Rinktis maistą pagal tai, kokios grupės kraujas teka gyslomis, bene pirmasis pasiūlė natūropatijos specialistas Peteris D‘Adamo bestseleriu tapusioje savo knygoje „Eat Right for Your Type“. Nors knyga pirmą kartą buvo išleista prieš daugiau nei 20 metų, vėliau pasirodę pakoreguoti jos leidimai tebėra populiarūs.

Unikalus požiūris į mitybos raciono formavimą, kuriam derėtų priskirti ir P. D‘Adamo propaguojamą metodą, grindžiamas nuostata, kad suvalgytą maistą žmonės pasisavina skirtingai dėl skirtingų iš protėvių paveldėtų genų ir dėl konkrečių kraujo grupių nulemtų organizmo savybių.

Kiekvienos grupės kraujo savininkams, esą, būdingi tik tam tikri poreikiai, kuriems priskiriamas ir maistas. Taigi, vartojant vienus produktus, anot čia aptariamos nuostatos šalininkų, įvairių ligų ir antsvorio riziką pavyks sumažinti daug lengviau nei valgant tai, kas pagal kraujo grupę visiškai netinka, rašoma portale shape.com.

Ką valgyti?

P. D‘Amano knygoje pateiktos specialios valgymo rekomendacijos visų keturių, t. y. A, B, AB ir 0, grupių kraujo savininkams. Kiekvienu atveju siūlomi skirtingi mitybos planai ir skirtingos su fiziniu aktyvumu susijusios nuostatos. Visi produktai atitinkamai suskirstyti pagal tai, ar jie laikytini naudingais, ar neutraliais, ar tiesiog kenksmingais, atsižvelgiant į konkrečią kraujo grupę ir genetinį profilį. Toliau pateikta glausta kiekvienu atveju neva tinkamo mitybos raciono apžvalga.

Kraujo grupės nustatymas

A (II) grupė

Turint A grupės kraują reikėtų koncentruotis į vegetarišką mitybą, t. y. vartoti daug daržovių, vaisių, pupų ir kitų ankštinių kultūrų, riešutų ir įvairų sėklų.

Šiek tiek jūros gėrybių taip pat tikrai nepakenks. Galima gana drąsiai valgyti ir fermentuotus pieno produktus bei minimaliai apdorotus grūdus.

Derėtų vengti mėsos, apriboti nefermentuoto pieno produktus ir kiaušinius.

Mankštinantis geriausia atlikti ramius, koncentracijos reikalaujančius pratimus, todėl rekomenduojama rinktis, pvz., Tai Či. Tinka ir spartus ėjimas bei plaukimas.

B (III) grupė

Didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas tinkamam augalinės ir gyvulinės kilmės produktų balansui. Į racioną tikrai galima įtraukti ne tik vaisių, daržovių ir pieno produktų, bet ir žuvies bei mėsos.

Neypatingai pakenks ir pupelės bei kiti ankštiniai augalai, taip pat grūdinės kultūros, riešutai ir sėklos. Patariama vengti vištienos ir kiaulienos.

Rekomenduotinos treniruotės – intensyvių ir atpalaiduojančių pratimų derinys.

AB (IV) grupė

Patys naudingiausi produktai – jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, tofu (iš sojų pieno gaminama į varškę panaši masė), pieno produktai ir kiaušiniai.

Kartais galima suvalgyti šiek tiek mėsos, tam tikrų grūdų ir ankštinių kultūrų, riešutų bei sėklų.
Patariama vengti vištienos ir rūkytos bei vytintos mėsos.

Daugiausiai naudos gausite iš vidutinio intensyvumo sporto, taip pat įtampą mažinančios veiklos.

0 (I) grupė

Į racioną būtina įtraukti liesą mėsą, paukštieną, žuvį, daržovių ir vaisių. Kiaušiniai, šiek tiek lektino neturinčių ankštinių kultūrų ir grūdų taip pat nepakenks.

Pieno produktai priskiriami prie vengtino maisto.
Tinkamiausiai pasimankštinsite intensyviai treniruodamiesi.

Neigiami mitybos pagal kraujo grupę aspektai


Nors su mityba susijusias rekomendacijas pirmiausia turėtų lydėti jų pranašumams skirtas skirsnis, šįkart galbūt kur kas svarbiau paminėti, kas, vadovaujantis šiais principais, gali nepasiteisinti. Didžiausią nerimą, matyt, kelia išsamių mokslinių tyrimų, įrodančių pagal kraujo grupę parinktos mitybos naudą sveikatai, stygius. Būtina pasakyti, kad 2013 metais žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ buvo paskelbta gana išsami apžvalga, skirta pagal kraujo grupę formuojamam racionui. Jos išvadose buvo tiesiai šviesiai teigiama, kad nėra jokių įrodymų, patvirtinančių pagal kraujo grupę pasirinktos mitybos naudą sveikatai. Tikra tiesa, kad įdėmiau pastudijavus tokioms dietoms skirtus straipsnius, paaiškėja, kad juose išreiškiama vien nuomonė, neturinti beveik jokio mokslinio pamato.

Svarbu ir tai, kad rekomendacijos vengti kokių nors maistinių medžiagų gausių produktų, kaip antai pieno, pupelių, kai kurių riešutų ir sėklų, paukštienos ir kiaulienos, taip pat neturi jokio logiško paaiškinimo, ir priežastis čia ta pati: stinga įrodymų, patvirtinančių pagal kraujo grupę parinktos mitybos naudą.

Nors daugeliui žmonių toks mitybos planas, aišku, ypatingai nepakenks, jį tikrai dar būtų galima pakoreguoti, atsižvelgiant į kiekvieno organizmui būdingą kalcio, vitamino D, geležies ir vitamino B12 poreikį.

Teigiami mitybos pagal kraujo grupę aspektai

Nors ir nėra atlikta pakankamai tyrimų, įrodančių, kad pirmiau minėtos nuostatos – teisingos ir jų būtina laikytis, apskritai jos gali padėti tinkamai pakoreguoti daugelio žmonių mitybos režimą. Taip teigti galima todėl, kad visais keturiais atvejais akcentuojama minimaliai apdorotų produktų vartojimo nauda, taip pat pridėtinio cukraus ir papildomų riebalų žala.

Neseniai atlikto eksperimentinio tyrimo iniciatoriams pavyko įrodyti, kad maitinantis pagal kraujo grupę galima sureguliuoti prie širdies ligų rizikos veiksnių paprastai priskiriamų trigliceridų, insulino, cholesterolio ir kraujo spaudimo lygį. Vis dėlto net ir šios išvados buvo siejamos su geresne raciono kokybe, o ne su valgymu, atsižvelgiant į kraujo grupę.

Galutinis verdiktas

Visuose pagal kraujo grupę sudarytuose mitybos planuose akcentuojami kuo mažiau apdoroti produktai ir augalinės kilmės maistas, bet kad jie teikia naudą ir taip yra savaime suprantama. P. D‘Amano knygoje yra ir dar keletas naudingų patarimų. Vienas iš jų – rekomendacija nepamiršti fizinio aktyvumo ir būtinybės mažinti įtampą. Pozityviai nuteikia ir tai, kad neliepiama skaičiuoti kalorijų. Visgi profesionalūs dietologai vargu ar galėtų įvardyti kokius nors būtent pagal kraujo grupę sudarytų mitybos planų privalumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)