Neseniai leidinyje „British Journal of Nutrition“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad galimai egzistuoja ryšys tarp liemens apimties ir Alzheimerio ligos, demencijos ir kitų kognityvinių ligų rizikos.

Šio tyrimo metu buvo tiriamas 5000 asmenų virš 60 metų proto aštrumas. Buvo matuojamas liemens ir klubų apimties santykis bei atliekami psichinės būklės tyrimai bei kiti testai atminčiai, kalbai ir dėmesiui įvertinti. Mokslininkai pastebėjo akivaizdų ryšį tarp pilvo riebalų ir psichinių gebėjimų nuosmukio.

Kuo didesnis liemens ir klubų santykis, tuo prasčiau buvo atlikti testai. Žinoma, sunku tvirtinti, kad tai lemia vien liemens ir klubų santykis, nes čia gali būti daug kitų veiksnių, tokių kaip gyvenimo būdas ar šeimos istorija, į kuriuos neatsižvelgiama.

Vyresnysis šio tyrimo autorius Dublino Trinity koledžo docentas Conalis Cunninghamas išreiškė susirūpinimą dėl šio tyrimo rezultatų: „Nors jau kurį laiką žinome, kad nutukimas siejamas su neigiamomis pasekmėmis sveikatai, mūsų tyrimas pateikia naujų įrodymų, rodančių, kad nutukimas ir tai, kur kaupiame nereikalingus kilogramus, gali turėti įtakos mūsų sveikatai. Tai daro didelį poveikį visuomenės sveikatai“.

Jau anksčiau buvo nustatyta, kad nutukimas sukelia daug sveikatos problemų, nes pertekliniai riebalai blokuoja kraujo tekėjimą į įvairias kūno dalis. Kai smegenys nepakankamai aprūpinamos krauju, gali išsivystyti tokios ligos kaip demencija ar Alzheimerio liga.

Kaip pamatuoti liemenį


Turbūt ne vienam kyla neaiškumų dėl kūno masės indekso. Ilgą laiką kūno masės indeksas buvo populiariausias būdas nustatyti antsvorį ar net nutukimą. Tačiau ši sistema pamažu užleidžia pozicijas liemens ir klubų matavimui, kuris tiksliau apibrėžia ne tik svorį, bet ir bendrą sveikatą.

1. Suraskite matavimo juostelę. Kvėpuokite normaliai, atsipalaiduokite.
2. Uždėję rankas ant liemens suraskite savo klubų kaulų viršų ir šiek tiek spausdami rankas leiskite žemyn, kol aptiksite klubo kaulo linkį.
3. Apsukite matavimo juostelę aplink liemenį arba maždaug penkiais centimetrais aukščiau klubo kaulo, apimtį užfiksuokite.
4. Toliau nustatykite plačiausią sėdmenų vietą ir ties ta vieta apsukite matavimo juostelę aplink klubus, užfiksuokite jų apimtį.
5. Padalinkite liemens apimtį iš klubų apimties ir turėsite liemens bei klubų santykį.

Dabar, kai nustatėte savo liemens ir klubų santykį, ką daryti su turima informacija? Vyrams bet koks liemens ir klubų santykis virš 0,96 rodo vidutinį ar stiprų pavojų sveikatai. Moterų atveju šis skaičius – 0,81 ir daugiau.

Jeigu sužinojote, kad jūsų liemens ir klubų santykis patenka į rizikos zoną, panikuoti nereikia. Tačiau labai svarbu imtis žingsnių ties liemeniu susikaupusių visceralinių riebalų kiekiui sumažinti, nes tai gali ateityje sukelti rimtų sveikatos komplikacijų, jei tai dar nenutiko.

Kaip sumažinti visceralinių riebalų kiekį


Mankšta

Dauguma žmonių žino, kad tinkamas širdies susitraukimų dažnis lemia sveikesnį organizmą. Net paprasčiausias ėjimas iki parduotuvės vietoj važiavimo ar vaikštinėjimas po parką pietų pertraukos metu gali stipriai paveikti energijos lygį ir plaučių pajėgumą.

Atsisakykite mažiausiai vieno nesveiko produkto

Drastiškas kažko atsisakymas niekada nėra gera idėja. Jeigu maitinatės nesveikai, visų patinkančių produktų išsižadėjimas gali pasibaigti prisikimšimu ir grįžimu prie senų įpročių. Pradėkite pokyčius nuo vienos nesveikų maisto produktų grupės atsisakymo ir įpraskite prie to. Pavyzdžiui, jeigu kartą per dieną mėgaujatės saldžiu gazuotu gėrimu, pakeiskite jį žolelių arbata ar nesaldintu gazuotu vandeniu.

Rašykite maisto dienoraštį

Stebėkite, ką valgote, ir taip būsite daug dėmesingesni tam, ką dedate į savo organizmą. Kai norėsis griebti spurgą, pirmiausia paklauskite savęs, ar tikrai norite užrašyti šį saldų ir nesveiką produktą į savo maisto dienoraštį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)