Niekas tiksliai nežino, kada prasidėjo ši mada, tačiau neabejojama, kad jos šaknys – vargingi „spalvotųjų“ kvartalai. „Spalvotieji“, beje, nėra koks nors rasistiškas žodis, skirtas kitų rasių atstovams apibūdinti – taip save vadina vietiniai, kurių odos spalva nėra europietiškai šviesi ar afrikietiškai tamsi. Bet kokiu atveju, su dantimis susijusios kūno modifikacijos pietų Afrikoje populiarios jau daugiau nei 1500 metų, todėl moderniųjų laikų „aistros tarpas“ tikriausiai turi gilesnes šaknis nei dabar manoma.

2003 metais Keiptauno universiteto atliktas tyrimas nustatė, kad pagrindinė priekinių viršutinių dantų šalinimo priežastis – estetikos siekis ir bendraamžių spaudimas. Kitas tyrimas parodė, kad tarp vakarų Keiptauno „spalvotųjų“ net 41 proc. neturi šių dantų. Kai kurie juos pašalino dar būdami 11 metų amžiaus. Įdomu tai, kad ši mada yra šiek tiek populiaresnė tarp moterų nei vyrų.

Dabar spėliojama, kad „aistros tarpas“ gimė XX amžiaus viduryje Keiptauno kalėjimuose. Vėliau toks pavadinimas šiai madai priklijuotas dėl paplitusios nuomonės, kad taip savo išvaizdą pakeitę žmonės geriau bučiuojasi ir suteikia daugiau malonumo oraliniame sekse (prisimenate paminėtus kalėjimus?). Kiti spėliojimai teigia, kad pirmieji savo dantis išsitraukdavo vietiniai žvejai, kad garsiau švilptų, ar buvę vergai, kad parodytų, jog yra patys savo kūno šeimininkai. Galiausiai, taip pat manoma, kad dantų ne vienas žmogus atsisakė dėl to, kad tiesiog neišgalėjo jų taisyti.

Šiais laikais „aistros tarpo“ mada po truputį keičiasi. Jauni vaikinai vis tiek nori atsikratyti priekinių dantų, tačiau dabar dažnai atsiradusį tarpą dengia puošniais dirbtiniais dantimis. Dažnai juos puošia dirbtiniai deimantai, auksas ar kiti blizgučiai. Jaunieji keiptauniečiai mano, kad taip parodo savo priklausymą hiphopo kultūrai, tačiau vyresni primena, kad vietinių dievinami amerikiečių reperiai dantų nesitrauko, o juos tiesiog puošia nuimamais papuošalais.

Medikai šiurpsta matydami žmones su „aistros tarpais“. Jiems sunku valgyti kietą maistą, o ir tokios grožio procedūros yra labai skausmingos. Šie žmonės neturi pinigų dantistams, todėl po kelių butelių romo dantis šalina patys vienas kitam. Įprastai, kumščiais. Vis daugiau darbdavių reikalavimuose nurodo, kad nepriims žmonių, kurie demonstruos „aistros tarpą“. Taip besikeičiantis grožio supratimas po truputį išstumia „aistros tarpą“ į istorijos paraštes, todėl tikimasi, kad ateityje niekas savanoriškai nebenorės, kad jo draugai kumščiais ištrankytų jo dantis.