aktyvintosios anglies, todėl ir jos išvaizda – ypatinga. Tarp šio tipo druskos teikiamų pranašumų verta paminėti detoksikacinį poveikį ir plaučių būklės gerinimą. Ši druska taip pat laikytina priemone nuo raumenų mėšlungio.

2. Havajų juodoji lavos druska

Havajų juodoji lavos druska laikoma egzotišku, įmantraus skonio produktu, kurio sudėtyje yra aktyvintosios kokosų anglies. Savo poveikiu ji panaši į Kipro juodąją lavos druską, tik be pirmiau minėtų teigiamų savybių dar padeda atsikratyti neigiamų emocijų. Tamsios, juodos spalvos granulės puikiai atrodo įbertos į bet kurį patiekalą arba padažą. Ši druska idealiai tinka intensyvių skonių patiekalams gardinti.

1. Valgomoji druska


Elementariausia valgomoji druska skatina virškinimo fermentų gamybą ir sulčių išsiskyrimą, todėl iš vartojamų produktų pavyksta lengviau pasisavinti juose esančius vitaminus ir maisto medžiagas. Būtina paminėti, kad viena iš populiariausių valgomosios druskos rūšių paprastai dirbtinai papildoma jodu, kad kompensuotų šio elemento deficitą. Parduotuvėse galima rasti įvairiais priedais papildytos valgomosios druskos – česnakinės, rūkytos ir su svogūnų prieskoniu.

Žalingas per didelio druskos vartojimo poveikis

Tarp vartojamos druskos kiekio ir būtinybės pereiti prie paskesnės kelnių diržo skylės, pasirodo, egzistuoja tiesioginis ryšys. Ne vienas pastaruoju metu atliktas tyrimas įrodė, kad į organizmą patenkant per dideliems kiekiams natrio gali pradėti augti svoris. Kai kraujyje per daug natrio, organizme ima kauptis skysčiai, todėl gali tinti veidas ir, žinoma, padidėti kraujo spaudimas. Tarp kitų sveikatos problemų, verta paminėti osteoporozę, inkstų ligas, inkstų akmenis ir galvos skausmus.

Produktų, kuriuos ruošiant naudojama daug druskos (pvz., marinuotų daržovių arba sūdytos žuvies), vartojimą druskos poveikį tiriantys mokslininkai sieja su didesne skrandžio vėžio rizika. Kai kurių tyrimų autoriai nurodo, kad vyrai patenka į didesnės rizikos grupę.

Visada patartina neviršyti rekomenduojamos maksimalios 6 g (1,5 šaukšto) druskos paros normos. Nepamirškite, kad maistą galima skaninti ne tik druska, bet ir prieskoniais, citrinų sultimis arba prieskoninėmis žolelėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)