Dažniausiai naktinį prakaitavimą sukelia sveikatai visiškai nepavojingi dalykai – per aukšta temperatūra miegamajame arba sintetinė medžiaga, iš kurios pasiūta pižama. Bet kai kuriais atvejais gausus prakaitavimas naktį gali signalizuoti apie sveikatos problemas, kurias reikėtų kuo greičiau išsitirti, sako Sinajaus kalno ligoninės Ichano medicinos mokyklos pulmonologijos ir miego sutrikimų profesorė Neomi Shah.

Kokie požymiai nurodo, kad prakaitavimas gali turėti rimtų priežasčių ir derėtų kreiptis į gydytoją? Jei gausus naktinis prakaitavimas trunka ilgiau nei du ar tris mėnesius, būtinai išsitirkite sveikatą, pataria N. Shah. Vis dėlto nediagnozuokite sau iš anksto baisiausių ligų, pirmiausia perskaitykite, kokios septynios pagrindinės priežastys moterims gali sukelti gausų naktinį prakaitavimą, ir susipažinkite su siūlomais sprendimais.

1. Miegamajame per šilta.

Optimaliausia temperatūra miegamajame – plius 15-21 laipsnis Celsijaus. Jei ji aukštesnė – reiškia, miegamajame per šilta, sako miego specialistas W. Christopheris Winteris, parašęs knygą apie miego kokybės gerinimą „The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How To Fix It“. Mažiau „kvėpuojantys“ audiniai (pavyzdžiui, flanelinė pižama) taip pat gali paskatinti pagausėjusį prakaitavimą. Geriausia pižamą ir patalynę rinktis iš kokybiškos medvilnės.

Kai per karšta, būna sunkiau užmigti – grimztant į miegą organizmo temperatūra vienu ar dviem laipsniais sumažėja, o per šiltame kambaryje jam to padaryti nepavyksta.

2. Jums prakaitavimo sutrikimas.

Taip, yra toks sutrikimas – jis vadinamas hiperhidroze – ir, Amerikos dermatologijos akademijos (angl. American Academy of Dermatology – AAD) duomenimis, taip dažniausiai nutinka kai žmogus prakaituoja daugiau nei būtina (taip, net miego metu).

Vienas didelis hiperhidrozės ir tiesiog gausesnio prakaitavimo skirtumas: hiperhidrozė dažniausiai būdinga konkrečioms kūno dalims, anot AAD, ypač delnams, pėdoms, pažastims ir galvai. Turint omenyje, kad šio sutrikimo atveju prakaitavimas būna gerokai gausesnis nei įprasta, pacientui gali būti sunku atlikti kasdienę veiklą – pavyzdžiui, atidaryti duris ar naudotis kompiuteriu.

Jei manote, kad jums hiperhidrozė, pasikalbėkite su dermatologu – jums gali išrašyti specialius dezodorantus arba pritaikyti kitus gydymo metodus, pavyzdžiui, botokso injekciją, blokuojančią prakaito liaukas.

3. Sapnuojate košmarus, kuriuose nuo kažko bėgate.

Tai ko gero paprasčiausias pernelyg gausaus prakaitavimo paaiškinimas: „Jei pacientas naktį gausiai prakaituoja, bet jokių priežasčių nerandama (jis yra visiškai sveikas), gali būti, kad naktį jis tiesiog sapnuoja košmarus, ir bando pabėgti nuo kažko, ko bijo, – sako gydytojas Harry Banshickas. – Prakaitavimas yra sapne vykdomos veiklos pasekmė.“

N. Shah sutinka, kad viskas, kas sukelia vadinamąją „kovok arba bėk“ reakciją, gali paskatinti prakaitavimą. Jei ilgą laiką nuolat sapnuojate košmarus, pasikonsultuokite su gydytoju, kas juos gali skatinti (dažniausiai kaltas stresas).

4. Organizme vyksta hormoniniai pokyčiai.

Viena iš dažniausiai pasitaikančių moterų naktinio prakaitavimo priežasčių – svyruojantis estrogeno lygis, sako moterų sveikatos ekspertai.

„Menopauzės metu moterims dažnai užeina karščio bangos, tad nenuostabu, kad pacientės gausiau prakaituoja net ir miegodamos“, – sako N. Shah.

Taip pat prakaitavimas pagausėja dėl hormonų pokyčių ir nėštumo bei mėnesinių metu.

Vis dėlto menopauzės metu prakaitavimas gali itin varginti, ir jei jis jums trukdo miegoti ar vykdyti kasdienę veiklą, vertėtų apie tai pasikonsultuoti su gydytoju, pataria N. Shah.

„Prakaitavimas menopauzės metu yra nenuspėjamas, bet galite pasikalbėti su savo ginekologe apie pakaitinės hormonų terapijos galimybę – ši terapija gali padėti jums suvaldyti temperatūros pokyčius.“

5. Vartojate antidepresantus.

Pacientams, kurie vartoja antidepresantus, kaip šalutinis poveikis gali pasireikšti naktinis prakaitavimas, sako N. Shah, nes tam tikri preparatai gali sukelti adrenerginę reakciją – kai pakinta adrenalino lygis, o tai sukelia prakaitavimą.

Vis dėlto, jei nenorite keisti antidepresantų, galite paprašyti vaistų, kurie slopina adrenerginę reakciją, bet neturi poveikio psichinei sveikatai.

6. Organizmas kovoja su infekcija.

„Infekcijos apskritai yra susijusios su temperatūros svyravimais, kadangi organizmas su patogenais kovoja pakeldamas kūno temperatūrą, tai yra, karščiuodamas, o karščiuojant be abejo yra gausiau prakaituojama“, – sako N. Shah.

Viena retesnių infekcijų, kuriai būdingas gausus naktinis prakaitavimas – tuberkuliozė, kuri gali paveikti bet kurią kūno dalį, bet labiausiai žinoma dėl poveikio plaučiams.

Žmonės, sergantys imuninės sistemos ligomis, pavyzdžiui, ŽIV, lengviau užsikrečia tuberkulioze, sako N. Shah. Pasak jos, naktinis prakaitavimas gali prasidėti anksčiau nei kosulys ar kiti tuberkuliozės simptomai. Ji pataria būtinai kreiptis į gydytoją, jei išvardyti simptomai nepraeina.

7. Jums nediagnozuota limfoma.

Limfoma – dalies imuninės sistemos vėžys (JAV nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis) – gali sukelti daug simptomų, tokių kaip karščiavimas, svorio pokyčiai ir naktinis prakaitavimas, sako dr. N. Shah. Iš esmės organizmas bando kovoti su limfoma, todėl pakyla jo temperatūra, priduria ji. Esant šiai ligai, gausiai prakaituojama ne tik naktį, bet ir dieną, todėl jei patiriate šiuos ir kitus simptomus, nedelsdami kreipkitės į gydytoją, pataria N. Shah.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)