Sveikatos šaltinis

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė patvirtina, kad ne veltui ši lietuviams puikiai žinoma daržovė puikuojasi ant mūsų stalo.

„Burokėliai mažina kraujo spaudimą, ypač jų sultys. Atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad išgėrus vieną stiklinę burokėlių sulčių, sistolinis kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo 4-5 vienetai. Šia savybe pasižymi daržovėje natūraliai esantys nitratai, kurie žmogaus organizme virsta azoto oksidu. Ši medžiaga padeda atsipalaiduoti, išplečia kraujagysles, gerindamas kraujo pratekėjimą“, – vardina pašnekovė.

Mokslininkai laikosi nuostatos, kad burokėliuose esantys veiksmingi fitonutrientai, flavanoidai, antioksidantai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis, kurios ne tik padeda stiprinti imunitetą, kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu bei išvengti įvairių lėtinių ligų, bet ir onkologinių ligų.

„Tiesa, svarbu paminėti, kad šiame šakniavaisyje yra bene didžiausias cukraus kiekis, lyginant su kitomis daržovių rūšimis, todėl žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, vertėtų juos vartoti itin saikingai“, – siūlo atkreipti dėmesį mitybos specialistė.

Daržovė norintiems ištvermės

Reguliariai sportuojantys žmonės turėtų žinoti, kad burokėliai padidina ištvermę. Taigi, jeigu jums reikia papildomų jėgų, kad atliktumėte treniruotę, burokėliai arba jų sultys gali būti naudingos.

„Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad tiriamieji, kurie prieš sporto treniruotę gėrė burokėlių sultis, galėjo sportuoti iki 16 procentų ilgiau“, – pastebi mitybos specialistė.

Šalin aplinkos stresorius

Anot K.Žalnieraitės, burokėliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – jie yra unikalus betaino šaltinis.

„Beatinas – tai maistinė medžiaga, apsauganti ląsteles nuo aplinkoje esančių stresorių. Taip pat yra duomenų, kad beatinas padeda užkirsti kelią uždegiminiams procesams, apsaugo vidaus organus, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kepenų veiklą“, – teigia ji.

Kepti burokėliai


Vitaminų sankaupa

K.Žalnieraitė neabejoja, kad vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų burokėlių sudėtyje – gausu.

„Juose esantis vitaminas C pasižymi imunitetą stiprinančiomis, darbingumo lygį didinančiomis savybėmis. Skaidulinės medžiagos teigiamai veikia virškinimo sistemą, gerina žarnyno peristaltiką, todėl ypač tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Ši daržovė sudėtyje turi įvairių mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris tiesiog būtinas sveikai nervų ir raumenų funkcijai, mangano, naudingo kaulams, kepenims, inkstams ir kasai. Burokėlių sudėtyje vyrauja ir B grupės vitaminai, teigiamai veikiantys nervų sistemą, geležis, kuri reikalinga sveikai kraujodaros sistemai, magnis, kuris dalyvauja kraujo spaudimo reguliaciniuose procesuose, palaiko normalų širdies ritmą“, – vardina pašnekovė.

Svarbu

Mėgstantiems gerti natūraliai spaustas daržovių sultis be pridėtinio cukraus, reikėtų būti atsargiems ir budriems, mat šios sultys mažina kraujo spaudimą. Sulčių išgerti reikėtų ne daugiau kaip stiklinę ir geriau jas maišyti su kitomis daržovių sultimis (pvz., morkų, apelsinų) arba skiesti vandeniu. Padauginus burokėlių sulčių gali pasireikšti galvos svaigimas ar net pykinimas. Jei sergate skrandžio opalige, inkstų ligomis, burokėlių sulčių verčiau išvis negerkite.

Beje, išspaudę burokėlius, šviežias sultis palaikykite tris valandas šaldytuve, atvirame inde. Tai būtina, kad suirtų tam tikros kenksmingos medžiagos.

Receptai

Burokėlių karpačas

Reikės:
5 didelių virtų burokėlių,
200 g salotų,
kelių saujelių įvairių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių),
4 skiltelių česnakų,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 v.š. citrinų sulčių,
2 v. š. medaus,
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų,
1 a. š. pesto padažo.

Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.

Šias salotas gardu valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Taip pat karpačą galite papildyti apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, kedrinėmis pinijomis. Skanaus!

Žemaitiškas burokėlių troškinys

Reikės:
700 g burokėlių,
1 svogūno,
2 v.š. grietinės ar neriebaus majonezo,
1 v.š. miltų,
0,5 stikl. vandens,
druskos, pipirų,
2 skiltelių česnako,
2 lauro lapelių,
1 v. š. acto,
šiek tiek sviesto.

Virtus burokėlius sutarkuokite, svogūnus supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Troškinkite burokėlius ir svogūnus keptuvėje 10 min., po to įpilkite karšto vandens, acto ir dar patroškinkite. Sudėkite lauro lapelius, sutrintus česnakus, majonezą (ar grietinę), įberkite miltų, druskos, pipirų, ir sumaišykite. Keptuvę uždenkite ir lėtai kaitinkite dar 15 min. Patiekite karštą. Skanaus!

Burokėlių traškučiai

Reikės:
Burokėlių,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
Druskos.

Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į skardą (išklotą kepimo popieriumi), patepkite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir kepkite karštoje, 200 laipsnių, orkaitėje apie 15 min.

Jei norite burokėlių susidžiovinti žiemai, juos (žalius, nuluptus) smulkiai supjaustykite, nuplikykite vandeniu, išdžiovinkite orkaitėje (70 laipsnių), sudėkite į stiklainius. Skanaus!

Burokėlių padažas

Reikės:
100 g grietinės,
1 virto burokėlio,
100 g majonezo,
2 v. š. krienų,
2 marinuotų agurkėlių.

Burokėlį sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka. Agurkėlius smulkiai supjaustykite. Visus produktus sumaišykite ir ragaukite su mėsos patiekalais. Skanaus!