– Kaip apibūdintumėte FITUS Combat treniruotes?

– FITUS Combat treniruotės – kovos menų derinys, kuriame įtraukiamos trys kovos menų rūšys – kikboksas, karatė, taekvando. Taip pat atliekami funkciniai judesiai su savo kūno svoriu, lankstumą gerinantys ir kiti plataus spektro sportiniai pratimai. Kad būtų smagiau, treniruotės vedamos su garsia muzika, ritmiškai, muzika agresyvesnė, duoda impulsą, pakelia širdies darbą, suteikia energijos. Šios treniruotės Lietuvoje vedamos tik nuo 2016 metų ir šiuo metu sparčiai populiarėja.

– Jeigu treniruotėse daug kovinių elementų, kuo jos skiriasi nuo tikrų kovos menų treniruočių?

– Visų pirma, tai ne kontaktinis užsiėmimas. Žmonės vienas kito nemuša, nespardo. Judesiai atliekami ore, imituoja smūgį. Kad smūgis ranka ar koja būtų išpildytas, įdedame darbą su bokso „letenomis“, kai vienas laiko, kitas daužo. Gyvename amžiuje, kai žmonės yra dažniausiai prieš smurtą, taigi, galiu pasakyti, kad Combat sporte tikro mušimosi tėra, tai labiau žaidybinis judėjimas vienas prieš kitą, kuris stiprina ir psichologiškai, ir fiziškai.

– Kaip vyksta Combat treniruotės?

– Kiekviena treniruotė skirtinga ir niekada nesikartoja. Pats labai domiuosi kovos menais, 26-erius metus aktyviai juos praktikuoju, todėl nuolat įtraukiu naujų elementų. Kiekviena treniruotė prasideda 10–15 min apšilimu. Reikia pakelti žmogaus temperatūrą, aktyvinti nervų sistemą – žmogus, atėjęs po darbo, turi pamiršti visus rūpesčius, persijungti į kitą režimą, nusiteikti, pajausti savo kūną, pusiausvyrą. Tada atliekami įvairūs pratimai, imitaciniai smūgiai. Dažniausiai būna taip, kad aš parodau kokį nors judesį, pradėdamas nuo lengvesnio, vėliau sunkindamas, kol išeina tam tikra kombinacija. Treniruojamės poromis, stengiamės konkuruoti, saugiai pasigalynėti.

– Kaip šios treniruotės gali stiprinti žmogaus asmenybę?

– Combat treniruotes galima lankyti nuo 16-os metų, taigi, jau turintiems šokį tokį charakterį ir norintiems jį toliau stiprinti, ugdyti discipliną, drausmingumą. Tokia sporto rūšis lavina žmogų psichologiškai dėl to, kad kai pereini į kito žmogaus teritoriją, tu privalai tapti drąsus, kuo tvirtesnis. Nesvarbu, tu jaunas ar senas, tose treniruotėse turi pasitikėti savimi. Be to, įtraukiami žaidybiniai elementai skatina konkuruoti, kuris greitesnis, vikresnis, stipresnis.

– Kokiems žmonėms rekomenduotumėte tokį užsiėmimą?

– Labiausiai Combat tinka neturintiems, kur dėti energijos, norintiems išsikrauti, neigiamą energiją paversti teigiama. Pagal psichologines savybes – energingiems, drąsiems. Tinka tiems, kuriems reikia kardio treniruočių, tačiau neužtenka kantrybės bėgti ar ilgai minti dviratį. Tai kur kas įdomiau ir lavina daug raumenų grupių. Veiksminga dalyvaujantiems komandiniuose žaidimuose (krepšinis, futbolas), nes širdis pripranta prie intensyvaus krūvio, padaugėja sprogstamosios jėgos.

– Galbūt yra skirtingos grupės pradedantiesiems ir pažengusiems?

– Pagal fizinį pasirengimą reikėtų pasirinkti FITUS Combat arba FITUS combat STRONG treniruočių rūšį. Pirmoje yra baziniai, nesudėtingi pratimai, judesiai atliekami ritmiškai, akcentuojama technika, nesistengiant labai užkelti pulso. O antroji yra labiau pažengusiems, norintiems stipriai išsikrauti. Treniruotės metu palaikomas aukštas pulsas, judesių kombinacijos atliekamos intervalais. Pirmąkart atėjusiam būtų ne pyragai. Bendrai Combat nerekomenduoju turintiems stuburo ar kelių problemų, nes tam tikri judesiai, kaip šuoliukai, gali pakenkti – silpniems, pradedantiesiems, turintiems traumų rekomenduočiau kitokias treniruotes, darbą su kineziterapeutu.

– Ar jos labiau tinka vyrams?

– Tinka visiems, viskas priklauso nuo charakterio ir fizinio pasirengimo. FITUS Strong treniruotėse būna daugiau vyrų, o FITUS COMBAT maždaug 40 proc. vyrų ir 60 proc. moterų. Iš tikrųjų, tai vos ne vienintelis grupinis užsiėmimas, taip tinkantis vyrams. Paprastai vyrai vengia grupinių užsiėmimų, nes bijo, kad reikės šokti, šokinėti ir kad bus per lengva. Kartais turiu padrąsinti svarstančius išbandyti, kad tai bus daugiau kovos menų treniruotė, pasidaužysime į letenas, paimituosime kovotojus. Tai reikalauja daug ištvermės. Aš pats irgi mėgstu treniruoklius, geležis – padarai pratimą salėje, ir ilsiesi minutę, pakalbi, eini, ir darai kitą pratimą. O Combat treniruotės intensyvios, daug veiksmo, mažai poilsio, tai jau iššūkis.

– Kokia naudą tokios treniruotės suteikia kūnui?

– Per vieną užsiėmimą normalaus svorio moteris ne tik sudegina apie 800 kalorijų, vyrai – dar daugiau, tai priklauso nuo fizinės formos. Toks sportas stiprina absoliučiai visas raumenų grupes, taip pat ir giliuosius raumenis. Smūgiams rankomis ir kojomis reikalinga pusiausvyra, sąnarių paslankumas, bendras kūno funkcionalumas, todėl jiems skiriamas pagrindinis dėmesys. Reguliariai lankant FITUS Combat treniruotes (jų trukmė 50 min) itin lavinama ištvermė, lankstumas. Tempimo pratimus atliekame ir apšilimo metu, ir po treniruotės. Apšilimo metu būna dinaminiai tempimai – trumpi, spyruokliuojantys, o po treniruotės – statiniai, su užlaikymu po 16-20 sekundžių, tarkime, pasilenkus prie kojos. Jie padeda atpalaiduoti raumenis po treniruotės. Žmogus po tokios treniruotės namo grįžta maloniai išsikrovęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)