Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams. Pagrindinis kasdienis gėrimas – vanduo.

Skatinama rinktis vaisius ir daržoves, grūdus ir viso grūdo gaminius, baltyminį maistą. Renkantis baltymų šaltinį – pirmenybę teikti augaliniams baltymams: ankštiniams, riešutams, sėkloms, tofu, sojos gaminiams. Taip pat mažesniais kiekiais galima valgyti žuvį, jūros gėrybes, neriebią mėsą ir paukštieną, kiaušinius, neriebų jogurtą ir kefyrą, sūrius, kuriuose nedaug druskos.

Sočiuosius riebalus keisti nesočiaisiais. Atsisakyti visų perdirbtų mėsos produktų.

Vengti alkoholio ir cukraus taip pat labai svarbu. Pažymima, kad pridėtinis cukrus ir sotieji riebalai didina nutukimo ir lėtinių ligų riziką.

Įdomu ir tai, kad gairėse atsižvelgiama ne tik į fiziologinę, bet ir į psichologinę mitybos pusę. Nurodoma, kad sveika mityba – tai ne tik maistas, kurį valgome. Sveika mityba – tai ir kur, kada bei kaip valgome. Todėl labai svarbu valgymui skirti pakankamai laiko, neskubėti, valgyti tik esant alkio jausmui, planuoti valgymus, mėgautis valgomu maistu, dažniau gaminti namuose ir valgyti su šeima ir draugais.

Kanados mitybos gairių pagrindiniai patarimai:

1. Valgyti daug daržovių, vaisių, viso grūdo gaminių ir baltyminių produktų. Teikti pirmenybę augaliniam maistui.

2. Rinktis sveikuosius riebalus, vengti sočiųjų.

3. Vengti perdirbto maisto.

4. Gaminant maistą naudoti mažai druskos ir cukraus.

5. Gerti tyrą vandenį. Nevartoti alkoholio ir saldintų gėrimų.

6. Nepasiduoti maisto produktų reklamai ir visada skaityti maisto produktų etiketes.

Nors iš pirmo žvilgsnio šios gairės gali atrodyti radikalios, yra atlikta labai daug tyrimų (jie pateikiami ir Kanados sveikatos departamento puslapyje https://food-guide.canada.ca/en/guidelines/), kad mityba, kurioje vyrauja augaliniai produktai, gali teigiamai veikti sveikatą. Dieta, kurioje gausu skaidulų, daržovių, vaisių ir viso grūdo gaminių, gali padėti išvengti nutukimo, lėtinių ligų, padėti palaikyti gerą savijautą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)