Jei esate vieni iš tų, kurie, vos apraminę gurgiantį pilvą, netrukus pasijunta taip, tarsi kažkas iš niekur nieko būtų vožtelėjęs per galvą atsakančia kuoka, veikiausiai verta susimąstyti apie tai, ką konkrečiai suvalgėte – juk pavartojus tam tikrų produktų tikimybė, kad skaudės galvą, išauga.

Toliau paminėta keletas portale „Women‘s Health“ nurodytų veiksnių, galinčių nulemti po valgio užeinantį galvos skausmą. Rasite ir patarimų, kaip kuo greičiau sau padėti.

Pavartojote per daug cukraus

Jei einate iš proto dėl sausainių ir saldainių, tikrai nereikia stebėtis, kad dažnai jaučiatės aptingę, kad ima pūsti vidurius ir skaudėti galvą. Dalykas tas, kad pavartojus saldumynų, staiga pakyla ir netrukus nukrenta kraujo cukraus lygis.

Šių kraujo cukraus lygio šuolių rezultatas – reakcinė hipoglikemija, t. y. po valgio įvykstantis cukraus kiekio kraujyje sumažėjimas – labai tikėtina galvos svaigimo ir skausmo priežastis. Sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje, gali ne tik skaudėti galvą, bet ir apimti silpnumas, išpilti prakaitas ar net ištikti nežymus drebulys.

Neatsispyrėte sūrokų užkandžių pagundai

Vartojant produktus, kuriuose nemažai druskos (pvz., šaldytą maistą, makaronų padažus, pomidorų sultis ir lydytą sūrį), galvos skausmas tikrai gali tapti kone nuolatinis jūsų palydovas.

Kaip skelbia Britanijos mokslinių tyrimų institucijos, gana nemažai natrio (maždaug 8 gramus per dieną) vartojantys žmonės patiria 33 proc. didesnę galvos skausmo riziką nei tie, kurių dienos natrio norma neviršija 4 gramų. Minėtina, kad Amerikos širdies asociacijos pateiktose rekomendacijose nurodyta optimali druskos norma – 15 gramų neviršijanti dienos dozė.

Kodėl sūrus maistas didina galvos skausmo riziką? Vartojant per daug natrio didėja kraujo tūris, todėl jam reikia daugiau vietos kraujagyslėse. „Padidėjus kraujo tūriui kraujagyslės išsiplečia, o tada ir pradeda skaudėti galvą“, – sako Medhatas Mikhaelis, vadovaujantis vienam iš JAV Orindžo pakrantės medicinos centre vykdomų projektų.

Suvalgėte migreną sukeliančio maisto

Kas bendro tarp brandinto sūrio, raudonojo vyno ir vytintos dešros? Sakysite, kad be jų neapsieina jokia gurmaniška vakarienė? Deja, tai – ne vienintelis šiuos produktus siejantis ypatumas. Visų jų sudėtyje yra tiramino – amino rūgšties, sukeliančios migreną žmonėms, kurie linkę į šį negalavimą.

Maisto produktai, kuriuose gausu konservantų, tokių kaip nitratai, sulfitai arba mononatrio glutamatas, taip pat gali sukelti migreną, nes jų pavartojus į galvos smegenis priplūsta daugiau kraujo. Šių priedų be vargo galima aptikti įvairiuose mėsos produktuose (pvz., dešrelėse, kumpyje ir kt.), alkoholiniuose gėrimuose, sojos padaže ir sriubos konservuose.

Nesveikas maistas

Susitraumavote žandikaulį

Jei pasmaguriavus traškiu ar kietu maistu ir gerokai padirbėjus žandikauliais ima tvinkčioti smilkiniai, jums veikiausiai būdingas miofascijinio skausmo sindromas – skausmo, pasireiškiančio žandikaulį judinančiuose raumenyse. Po ilgoko ir intensyvaus kramtymo pajuntamas maudimas atsiranda dėl tos pačios priežasties kaip ir kitų kūno raumenų skausmas po fizinės treniruotės.

Šis maudimas gali pereiti į galvos skausmą. Kad savijauta pagerėtų, galima pamėginti atšaldyti žandikaulį ir pavartoti priešuždegiminių vaistų. Jei taip problemos pašalinti nepavyksta, pasikonsultuokite su odontologu. Miofascijinio skausmo sindromas gali pasireikšti ir tada, jei per stipriai sukandate dantis miegodami. Šiuo atveju pravers nakčiai skirtos plokštelės (vadinamosios kapos).

Netoleruojate tam tikro maisto

Galbūt netoleruojate glitimo arba pieno produktų? Remiantis kai kuriais tyrimais, tarp steatorėjos (ligos, kai viduriuojama riebalingomis išmatomis) ir migrenos esama tam tikro ryšio. Gauta įrodymų ir dėl to, kad galvos skausmas (ne migrena) gali būti susijęs su laktozės netoleravimu. Tačiau į klausimą, kodėl taip yra, atsakymo kol kas nepateikta, be to, dauguma specialistų tokio ryšio egzistavimu linkę abejoti.

„Nepaisant pacientų ir sveikatos priežiūros specialistų pateikiamų duomenų, suteikiančių pagrindo svarstyti apie kokias nors sąsajas, teigti, kad glitimas arba pieno produktai yra tiesiogiai susiję su galvos skausmu, kol kas tikrai negalima“, – sako Larenas Tanas, pulmonologas iš Loma Lindos universiteto Sveikatos centro.

Vis dėlto, jei kurie nors produktai kelia jums problemų, elkitės racionaliai ir jų nevartokite. „Simptomai, kuriuos patiria ko nors netoleruojantys asmenys, gali būti labai įvairūs“, – pripažįsta L. Tanas.

Atšaldėte smegenis

Jei galvą ima skaudėti akies mirksniu sušveitus porciją ledų arba ištuštinus visą indelį pieno kokteilio, galbūt nuo pavartoto maisto atšalo smegenys. Specialistai šią būklę vadina kiek įmantriau – sparninio gomurio mazgo neuralgija. Dėl šalto produkto sąlyčio su gomuriu kraujagyslės sparčiai susitraukia, todėl į galvos smegenis patenka mažiau kraujo. Kai taip nutinka, gali atsirasti staigaus skausmo pojūtis kaktos srityje. Vis dėlto nerimauti tokiu atveju tikrai neverta: jau po poros minučių skausmas turėtų liautis.

Kaip numalšinti po valgio kamuojantį galvos skausmą

Išgėrus vaistų, skausmas, bent trumpam, tikrai praeis, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad neturėtumėte iš esmės pamąstyti, kas vis dėlto jį sukėlė. Tik išsiaiškinus pagrindinę priežastį ir ją eliminavus pavyks galbūt visiems laikams pamiršti šią varginančią bėdą. Taigi, kai vėl suskaus galvą, užsirašykite visus juntamus simptomus ir tai, ką valgėte, prieš jiems pasireiškiant. Pastebėję, kad kuris nors konkretus maistas arba gėrimas jūsų užrašuose kartojasi, galėsite daryti prielaidą, kad jis ir sukelia galvos skausmą. Pažiūrėkite, kas nutiks, kai jo atsisakysite. Jei tokia taktika pasirodys neveiksminga, išsamesnės konsultacijos kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)