1. Padarykite taip, kad sveikas maistas taptų prieinamu.

Norite valgyti daugiau vaisių? Pastatykite indą su jais ant stalo. Galite netgi nulupti ir susipjaustyti gabaliukais ar padalinti skiltelėmis. Daržoves galima vos nusipirkus nuplauti, nuvalyti, supjaustyti ir padėti į šaldytuvą, kad paskui prireikus galėtumėte paimti, akimirksniu sumaišyti salotas ar suberti į keptuvę.

2. Likite su daržovėmis vienumoje.

Dietologė T. Mann pasakoja, kad ne kartą universiteto laboratorijoje atliko tokio pobūdžio tyrimus. Kartą moksleiviams buvo įjungti animaciniai filmukai ir vietoj užkandžio pasiūlyta smulkiai pjaustytų morkų gabalėlių ir saldainių. Vieniems vaikams buvo duota iš karto ir viena, ir antra, kitiems – iš pradžių morkos, o po penkių minučių ir saldainiai. Kaip ir buvo tikėtasi, tie, kurie iš pradžių valgė daržoves, suvalgė jų daugiau, palyginti su tais, kuriems morkos buvo duotos kartu su saldainiais.

3. Valgykite su tais, kurie pirmenybę teikia sveikam maistui.

Jeigu sėdime prie stalo su žmonėmis, kurie dedasi sau daržovių salotas, nepastebimai ir patys pradedame jas valgyti. Vieno eksperimento metu žmonės buvo padalinti į grupes po tris ir du iš jų kiekvienoje grupėje buvo paprašyti per pietus valgyti tik daržoves, tik sūrį arba tik saldumynus. Dviejų daržoves valgiusiųjų kompanijoje ir trečias tyrimo dalyvis suvalgydavo daugiau daržovių. Tas pats galiojo ir kitiems produktams.

4. Pakeiskite požiūrį į skanumynus.

Įsivaizduokite: bendradarbis atsinešė į darbą indelį spurgų. Jūs nenorite jų valgyti, tačiau jos stovi priešais jus, tokios traškios ir keliančios apetitą. Vienas iš būdų atsisakyti skanumyno – pagalvoti apie ateitį. Pavyzdžiui, apie tai, kad kitą savaitę jūsų laukia vakarėlis, kuriame norite sublizgėti vilkėdama savo naują suknelę. Arba apie tai, kad dabar suvalgytos trys spurgos rytoj virs papildomu svoriu. Galima pabandyti pagalvoti apie skanumynus abstrakčiai: ne kaip apie orinį saldumyną su burnoje tirpstančiu glajumi ir stebuklinga karameline plutele, o kaip apie universalų apvalios formos ir rudos spalvos desertą su spalvotomis dėmėmis ir skylute per vidurį.

5. Nedrauskite sau.

Niekada nepasižadėkite, kad būdami svečiuose ar kavinėje nevalgysite nieko kenkiančio sveikatai. Geriau pažadėkite sau, kad be viso kito suvalgysite ten ir salotų. Kai kalba eina apie psichologinį nusiteikimą, žodis „ne“ apskritai blogai veikia.

„Jeigu aš išalksiu, nevalgysiu šokolado“ yra kur kas mažiau veiksminga nei „jeigu aš išalksiu, suvalgysiu obuolį“. Sakydami šokoladui „ne“, jūs galiausiai apie jį galvojate, užuot ieškoję jam alternatyvos.

6. Mėgaukitės čia ir dabar.

Skanumynus valgykite lėtai, pasigardžiuodami, pajausdami jų skonį. Ir be jokios sąžinės graužaties! Daugybė atliktų tyrimų rodo, kad kuo lėčiau mes valgome, tuo mažiau suvalgome ir greičiau pasisotiname.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)